Politikerne sitter med nøklene til BBS

Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)
Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)

Kommunen kan investere i rekrutteringstiltak og ta sikte på å få nye folk til å bosette seg her og bidra til kontinuitet, faglig utvikling og bedre bruk av ressurser.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Balsfjord Bo- og Servicesenter er en kompleks virksomhet og en av de største enhetene som Balsfjord kommune drifter. Forholdene for ansatte og beboere er langt fra optimale.

På grunn av alvorlig mangel på sykepleiere har BBS siden 2016 leid inn nødvendige krefter fra et vikarbyrå. Hver sykepleier derfra koster det doble i forhold til en fast ansatt. I 2019 hadde BBS et merforbruk på over 9 millioner, hvorav 4,5 millioner skyldes bruk av vikarbyrå. Merforbruket i 2020 blir trolig enda større. Er dette forsvarlig bruk av skattepenger?

Utover økte lønnsutgifter fører praksisen til en rekke andre uheldige forhold. Siden utenlandske sykepleiere ikke bestandig er vant med norske rutiner, må de læres opp, noe som tar tid fra allerede pressede sykepleiere. Kommunen må leie boliger, og BBS-ansatte må bruke sin tid til blant annet å skaffe og flytte inventar og vaske ned leiligheter—for folk som reiser etter kort tid. Stadig utskifting av innleide sykepleiere er lite positivt for arbeidsmiljøet og hindrer utvikling i fagmiljøet. Også språkproblemer er en del av bildet. Kommunikasjon mellom utenlandske sykepleiere og beboere fører ofte til misforståelser og utrygghet, og språklige utfordringer skader det tverrfaglige samarbeidet med blant annet leger og sykehus.

Sett med rene tall, er forholdene foruroligende når det gjelder sykepleiere på BBS. Av 12,6 stillinger er 9,3 ubesatt. BBS har kun ca. en fjerdedel av de sykepleierne som trenges for å oppfylle lovens krav til tilstedeværelse.

Finnes det løsninger i et land med sykepleiermangel?

Kommunen kan investere i rekrutteringstiltak og ta sikte på å få nye folk til å bosette seg her og bidra til kontinuitet, faglig utvikling og bedre bruk av ressurser. Videre kan man legge til rette for og støtte videreutdanning innen helsefag og sykepleie for ansatte ved BBS og andre med lokal tilhørighet. Det vil i større grad sikre at kompetansen blir i kommunen. Som strakstiltak kan man organisere arbeidet slik at sykepleierne utfører oppgaver som krever sykepleiekompetanse, eksempelvis legevisitt/legekontakt, medisinadministrasjon, oppfølging av terminalpasienter og inn- og utskrivelser av pasienter. Det kreves 6-8 nye stillinger for helsefagarbeidere for å kunne ta sykepleierne ut av de rutinemessige pleieoppgavene—stillinger som må være politisk bestemt. Nyutdannede sykepleiere synes at arbeidspresset er for stort ved et sykehjem. Kan man gjøre det lettere for dem å vokse inn i oppgavene?

BBS har lidd under ustabil ledelse over flere år grunnet stor turnover i avdelingslederstillingene og har utfordringer i fleng. Har noen fra det politiske miljøet noen gang satt seg ned med ledere og ansatte for å høre om deres hverdag, synspunkter og forslag til løsninger? BBS trenger ro, tilstrekkelig bemanning og optimal organisering. Politikerne sitter med nøklene.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS