KONTROLL: To personer med manglende arbeidstillatelser ble pågrepet i Målselvregionen i forbindelse med en stor, tverretatlig aksjon rettet mot virksomheter i Nord-Norge. (Arkivfoto: Malin C. S. Myrbakken)
KONTROLL: To personer med manglende arbeidstillatelser ble pågrepet i Målselvregionen i forbindelse med en stor, tverretatlig aksjon rettet mot virksomheter i Nord-Norge. (Arkivfoto: Malin C. S. Myrbakken)

Pågrep to i Målselv for ulovlig arbeid

MÅLSELV: Tidligere denne uka ble det gjennomført en stor tverretatlig kontrollaksjon i hele Nord-Norge. Flere tilfeller av arbeidsmarkedskriminalitet ble avdekket.

Publisert Sist oppdatert

Aksjonen pågikk tirsdag og onsdag denne uka og involverte 200 tjenestemenn fra politiet, politiets utlendingsenhet, skatteetaten, skatteoppkrevere/jemnere, Nav Kontroll og Arbeidstilsynet. Totalt i landsdelen ble 411 virksomheter kontrollert. 12 av disse var i Midt-Troms. Målet med kontrollen var blant annet å avdekke forhold som svart arbeid, sosial dumping, personer med ulovlig opphold i landet og trygdesvindel. Politioverbetjent og sjef for grense- og utlendingsseksjonen i Troms, Per Øyvind Skogmo, sier til Nye Troms at av de tre som ble pågrepet i Troms for ulovlig arbeid, var to i Målselvregionen.

– Begge disse hadde forbud mot arbeid, og den ene oppga også falsk identitet til politiet for å hindre oss i å avdekke dette. Men vi kom til bunns i det likevel. Det å oppgi falsk identitet kan være utvisningsgrunn, sier Skogmo.

Samarbeid

I aksjonen samarbeidet flere etater, og Skogmo forklarer at det fører mye positivt med seg.

– Vi får til sammen et stort nedlagsfelt, og vi ser ofte at de som ikke har alt på stell innen ett område, ikke så sjelden heller ikke har det på stell innen andre områder, sier han.

Jevnt over påpeker han at virksomhetene er lovlydige og har det meste på stell. Og samarbeidet også med virksomhetene har i hovedsak vært godt.

– Kontrollen har stort sett blitt godt mottatt og har gått greit. De som har fått avdekket avvik, har naturlig nok ikke vært like fornøyd som de som hadde alt i orden. Men oppsummert fra vår side vil vi si at de fleste virksomhetene har alt i orden, og det er vi godt fornøyd med, sier Skogmo.

Pågripelser

Skogmo vil ikke ut med hvilke virksomheter i Målselvregionen som har vært kontrollert. Heller ikke om de to som ble pågrepet i vår region, tilhørte samme virksomhet. Men han påpeker at ulovlig arbeid er alvorlig arbeidslivskriminalitet. Dessuten er det også et poeng å avdekke personer som oppholder seg ulovlig i landet.

– To av de tre vi pågrep i Troms, kom fra Målselvregionen. Litt av poenget med kontrollen er at vi skal favne hele politidistriktet, ikke bare Tromsø. Og vi kan konstatere at personer med ulovlig arbeid ikke bare er et fenomen i storbyene. Det viser seg at slikt skjer i distriktene også, sier Skogmo.

Flere ulike typer virksomheter har vært kontrollert, og foruten politisaker, har også de andre kontrollorganene avdekket ulike forhold. I Midt-Troms har skatteetaten avdekket feil eller mangler i personallistene hos tre av de tolv kontrollerte virksomhetene, der til sammen ti personer i arbeid ikke sto oppført i personallistene. I ei pressemelding fra kontroll-

etatene framgår det at slike feil og mangler kan indikere svart arbeid. Og disse arbeidsgiverne får gebyr og pådrar seg ytterligere oppmerksomhet. Totalt under kontrollen i Nord-Norge innhentet skatteetaten drøyt 7,1 millioner kroner hos skyldnere med forfalte skatte- og avgiftskrav. Det største enkeltbeløpet var på 1,1 million kroner.

Arbeidstilsynet avdekket flere tilfeller av manglende arbeidsavtaler og lønn til dels langt under tariff.

– Vi er svært skuffet over at arbeidsgiver ikke overholder regelverket, spesielt der det ansettes utenlandske arbeidere som ofte ikke har gode nok kunnskaper om sine rettigheter, sier John Arve Skarstad, tilsynsleder ved Arbeidstilsynets tilsynskontor i Tromsø.

Nav Kontroll har så langt 5 saker som skal utredes nærmere for trygdesvindel.

– Trygdesvindel kan skje i kombinasjon med annen kriminalitet i arbeidslivet. Når en virksomhet lovstridig forsøker å redusere utgiftene sine, fører dette til konkurransevridning. Samarbeid mellom offentlige etater er derfor viktig for å avdekke denne type kriminalitet, sier avdelingsdirektør i Nav Kontroll nord, Jannike Syse.

Powered by Labrador CMS