ANDREPLATA: Alexander Aarøen Pedersen fra Balsfjord har den siste tida vært bosatt i hovedstaden, og det er der han i det siste har jobbet med å lage musikk til sin nye plate, på nye og andre måter enn tidligere. Foto: Privat
ANDREPLATA: Alexander Aarøen Pedersen fra Balsfjord har den siste tida vært bosatt i hovedstaden, og det er der han i det siste har jobbet med å lage musikk til sin nye plate, på nye og andre måter enn tidligere. Foto: Privat

– Pandemien har vært en engel i forkledning når det kommer til kreativiteten

BALSFJORD: Balsfjordmusiker Alexander Aarøen Pedersen har skrevet mer musikk under koronapandemien enn noen gang tidligere. Til høsten slipper han ny plate.

Publisert Sist oppdatert

Plata som Alexander Aarøen Pedersen kommer med til høsten har fått navnet «1998.» Årstallet er ikke tilfeldig valgt.

– 1998 var et av de viktigste årene i mitt liv. For meg så var det året veldig viktig på så mange plan. Det åpenbare er at jeg var en skikkelig gamer fra jeg var seks til 12-13 år, og i 1998 kom spillet Zelda, Ocarina of time ut. Det spillet åpnet det kreative indre livet for min del. Det er da jeg kan se at det startet for meg. Det var som at det åpnet ei dør inni meg, sier Aarøen Pedersen.

Han beskriver lykkelige dager hjemme på Storsteinnes med kompisgjengen, der de spilte sammen og var uten en bekymring i sikte.

– Spillet ble som et samlingspunkt, så plata blir som en hyllest til en tapt tid, til det året og til de tingene som gjør at jeg er der jeg er i dag, sier han.

Pandemi

I likhet med de fleste andre som jobber med musikk og kultur har også Aarøen Pedersen fått merke hvordan korona og restriksjoner har gått utover arbeidet hans. I fjor skulle han spille en stor live-konsert i Tromsø med musikk fra hans forrige plate, som ble avlyst. I år skulle han spille en konsert under Nordlys-festivalen som utgikk så i siste liten at han allerede hadde reist opp til Tromsø med en haug utstyr, og var superklar. Deretter skulle han legge ut på turné med musikken som var laget til konserten under Nordlys-festivalen.

– Jeg ble nødt til å finne en ny mening i livet, sånn artistisk sett. Jeg ble nødt til å hive meg til med noe med en gang, for å unngå en stor tomhet og å havne i en slags apatisk tilstand, sier han.

Han har dermed forsøkt å bruke tida under pandemien til å skrive så mye musikk som mulig. Et minutt hver dag minst, for å holde skrivemuskelen vedlike og sinnet i behold.

– Det blir en slags meditativ øvelse, og det gir mulighet til å ha en slags mening i tilværelsen, forklarer han.

Positiv utfordring

At han har måttet holde seg for seg selv, sosialt distansert, har gitt han det han selv kaller en positiv utfordring det siste året.

– Jeg har lært meg nye måter å spille på, og har måtte spille en hel del forskjellige instrumenter selv. Jeg har måttet gjøre det meste selv, men det er jo veldig givende og lærerikt. Det har i alle fall vært en utfordring med et positivt utfall, sier han.

Plata synes han det er litt vanskelig å beskrive, men den skal i alle fall være litt mer bygget på populærmusikk enn førsteplata som kom for et par år siden.

– Den nye plata har jo på en måte en «dæsj» av det jeg har gjort før. Det er symfonisk, klassisk, men mer rettet mot populærmusikk. Ikke populærmusikk anno 2021, men populærmusikk på 60-70-tallet, forklarer han.

Konserter

Å få spille noe særlig av musikken fra den nye plata live til høsten er ikke noe han tør å håpe veldig hardt på, så han har en annen plan klar for hvordan han skal få musikken ut til folk.

– Nå har jeg startet en slags markedsføringskampanje, der jeg skal slippe små klipp i sosiale medier framover. Det kommer nok til å bli mye digitalt framover. Det er liksom det som er min scene nå, selv om ikke det er helt det samme som å spille live, sier han, og legger til at han bare må innrette seg etter det som skjer i verden, å finne andre kanaler for å få musikken sin ut.

Nå skal han skaffe seg et skikkelig videokamera og lære seg videoredigering.

– Planen er å lage noen musikkvideoer selv, men da må jeg få det til med høy produksjonskvalitet. Det skal i så fall ikke se amatørmessig ut, sier han.

Så tenker han likevel litt på når han skal tilbake på scenen etter hvert.

– Når det er mulig så blir det første Nordlysfestivalen, og den turneen som lå i kortene i etterkant av den konserten, sier han.

Powered by Labrador CMS