ALDERSPENSJONISTER: Det er i dag 3.150 innbyggere i Indre Troms som tar ut alderspensjon. De siste fem årene har antall pensjonister økt kraftig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
ALDERSPENSJONISTER: Det er i dag 3.150 innbyggere i Indre Troms som tar ut alderspensjon. De siste fem årene har antall pensjonister økt kraftig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Pensjonist-boom i Indre Troms

Antall alderspensjonister i Indre Troms har økt kraftig de siste årene, og økningen fortsetter. Her er «pensjonist-toppen» i Kommune-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Antall alderspensjonister har vokst kraftig siden pensjonsreformen trådte i kraft 1. januar 2011. Sammenlignet med første kvartal 2010 er det nå 220 000 flere alderspensjonister i Norge, noe som tilsvarer en økning på hele 34 prosent. Kommunene i Indre Troms har bidratt godt til den store veksten.

Pensjonister i Indre Troms

Det er ifølge Statistisk sentralbyrå totalt 1535 personer som er 62 år eller eldre i Balsfjord kommune. Av disse er det 1260 som mottar alderspensjon, noe som utgjør 82 prosent i den aktuelle aldersgruppen. Antall alderspensjonister har økt med 238 bare de siste fem årene i Balsfjord. Det betyr en vekst på drøye 23 prosent, som altså er en del mindre enn «normalen» – men like fullt en stor økning.

– Den kraftige veksten skyldes at mange 62-åringer har valgt å ta ut pensjon, og at de store etterkrigskullene nå har blitt alderspensjonister, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien.

Målselv og Bardu

I Målselv kommune telles det totalt 1483 personer som er 62 år eller eldre, og av disse er det 1182 som mottar alderspensjon, viser tallene fra Nav. Denne grupperingen utgjør knapt 80 prosent av alle innbyggerne i den aktuelle alderen. Sammenlignet med 2010 er det 235 flere, noe som betyr en økning på nesten 25 prosent.

Bardu kan skilte med 886 innbyggere fra 62 år og oppover. Av disse er 708 alderspensjonister, som utgjør knapt 80 prosent. Økningen har vært på 153 personer, som er 27,6 prosent økning de siste fem årene.

Nye regler for nye pensjonister

Det er selvsagt høyere andel dess eldre man blir. I dag mottar hver tredje person i alderen 62–67 år alderspensjon. Ved utgangen av første kvartal var det 874 000 personer som fikk alderspensjon fra Nav her til lands. Dette er hele 30 000 flere enn på samme tid i fjor.

I første kvartal tok de første som er omfattet av nye opptjeningsregler ut pensjon.

– En ny etappe av pensjonsreformen har trådt i kraft. Nye opptjeningsregler gir en mer direkte sammenheng mellom hva du tjener og hva du får i pensjon, og vil på sikt forhåpentlig bidra til at flere velger å stå lenger i arbeid, sier Lien.

Alle år i arbeid teller med

Nye opptjeningsregler for alderspensjon gjelder delvis for personer født 1954–1962 og fullt ut for personer født 1963 og senere.

– Det viktigste med de nye reglene er at alle år i arbeid teller med ved beregning av pensjonen, og at man får pensjonsopptjening allerede fra første krone. Med de gamle opptjeningsreglene for alderspensjon oppnådde man full pensjonsopptjening først etter 40 år, sier Lien.

Pensjonist-toppen

Det er noe forskjeller fra kommune til kommune med tanke på andelen personer fra 62 år som er alderspensjonister. Forskjellene vil i stor grad preges av hvor mange personer i alderen 62–67 år som «legger inn årene». Således våger vi oss å påstå at det er kommunene med minst andel alderspensjonister som bør få æren av å ligge øverst på vår uoffisielle liste. Og på landsbasis er det Bykle kommune i Aust-Agder som havner der – med sin pensjonistandel på kun 70,8 prosent. I hele Norge er andelen på nær 81 prosent.

Det er Storfjord kommune som har minst andel i Troms, med 73 prosent, mens Berg kommune er på «sisteplass» med nær 84 prosent alderspensjonister.

Powered by Labrador CMS