LEDER:

På tide å snakke sammen?

MÅLSELV KIRKE Foto: Terje Tverås
MÅLSELV KIRKE Foto: Terje Tverås

Hvis det ikke skal være i kirkas ånd med forsoning, hvor i all verden skal vi da ellers finner det?

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Uoverensstemmelser av forskjellig art og misforståelser. Eller misnøye og mistillit. Eller sågar krangler som følge av uenighet.

Det meste lar seg løse. Selv om det kan være vanskelig, og selv om det kan være et langt steg å ta for den som tar initiativet til forsoning.

Tid til forsoning er nå påkrevd i Målselv. Eller nærmere bestemt innen de kirkelige og deres nærmeste kretser i Målselv. For nå synes det som om striden omkring kantorstillinga i menigheta har nådd nye høyder. Høyder som vi ikke trodde ville komme etter forliket som ble inngått mellom den avsatte kantoren Sigbjørn Solvang og Målselv kirkelige fellesråd tidlig i år. Da ble partene enige om å gå hver til sitt, uten at avtalens innhold ble offentliggjort. Solvang fikk først forhåndsvarsel om oppsigelse og inngikk senere et forlik med det kirkelige fellesrådet.

Sannsynligheta for at Solvang fikk noen kroner for at Målselv kirkelige fellesråd skulle unngå en arbeidsrettssak, er stor, men nå har saken fått ny blåst i seilene sine. Solvang er blant søkerne til den ledige kantorstillinga som han ble mer eller mindre presset ut av. Og forliket han inngikk med sin arbeidsgiver hadde dermed neppe noen klausul om at han aldri kunne søke igjen på den samme stillinga. I så fall ville vi nok fått vite det.

Da det ble allment kjent at Solvang er en av søkerne, skapte det nytt engasjement rundt om i kommunen. Det er blitt kommentert på sosiale medier, og denne uka ble sågar en underskriftskampanje for å få Sigbjørn Solvang tilbake på orgelkrakken satt i gang. Meningene har også kommet til utløp på våre ytringssider.

Det er så godt som utelukkende de som taler Solvang sin sak som har frontet dette offentlig. Årsaken til det kan fort være at det er Sigbjørn Solvang som har mest støtte i denne saken fra folk flest, men uansett hvem som har flest tilhengere og hvem som har rett eller galt, bør det snart være på tide å legge sverdene til side og ta salmeboka fram.

Slik det nå er, blir menigheta bare mer og mer splittet, og det har ikke Målselv hverken råd til eller godt av. Folkekirka er et begrep vi liker, men det blir ingen folkekirke om det bare er splid og uenighet som preger «det indre liv».

Hvis det ikke skal være i kirkas ånd med forsoning, hvor i all verden skal vi da ellers finner det?

Dokumenter vi har fått tilgang til, viser at Målselv kirkelige fellesråd brukte begrep som ikke utførte arbeidsoppgaver, illojalitet til arbeidsgiver, manglende forståelse, baksnakkelser og beskyldninger, da de grunnla avskjedigelsen av Solvang. Det vitner om et klima som ikke var hjertevarmt, for å si det pent, men vi håper inderlig at alle parter her kan se fremover og skape et klima som kirka i Målselv kan være bekjent av. Det forventer vi faktisk av dem!

Som det sto på et skilt på veggen bak skrivebordet til en kjent traktorselger i Tromsø på 80-tallet: «Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid.»

Kanskje det er noe å tenke på for aktørene i kirkestriden i Målselv? Uansett side i saken.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS