LEDER:

På terskelen til et bedre år?

Foto: Kari Anne Skoglund (illustrasjon)
Foto: Kari Anne Skoglund (illustrasjon)

«Hvem kunne vel tro at den nyttårsklemmen vi ga han eller hun fra en helt annen kohort for et år senere skulle bli å anse som utenkelig?»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Nytt år betyr nye muligheter. Denne floskelen er like sann som den er selvfølgelig, og ved inngangen til 2021 er den aktuell igjen. Det ligger noe veldig fint i bunnen for dette munnhellet, for det indikerer jo at vi som frie mennesker i et fritt land har fått utdelt en ny, blank årskalender som vi selv kan fylle med innhold. Men det ligger også noe skummelt i det, for ingen av oss vet jo hvilke rammebetingelser, utenfor vår kontroll, som vil prege livene våre i året som kommer. Derfor kunne vi for et år siden si «godt nytt år» til hverandre uten å ane at 2020 kom til å bli et helt annerledes år. For hvem kunne vel tro at den nyttårsklemmen vi ga han eller hun fra en helt annen kohort for et år senere skulle bli å anse som utenkelig? Og hvem kunne vel tro at vi på neste nyttårsaften i det hele tatt ikke skulle få lov til å samle oss for å feire?

Men i dag vet vi bedre enn den gang at det skal veldig lite til for å rykke oss ut av den normaliteten som det er så lett å ta som en selvfølge. På terskelen til 2020 var jo koronaviruset noe de færreste av oss hadde hørt om, og de som hadde hørt om det visste knapt annet enn at det var oppdaget nok et virus i den fjerntliggende delen av verden der jo slike virus kommer og går med ujevne mellomrom. Men i dag vet vi mer. Vi vet at kronaviruset gjennom 2020 spredte seg og ble til den mest omfattende pandemien vi har opplevd i vår levetid. Vi vet at millioner av mennesker har mistet livet som følge av viruset. Vi vet at viruset har endret livet til de aller fleste. Og vi vet at vi må leve med viruset og dets konsekvenser i uoverskuelig framtid.

Likevel er det så definitivt håp, og på terskelen til 2021 er håpet for mange konkretisert inn i det enkle ordet «vaksine». For nå er altså vaksinen her, og utover i 2021 skal «håp» bokstavelig talt sprøytes inn i milliarder av overarmer verden over. Dette vil selvsagt også prege de lykkeønskningene vi gir hverandre når vi nå går inn i det nye året, for det er neppe tvil om at kontroll med koronaspredninga er det mange av oss ser på som den viktigste forutsetninga for et godt, nytt år. Først og fremst fordi vi alle kjenner på en grad av koronafrykt for livet og helsa til både oss selv og andre. Men også fordi vi lengter etter en koronafri normalitet, der vi kan møte mennesker, inngå i fellesskap og rett og slett leve livene våre slik vi var vant til å leve dem. Og dersom 2021 greier å gjenskape en slik normalitet, er det gode forutsetninger for at mange av oss ett år fram i tid kan konkludere med at 2021 ble et godt, nytt år.

Men det trenger ikke å bli slik. Like lite som vi for et år siden visste at koronaen kom til å prege livene våre i 2020, vet vi i dag hvilke utfordringer og gleder vi står overfor i 2021.

«Livet er det som skjer med deg mens du er travelt opptatt med å legge andre planer» sa salige John Lennon i én av sine mange tekstperler, og denne sannheten er minst like gyldig i dag som den var da den ble uttrykt for 40 år siden.

For selv om koronapandemien er ei gedigen utfordring som akkurat nå preger hele menneskeheten, finnes det et vell av andre forutsetninger, både personlige og overordnede, som vil sette sitt preg på livene våre også i det året som kommer. Det er jo slik tilværelsen er konstruert, og det er jo det som gjør den så spennende. Så lite forutsigbar. Og så skummel.

Det er likevel et faktum at det er få, om noen, på den blå kula «Tellus» som har bedre rammeforutsetninger for å leve gode liv, enn det vi har vi som bor her i Norge. Visst har vi utfordringer her også, og det er nok å nevne klimaet, tilspissing av den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord, polarisering av samfunnsdebatten, utenforskap, radikalisering og sentralisering for å skjønne at det er mer enn korona som vil utfordre oss også i det året som kommer. Men vi kan, i større og mindre grad, gjøre noe med alt dette, og på terskelen til et nytt år vil vi uttrykke et ønske om at du, jeg og hver og én av oss gjør det lille vi kan for å gjøre 2021 til et best mulig år.

2020 ble ikke slik mange av oss håpet. Men vi både tror og håper at vi nå står på terskelen til noe bedre. Ja, måtte 2021 rett og slett bli et godt, nytt år.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS