FORENING: Interimsstyret for etablering av en felles næringsforening for Målselv er i sluttfasen av sitt arbeid. Det består av Trine Vanebo, Roger Nilsen, Ivar Johnsen og Erling Andreassen. De tre førstnevnte ble avbildet sammen med sekretær og næringskonsulent i Målselv, Elin Byberg (t.v.) på startmøtet i oktober. (Foto: Malin C. S. Myrbakken)
FORENING: Interimsstyret for etablering av en felles næringsforening for Målselv er i sluttfasen av sitt arbeid. Det består av Trine Vanebo, Roger Nilsen, Ivar Johnsen og Erling Andreassen. De tre førstnevnte ble avbildet sammen med sekretær og næringskonsulent i Målselv, Elin Byberg (t.v.) på startmøtet i oktober. (Foto: Malin C. S. Myrbakken)

På leting etter styrekandidater

MÅLSELV: Interimsstyret for å få i gang en felles næringsforening i Målselv er i sluttfasen av sitt arbeid. Nå leter de etter styremedlemmer som brenner for foreningstanken.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å få med folk som ønsker å jobbe for en forening av næringslivet i hele kommunen, sier interimsstyreleder Roger Nilsen. Interimsstyret ble nedsatt 29. oktober og har arbeidet mye med forslag til vedtekter. Innen mai skal stiftelsesmøtet være avholdt og vedtektene vedtatt.
– Vi har laget et slags «gjen­nomsnittlig vedtektsutgangspunkt» etter å ha vært i kontakt med andre næringsforeninger både rundt oss og nedover i Nordland, forteller interimsstyreleder Roger Nilsen.
Nå konsentrerer interimsstyret seg om å finne kandidater til det nye styret. I forslaget til vedtekter er det tatt med at styresam­mensetningen skal være representativ både når det gjelder kjønn og geografi.
– Så får vi se om det blir diskusjon på stiftelsesmøtet og en nærmere konkretisering av hva «geografi» skal innebære.

Fokus på forening

Det har vært ulike forsøk på næringsforeninger og handelsforeninger innenfor kommunen gjennom årene. Nilsen mener at forskjellen denne gangen er at kommunen har tatt initiativet til det første møtet på bakgrunn av stedsutviklingsprosjektet. Og at foreningen har som formål å forene hele kommunen.
– Foreningen skal bidra til å gjøre Målselv attraktiv og trivelig både som næringsarena og bosted. Utslagene av sentrumsdebatten i stedsutviklingsprosjektet er uheldig både for dem som er etablert og dem som har lyst til å etablere seg/investere i Målselv. Vi ønsker derfor å få med noen i styret som vil jobbe med foreningstanken fremst i fokus.

Fortsatt mangfold

Nilsen understreker at dette ikke betyr at det felles arbeidet skal gå ut over det som er spesifikt av aktiviteter i hvert område.
– Det å samarbeide betyr ikke å fjerne mangfoldet. Det er bare at vi står sammen og gjør noe som er nyttig for flere. At vi oppnår noe sammen som vi ikke kan oppnå hver for oss.
I denne sammenheng er det viktig å bli enige om å være enig om noe og uenig om noe annet.
– Vi må ta utgangspunkt i og jobbe med det vi er enige om, og la være å pirke i uenighetene. Vi ønsker den positive fokuseringen og det vi kan tjene på det. Og ikke bruke tid på å diskutere ting vi ikke kan enes om. Det er helt naturlig at interesser og aktivi­teter spriker litt. Jeg ønsker fortsatt å beholde mangfoldet vi har av aktiviteter i kommunen.

Trenger fellesarrangement

Nilsen synes det er mye godt næringsarbeid i Målselv, og at kommunen har vist seg som en positiv samarbeidspartner i mange sammenhenger. For­skjel­len fra de næringsforeningene de har hatt møter med, er at de har et arrangement som virker sam­lende. Han tar Millionfisken i Salangen og Finnsnes i Fest som eksempler.
– Poenget med disse er at de gjør det mulig for næringslivet i hele kommunen å forene seg. Det blir ei utfordring å jobbe frem noe som gjør at de på Olsborg, i Fagerfjell, i Øverbygd og på Bardufoss føler at det er verd å forenes. Men ikke mindre nødvendig av den grunn.
Nilsen er korsanger og var med da KORK besøkte Bardu.
– Jeg fikk oppleve på nært hold hvordan kreftene i Bardu foren­tes rundt det som skulle skje i kommunen. Vi har geografisk og historisk litt lenger vei å gå i Målselv. Det er avgjørende at vi i Målselv jobber sammen om ting som skjer. Det gagner hele kommunen.
Frostskade-arrangementet bød på en mulighet til å teste sam­arbeid. På kort varsel forente mange sine krefter og fikk til akti­viteter i forkant av starten på ek­stremskirennet.
– Alle tilbakemeldinger vi har fått, går på at det var en kjempesuksess. Det er den spiriten vi ønsker å gå inn i næringsfore­ningsarbeidet med, avslutter interimsstyreleder Roger Nilsen.

Powered by Labrador CMS