IKKE ØNSKET AV RÅDMANNEN: Like før jul i 2014 ble det kjent at det såkalte N2-området på Andslimoen skulle benyttes som potetland. Det førte til en debatt om industri kontra landbruk for området Målselv kommune har sett for seg å bruke til næringsformål. Nå anbefaler rådmannen av økonomiske årsaker at området forblir potetland. (Arkivfoto)
IKKE ØNSKET AV RÅDMANNEN: Like før jul i 2014 ble det kjent at det såkalte N2-området på Andslimoen skulle benyttes som potetland. Det førte til en debatt om industri kontra landbruk for området Målselv kommune har sett for seg å bruke til næringsformål. Nå anbefaler rådmannen av økonomiske årsaker at området forblir potetland. (Arkivfoto)

Prislapp: 77,25 millioner

MÅLSELV: Målselv må ut med en anselig sum om de skal erverve seg det planlagte potetlandet på Andslimoen. Rådmannen fraråder det.

Publisert Sist oppdatert

I de neste politiske møtene skal politikerne ta stilling til erverv av det såkalte N2-området på Andslimoen. Dette området har lenge vært tiltenkt som næringsareal i Målselv, noe det også er satt av som i kommuneplanens arealdel. Men det er ikke kommunens eiendom, og den største grunneieren har selv planer om å benytte området til potetland. Området, som har flere grunneiere, er på totalt 515 000 kvadratmeter. Skal de overta det gjennom erverv, blir det ikke billig. Prisen tilsvarer 154,5 årsverk. Det utgjør over en tredel av investeringssummen Målselv har satt av til bygging av nytt sykehjem på Andslimoen, og det før tilskuddene blir trukket fra. Og det tilsvarer det totale budsjettet for skolesektoren i kommunen i fjor.

Har ubenyttet areal

I sitt saksframlegg skriver arealrådgiver Astrid Fjose at om man tar utgangspunkt i en snittpris på 150 kroner per kvadratmeter for et samlet nytt næringsareal på 515 000 kvadratmeter, hvorav 211 000 kvadratmeter er ledig nåværende næringsareal, vil ervervs-

kostnadene utgjøre 77,25 millioner kroner. Prisen for det såkalte potetlandet blir dermed alene på 45,6 millioner. Dette kommer fram i saksframlegget som handler om områderegulering for Andslimoen. I saksframlegget er det poengtert at prisen som er anslått for erverv, er basert på realistiske forhold til markedet for øvrig. På den andre sida av E6 er det allerede satt av 511 dekar som har industri og forretning som formål, og av dette er 211 dekar tilrettelagt areal ikke tatt i bruk.

Liten interesse

Etterspørselen for å ta i bruk dette ubenyttede regulerte området, eller N2-området, har ikke vært stor i perioden hvor reguleringsarbeidet har pågått.

«I planarbeidet fram til nå er det bare eksisterende aktører som har meldt om økt arealbehov. Disse er av en slik størrelse at de lar seg løse innenfor de allerede regulerte områdene», skriver saksbehandleren.

På forsommeren i fjor ga målselvpolitikerne rådmannen fullmakt til å forhandle fram en frivillig avtale med grunneiere om N2-området. De ønsket da å spise seg gradvis inn i området når kjøperne stod klare, slik at det kunne være både potetland og industri på området. I saksframlegget fraråder rådmannen en slik framgangsmåte.

«Slike rekkefølgekrav lar seg vanskelig gjennomføre dersom grunneier er en annen enn kommunen selv».

Vil si nei

Derfor blir politikerne anbefalt å redusere området som nå skal reguleres til næringsformål i områdereguleringen for Andslimoen.

«Opprinnelig planområde vil kunne medføre usikre økonomiske konsekvenser for kommunen».

Sier politikerne seg enig i dette i tirsdagens plan- og næringsutvalg, og senere også i kommunestyret i februar, vil ikke det si at N2-området aldri kan bli benyttet som næringsareal.

«Slik arealet, N2, er fast satt i kommuneplanens arealdel, er dette sikret som framtidig næringsareal», heter det i saksframlegget.

Powered by Labrador CMS