LANDEMERKE: Mange stopper for å beskue eller bidra med egen signatur på denne steinen ved E6/E8. Bildet er tatt i 2016. Foto: TERJE TVERÅS
LANDEMERKE: Mange stopper for å beskue eller bidra med egen signatur på denne steinen ved E6/E8. Bildet er tatt i 2016. Foto: TERJE TVERÅS

Piggsteinen overmalt

NORDKJOSBOTN: Det kjente landemerket i Balsfjord har i årtier vært en ruvende fargeklatt i stadig forandring ved E6/E8. Lørdag ble hele steinen overmalt med én farge.

Publisert Sist oppdatert

Den er omtalt i turistbrosjyrer, i bøker og på nettsider verden over. Piggsteinen innenfor Nordkjosbotn er ikke merket med veiskilt, men kommer brått og overraskende på bilister som ikke kjenner den fra før, der den lyser opp med sin fagerike graffiti like ved riksveien. Mange stopper for å gi sitt bidrag til bygdas svar på «street art», med navn, tegning, logo eller dato i alle regnbuens farger.

Lørdag ble den overmalt i en gullaktig farge, og alle signaturene den var kjent for, forsvant.

Mange reaksjoner

Jarle Borge opprettet i 2014 Facebook-sida «Varig vern av Piggstein i Balsfjord». Han har fått mange reaksjoner på overmalinga og forteller:
– En sambygding stoppet lørdag og snakket med den personen som malte over steinen. Det var tydeligvis en kunstner som holdt på der, og som snakket østlandsdialekt. Han hadde en plan om å male videre dagen etter.
Steinen hadde han malt i en slags gullfarge.

– Men allerede dagen etter var det noen andre som hadde vært der og tegnet diverse ting og tang på den. Kanskje det var i protest? Så kunstneren hadde nok resignert og gjorde ikke mer med steinen.
Det tror Borge, som gjennom Facebook-sida kan se at mange er bestyrtet, sint og oppgitt over det som har skjedd og vil at saken skal anmeldes.

Men Borge selv tar det med fatning.

– Jeg ser ikke på det som hærverk eller vandalisme, men som en ny epoke for steinen. Den er i evig forandring. Ingen vet hva som kommer. Det er en del av «livet» til steinen og litt av poenget med den også.

Piggsteinen har vært overmalt før også, ifølge Borge. I hvert fall to ganger. En gang ble store deler av den malt hvit.

Gamle kunster

Det at han har valgt å kalle Facebook-sida for «Varig vern ...» går ikke på grafittien, men på selve steinen. Han søkte kommunen for et par år siden om å få steinen, som er i privat eie, fredet. Men kommunen, som skal ha hjemmel til å frede en slik stein, har fremdeles ikke behandlet saken, selv etter purring.

Opprinnelig var steinen dobbel og framsto som kløyvd. Den ene delen sprengte tyskerne under krigen og brukte steinrestene til forkjellige fyllinger – blant annet fundamentene til gamle Vollan bru, mener noen.

Borge antar at de første som brukte malerkost på den, gjorde det på slutten av 50-tallet eller begynnelsen av 60-tallet. Det viser gamle bilder fra den tida.

– Det er ikke gitt hva som kan males eller hva som ikke kan males. Steien har bare gått inn i en ny epoke, sier han.

Powered by Labrador CMS