Skole i Malangen:

BARNAS BESTE: Krf-politiker Oddvar Skogli mener det er til barnas beste å få bygget en ny skole på Mestervik. Nå håper han kommunestyret går inn for prosjektering på torsdag. ARKIVFOTO: Maiken Kiil Kristiansen
BARNAS BESTE: Krf-politiker Oddvar Skogli mener det er til barnas beste å få bygget en ny skole på Mestervik. Nå håper han kommunestyret går inn for prosjektering på torsdag. ARKIVFOTO: Maiken Kiil Kristiansen

– På tide å legge bort egeninteressene

BALSFJORD: Beregninger basert på barnetall på Malangshalvøya viser at det kan bli mer enn 50 færre skoleelever i løpet av de neste fem årene. Det mener Kristelig Folkeparti ikke er noen hindring for å gi en god skole til de barna som er igjen.

Publisert Sist oppdatert

I et leserinnlegg i dagens Nye Troms argumenterer styret i Kristelig Folkeparti, med Oddvar Skogli i spissen, for å bygge ny skole på Mestervik. Kristelig Folkeparti er ikke representert i kommunestyret denne perioden. Skogli håper derfor at de innvalgte politikerne følger rådmannens innstilling i saken om skole på Mestervik, og starter prosjektering av denne.

– Uansett hvordan man snur og vender på det, så er det Mestervik som er senteret på Malangshalvøya. Det er der utviklinga har skjedd de siste årene, og det er der det er legekontor, sykehjem og flest øvrige arbeidsplasser. De er litt i samme situasjon som Nordkjosbotn. Det er krysset som skaper utvikling, sier Skogli.

For framtida

Han mener det er viktig for framtida, med barnetall og befolkningsutvikling totalt tatt i betraktning, å bygge ny skole på Mestervik. Tallene viser at elevtallet i skolekretsene på Malangshalvøya er fallende, og har sunket fra 161 elever i skoleåret 2014/2015 til 126 i inneværende skoleår. Ved å legge antall fødte barn i årskullene under skolealder til grunn, vil man se en ytterligere nedgang i elevtall, med et antatt elevtall på kun 74 elever i skoleåret 2025/2026, som er året da barn født i 2019 skal begynne i 1. trinn. Skogli mener at man på tross at tallene må tenke på hva som er disse barnas beste, og bygge ny skole.

– Det har jeg ikke noe problem med å forsvare. Å bruke en mindre sum på å kun gjøre en nødoppussing av Sand skole for å få lov til å fortsette å bruke den en stund til, det er ikke brukbart. Skolen har et dårlig innemiljø, og det holder kort og godt ikke, sier Skogli.

Bekymringsverdig

Men det er akkurat det forelder ved Sand skole, Fredrik Nordnes, mener kommunen bør gjøre. Nordnes er for øvrig FAU-leder ved skolen, men poengterer at han ikke uttaler seg som det, men som forelder og innbygger i Malangen.

– Jeg synes det er bekymringsverdig bruke så mye penger på noe som forsvinner gradvis, sier Nordnes, og peker på det synkende barnetallet på Malangshalvøya.

Han synes begge alternativene som politikerne får presentert denne uka, det å renovere skolen på Sand og bygge ny skole på Mestervik, begge deler er altfor dyrt.

– Jeg antar at politikerne i kommunen også ser at det kanskje burde vært utredet et tredje alternativ. Nettopp å beholde det som allerede er for å spare disse pengene. Sett i sammenheng med barnetallet, så går det jo nedover. Det tar ikke mange år før barnetallet er nede på tre fjerdedeler av det som er nå i skolekretsen, sier Nordnes.

Ikke øker

Han har ikke tro på at barnetallet på Malangshalvøya kan komme til å øke som følge av en ny skole. Han viser til at elevtallet synker også på Storsteinnes, på tross av nytt skolebygg der.

– Arbeidsplassene blir færre og færre. Jeg tror det er vanskelig å få en tilflytting eller en økning i barnetallet kun på grunn av at man har et nytt skolebygg. Ofte er det ikke selve bygget som gjør det. Sand skole skårer godt på mange områder, og er generelt en velrenommert plass både å jobbe på og ha elevene på, sier Nordnes og mener det har vel så mye og si som et nytt skolebygg.

Han mener kommunen bør bruke pengene et annet sted.

Barnas beste

Skogli er ikke enig.

– Da har man ikke tenkt på hva som er barnas beste. I denne saken som har pågått i en årrekke, så er det på tide å legge bort egeninteressene, og se på hva som er til ungenes beste. Det er å få en ny skole, som også de som skal utdanne seg til lærere, kan se seg tjent med å jobbe på, sier Skogli.

Powered by Labrador CMS