PROTEST: I fjor samlet en rekke malangsværinger seg i protest ved den stengte Skutvik bru, fordi de følte seg glemt av kommunens politikere. Nå kan de juble en smule etter at flertallet gikk inn for ny bru i torsdagens kommunestyremøte. Foto: Sol Gabrielle Larsen
PROTEST: I fjor samlet en rekke malangsværinger seg i protest ved den stengte Skutvik bru, fordi de følte seg glemt av kommunens politikere. Nå kan de juble en smule etter at flertallet gikk inn for ny bru i torsdagens kommunestyremøte. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Politikerne snudde: Nå går det mot brubygging i Malangen

BALSFJORD: Et samlet kommunestyre vil ha ny bru. Nå settes det av 100.000 kroner til prosjektering av ei ny bru over Skutvikelva.

Publisert Sist oppdatert

Rådmannen innstilte på at det ikke bevilges midler til oppgradering, nybygg eller renovering av Skutvikelv bru. Det fikk han ikke politikerne med på i torsdagens kommunestyre.

Allerede i 2016 ble det innhentet vurderinger over hvilke tiltak som kunne gjøres for å utbedre skadene på brua. Alternativene var å legge stålrør, enten hel- eller halvrør eller å bygge en ny betongbro av samme prinsipp som dagens. Konklusjon var at det anbefales å bygge ny betongbru.

Tre år senere ble bygging av ny bru lagt ut på anbud der tilbudene varierte mellom 2 og 3 millioner kroner. Brua er fremdeles ikke bygd og Balsfjord formannskap støttet nylig rådmannens innstilling som gikk ut på at det ikke bevilges penger til Skutvikelv bru.

Rådmann Øyvind Korsberg fikk ikke politikerne med på at det ikke skulle bevilges midler til Skutvikelv bru.

– Administrasjonen har konkludert i saken og det er opp til politikerne å komme med forslag og synspunkter, sa rådmann Øyvind Korsberg.

Ny bru

Da saken ble behandlet i onsdagens kommunestyre var det ingen av de politiske partiene som støttet innstillingen. Sterkest signaler om at brua må bygges ga Jens Olav Løvlid (Sp) utrykk for.

– Allerede i fjor ble det vedtatt at rådmannen la fram sak om oppgradering av Skutvik bru, som måtte lånefinansieres. Jeg synes det er svært mangelfull utredning i denne sak. Jeg er i så måte dypt skuffet og mener vi må gå inn for å bygge brua og lånefinansiere denne, sa Løvlid.

Etter gruppemøter og gruppeledermøter foreslo han på vegne av mindretallsgrupperingen at Balsfjord kommune igangsetter arbeidet med å gjenoppbygge Skutvik bru.

SKUTVIK BRU

– Dette finansieres med låneopptak på inntil 5 mill. Brua kan bygges som vanlig konvensjonell bru, som rørgjennomføring eller som en permanent bru, foreslo Løvlid.

Forholder seg til vedtak

– Tall som er lagt til grunn for ny bru er på 5 millioner. Om det holder vet vi ikke før vi får kostandene kvalitetssikret. Å få disse klar allerede til junimøtet ser jeg nå på som vanskelig å få til. Samtidig gjør jeg oppmerksom på at det å innhente mer kompetanse har sin pris, sa Korsberg, før han poengterte at rådmannen forholder seg til vedtak som blir gjort av kommunestyret.

Tidligste alternativ

Arbeiderpartiets Lars Klaus Mosli poengterte at brua hadde vært stengt i 4-5 år, og fremdeles hadde man ikke klart å måle Ph-verdien i elva.

– Det er snakk om å lage en prioriteringsplan for vei, bru og rekkverk. Jeg ser i så måte ingen andre alternativ som kan komme på førsteplass enn denne brua, sa Mosli.

Han poengterte at uansett forslag som ble lagt fram så ville ha støtte det av forslagens som tidligst medførte at brua blir bygd.

– Det er uansett bra at det er full enighet i kommunestyret om at brua skal bygges, sa Lars Klaus Mosli.

Ny vurdering

FrPs Michael Berg var forundret over motvilligheten til å få en vurdering av bruprosjektet før endelig avgjørelse ble tatt.

– Hvorfor ikke gjøre som i alle andre saker og sende tilbake for å få en vurdering og dermed en skikkelig utredning, spurte Berg.

– Til det er det å si at brua har vært stengt i fire år, uten at det blir gjort en skikkelig utredning da det er bestemt at det ikke skal bygges. Derfor må politikerne kunne si at brua skal bygges nå, svarte Løvlid.

100 000 til prosjektering

Også Høyres Fridtjof Winther så mangler ved tidligere utredninger. Han mente man trengte mer fakta før en endelig avgjørelse kunne tas.

– På vegne av FrP, Høyre og Arbeiderpartiet foreslås det at vi bevilger 100.000 til prosjektering av Skutvikelv bru. Bevilgningen dekkes av disposisjonsfondet. Både å bygge ny betongbru etter samme prinsipp som dagens, eller å legge stålrør vurderes, sa Winther, og la til at prosjektet legges fram som sak til kommunestyret snarest mulig.

Flertallsgrupperingen støttet Winthers forslag som dermed ble vedtatt mot syv stemmer fra opposisjonen som ønsket å vedta at arbeidet med å bygge ny bru igangsettes uten flere utredninger.

Powered by Labrador CMS