NORMALÅR: Fag Mat Kjøtt AS hadde økonomisk og produksjonsmessig et normal år i fjor, og merker lite til noen trend der flere kutter kjøtt fra kostholdet. Arkivfoto. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
NORMALÅR: Fag Mat Kjøtt AS hadde økonomisk og produksjonsmessig et normal år i fjor, og merker lite til noen trend der flere kutter kjøtt fra kostholdet. Arkivfoto. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Produserer kjøttprodukter hele sommeren gjennom

BALSFJORD: Hos Fagmat Kjøtt AS har de ikke tid til å ta sommerferie fra produksjonen. På tross av sommerens store avsløring om svineproduksjon fra Brennpunkt, merker ikke Storsteinnes-bedriften nedgang i etterspørselen.

Publisert Sist oppdatert

Fagmat Kjøtt AS på Storsteinnes har fem ansatte. En på kontor og fire i produksjonen. De baserer drifta på nedskjæring av helslakt fra Nortura på Andslimoen og videreforedler disse til omtrent 200 ulike produkten. De produserer alt fra pålegg og saltkjøtt til biffer, farseprodukter, pinnekjøtt, spekemat og salater.

- Vi driver stort sett med produksjon av ganske tradisjonelle produkter. Det har heller ikke skjedd noen store endringer i drifta. Vi har stort sett de samme kundene som før og har levert til de samme områdene som vi pleier, forteller daglig leder ved Fagmat, Kurt-Even Bakkevoll.

Større område

At det ikke har skjedd store forandringer i drifta gjenspeiles nok også i bedriftens regnskap for 2018. Både omsetninga på i overkant av ti millioner kroner og resultatet på nesten 250 000 kroner er ganske gjennomsnittlig og normalt for bedriften, som ikke har hatt særlig store svingninger de siste årene.

Den daglige lederen, som også er styreleder i bedriften, forteller at han forventer mer eller mindre like tall for 2019 også, men at det likevel har skjedd noen positive endringer for bedriften så langt i år.

- Vi har fått en ny grossist som leverer varer til Rema 1000 for oss. Det betyr at vi nå når ut i et større område enn tidligere. Nå kan man for eksempel få kjøpt våre produkter både på Skjervøy og på Storslett. Det har man ikke kunne gjort tidligere, sier han, og mener dette er ei god løsning for bedriften.

– Uheldig sak

Tidligere i sommer slapp NRK Brennpunkt en dokumentar som med skjult kamera avslørte kritikkverdige forhold i norsk svineproduksjon. Dokumentaren skapte mye debatt landet over, og selv om Bakkevoll beskriver saken som uheldig, sier han at de foreløpig ikke har merket at avsløringa har påvirket etterspørselen noe nevneverdig.

- Nei, vi har ikke merket noe på det. Den saken der var jo meget uheldig for hele bransjen, og jeg vil tro at det er en sak de aller fleste tar avstand fra. Når det er sagt, er vår oppfatning at de aller fleste som holder på med produksjon av grisekjøtt er fantastiske folk som tar vare på dyr og alt annet knyttet til virksomheten. Men saken var nok en tankevekker for mange, sier han.

At det stadig blir mer populært å spise vegetarisk og vegansk, eller innføre kjøttfrie dager i sitt kosthold, har heller ikke bedriften merket noe til.

- Det eneste vi merker at påvirker etterspørselen, er egentlig været. Vi er en lokal bedrift som selger produkter ganske lokalt. Her vi bor kan det på sommeren være alt fra 30 plussgrader til fem grader og regn. Så været er nok det som påvirker etterspørselen aller mest, sier Bakkevoll.

Ingen ferie

Bedriften tar ikke noen sommerferie fra produksjonen. Kun ei uke i år tar de en pause, og det er mellom jul og nyttår. Nå i sommer produseres det ferskvarer, mens de tidligere i år har produsert inn nok frysevarer til at de skal slippe å ta inn sommervikarer.

- Så håper og tror jeg at vi skal klare å levere et overskudd i år som ellers. Vi er optimistiske når det kommer til årene som kommer. Likevel er vi klare over at det er en tøff bransje vi er i. Veldig forutsigbarhet kan man kanskje ikke si at det er for oss, selv om det har vært ganske stabilt de siste årene, sier han.

Powered by Labrador CMS