LEDER:

På terskelen til en valgkamp

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

i Nye Troms har vi som må å presentere partienes standpunkter, skape debatt og klargjøre lokale stridsspørsmål fram mot valget

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

9. september er den offisielle valgdagen for årets kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det sistnevnte blir ei spesiell affære i og med at vi ved denne korsveien skal velge representanter til et fylke som ennå ikke fins, for på fylkesnivå er det altså representanter til det øverste styringsorganet for det sammenslåtte fylket Troms og Finnmark som skal velges. På kommunenivå er det derimot mer kjent terreng vi valgmessig skal bevege oss i gjennom valgkampen og valget, og vi er veldig spent på hvilke saker som blir stridstema i den valgkampen som nå er like om hjørnet. I Bardu, Målselv og Balsfjord er det til sammen 21 partilister som er påmeldt til valget, og de fordeler seg på fem i Bardu, sju i Målselv og ni i Balsfjord.

I Bardu er det altså Høyre og Sp som har samarbeidet om fletallsmakta gjennom den inneværende fireårsperioden. Denne samarbeidskonstellasjonen har langt fra vært knirkefri, og det blir veldig spennende å se om de to partiene kan evne å finne sammen også etter høstens valg dersom det må til for å kunne styre videre. Senterpartiets Toralf Heimdal har vokst seg inn i ordførerrollen gjennom perioden, og han stiller til gjenvalg nå. I Høyre var nominasjonsprosessen mer turbulent, og her endte det som kjent med at sittende varaordfører Terje Nyberget ble vraket fra lista. Det er nå Regina Alexandrova som fronter høyrelista i Bardu, og det blir interessant å se om hennes erfaring som vikarierende stortingsrepresentant vil slå ut positivt for partiet i valget. I Ap er det også nye koster i toppen, og foreløpig en andreplassen i limbo etter at Lars Strøm valgte å trekke seg fra lista etter at han ble ansatt som rådmann i Salangen. Berit Sandnes Wikstøl er partiets nye ordførerkandidat, mens Bjørn Wiggo Nerli og Vilhelm Kjelsvik (tradisjonen tro) er toppkandidater for henholdsvis Venstre og Frp. Et interessant spørsmål i valgkampen vil bli partienes forhold til den eksisterende skolestrukturen når en ny skole nå tar form på Setermoen, for gjennom perioden har vi sett at samarbeidspartiene Høyre og Sp langt fra er samstemte om dette.

I Målselv er det et utradisjonelt samarbeid mellom Ap og Høyre som nå danner flertallsgrunnlaget for en politisk lederduo med Nils Foshaug som ordfører og Martin Nymo som varaordfører. Disse to er også henholdsvis Ap og Høyres ordførerkandidater ved det kommende valget, og det blir veldig spennende å se om de vil fortsette samarbeidet også inn i neste periode dersom det blir nødvendig for å prolongere maktplattforma. Et annet spenningsmoment blir hvor langt Sp og deres toppkandidat Bengt Magne Luneng greier å surfe på den Sp-bølgen som vi vet er sterk i forsvarskommunene på innlandet, og det blir også interessant å se om den politiske ringreven Roar Sollied greier å dra den gamle lokalpartistorheten Venstre opp mot målselvmaktas tinder igjen. Frp satser på et nytt kort i form av Ronny Johnsen på topp ved denne korsveien, mens Benedicte Rørholt og Mats Ivan Larsen topper listene for henholdsvis SV og Rødt. Skolestruktur og den desentraliserte senterstrukturen sett i en relasjon til Bardufoss er alltid interessante tema ved valg i Målselv, og vi vil anta at det vil prege denne valgkampen også. Spesielt sett i lys av en krevende kommuneøkonomi.

I Balsfjord har Ap hatt rent flertall den inneværende perioden. Sittende ordfører Gunda Johansen topper nok en gang lista for partiet, og det blir spennende å se om turbulensen rundt hennes rolle i de administrative tumultene som har preget kommunen vil påvirke velgerne. Ringreven Jens Olav Løvlid er nok en gang Senterpartiets ordførerkandidat, mens en annen ringrev, partinomaden Oddvar K. Skogli, topper KrF-lista. For Frp er Michael Berg tilbake på listetoppen, mens Høyre satser på et nytt toppkort i form av Fridtjof Winther. I Balsfjord stiller også fire partier som i dag ikke er representert i kommunestyret, og listetopper for disse er Per Arne Slettmo (SV), Kjetil Åkra (MDG), Mette Kristoffersen (Rødt) og Torleif Selseng (De Kristne). Senterstruktur, skoler og kommuneøkonomi vil nok en gang bli viktige tema ved Balsfjord-valget, og det blir interessant å se om det famøse «Godt nok»-prinsippet vil bli utfordret i valgkampen her.

Vi vet også at eiendomsskatt er viktig i alle kommuner, og i Nye Troms har vi som mål å presentere partienes standpunkter, skape debatt og klargjøre lokale stridsspørsmål fram mot valget. Det gleder vi oss til, for de ukene vi nå går inn i blir viktige for de årene som skal komme i lokalsamfunnene våre.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS