MUSIKALSKE OPPLEVELSER: Tuva og mora Lena Jinnegren ga de omkring 80 eldre musikalske opplevelser på eldredagen.
MUSIKALSKE OPPLEVELSER: Tuva og mora Lena Jinnegren ga de omkring 80 eldre musikalske opplevelser på eldredagen.

Pensjonistene tok for seg eldrediskriminering

RUNDHAUG: Den FN-bestemte internasjonale eldredagen 1. oktober ble behørig feiret av Målselv pensjonistforening.

Publisert Sist oppdatert

Omkring 80 godt voksne målselvinger var samlet i Mellombygd samfunnshus for å feire den internasjonale eldredagen.

– Eldredagen er viktig fordi den dagen kan brukes til å vise og minne resten av samfunnet på at eldre er en ressurs samfunnet bør sette mer pris på, sier Målselvs eldrerådsleder, Per Ivar Klingenberg.

Jobber for bedre hverdag

Når eldrerådslederen skal si sin personlige mening om eldredagen, har han egentlig ei annen mening.

– Jeg syns det er tull at vi skal ha én dag dedikert til eldre, for også på alle de andre 364 dagene i året bør de eldres rettigheter, kunnskap og erfaring verdsettes, sier han.

Temaet for årets eldredag var å bekjempe eldrediskriminering. Visste du at aldersdiskriminering er en av de mest godtatte formene for diskriminering? Eller at stereotypier og latterliggjøring av eldre, hvor de blir framstilt som senile og «tussete», er relativt vanlig. Slike holdninger og indirekte eller direkte diskriminering kan føre til marginalisering av eldre og har dokumentert negative helseeffekter. Risikoen for depresjon og sosial isolasjon er større blant eldre som kjenner seg som en byrde og kan også resultere i at en dør tidligere. Hvordan eldre og unge kan påvirke hverdagen til å bli bedre for eldre, var tema på Målselvs markering.

Festdag

Eldredagen er også en festdag. Det var først og fremst mat og hygge som stod i fokus på arrangementet. De fikk besøk av kulturskolen som spilte for dem. Flere av pensjonistforeningas medlemmer underholdt med diktlesning, sang og musikk. Vikarierende sogneprest Stig Kaarstad holdt tale, og den nyopererte sognepresten John-Daniel Solhaug fortalte skrønehistorier fra virkeligheta i bygda. Og ordfører Nils Foshaug gratulerte med dagen.

– Dere er viktige enn dere selv tror, og dere er spesielt viktige for de yngre generasjonene. Dere har historie, erfaringer og livserfaringer ingen av dem har. Det er viktig å dele erfaringene og overføre tradisjoner til nye generasjoner. Vi må bli flinkere til å gi dere møtearenaer, sa han.

Dette var ikke den eneste plassen dagen ble markert i kommunen. Tidligere samme dag ble eldredagen feiret på Øverbygd sykehjem og omsorgssenter. Tirsdag er det beboerne ved Målselv syke- og aldershjems tur, for da blir dagen behørig markert der.

Powered by Labrador CMS