FØRSTE I NORGE: Rundskytebanen på Setermoen blir den første i sitt slag i Norge. (Skisse fra Forsvarsbygg)
FØRSTE I NORGE: Rundskytebanen på Setermoen blir den første i sitt slag i Norge. (Skisse fra Forsvarsbygg)

Planlegger rundskytebane

BARDU: Slik ser den ut, Forsvarets nye stridsbane som skal bygges i Karlstadskogen i Setermoen skytefelt.

Publisert Sist oppdatert

En 360 graders bane med høye betongvegger rundt skal bygges på stedet. Det skal også anlegges en stridsløype på over tre kilometer med bevegelige målbaner i tilknytning til rundskytebanen.

Ifølge Forsvarets Forum er dette en bane Brigade Nord har ønsket seg lenge, og det er en stor oppgradering av øvelsesområdet i Karlstadskogen.

Selve rundskytebanen blir på 60 ganger 60 meter. En asfaltert plass som blir omgitt av fem meter høye betongvegger. Der inne skal det kunne skytes med skarpt i alle retninger. Her skal et lag eller en tropp ifølge Forsvarets Forum gå i såkalt kringvern med skarpt, og så dukker det opp figurer på betongveggene som må bekjempes.

Øvingsfeltoffiser Ole Olstad sier til Forsvarets Forum at anlegget først og fremst er rettet mot skytetrening for viderekomne.

Klar høsten 2016

Prosjektleder Torfinn Nilsen i Forsvarsbygg opplyser til Nye Troms at byggingen i Karlstadskogen er planlagt med oppstart nå til våren. Stridsbane og stridsløyper skal være ferdig til bruk høsten 2016.

Prosjektet er kostnadsberegnet til mellom 85 og 100 millioner kroner. Rundskyte-banen blir den første ordentlige 360 graders banen i Norge der også kjøretøy kan bringes inn.

I tillegg til rundskytebane og stridsløypa skal det bygges et 35 meter høyt skyteledertårn med videoovervåking av stridsskytebanen.

Soldatene som trener på banen skal bruke frangibel-ammunisjon som pulveriseres mot betongveggene og dermed ikke gir rikosjetter.

Powered by Labrador CMS