FORSLAG: Konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng har lagt fram et budsjettforslag som innebærer nedleggelse av Malangseidet skole. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (arkiv)
FORSLAG: Konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng har lagt fram et budsjettforslag som innebærer nedleggelse av Malangseidet skole. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (arkiv)

Rådmannen går inn for å legge ned skolen på Malangseidet

BALSFJORD: Rådmannen går inn for permanent nedleggelse av Malangseidet skole. Det kom frem på onsdagens formannskapsmøte der budsjettarbeidet til administrasjonen ble presentert.

Publisert Sist oppdatert

I budsjettbehandlinga for 2020 og økonomiplan for de neste årene er utgiftene til Malangseidet skole fjernet. I saksvedlegget heter det under avsnittet for Malangseidet skole at skoletilbudet skal gis på Sand skole inntil fremtidig skolestruktur er vurdert av kommunestyret. Og at elevrelaterte driftskostnader er tilført Sand skole sitt budsjett.

– Indirekte foreslås skolen nå nedlagt. Den kampen er nok over. Malangseidet skole blir nok nedlagt nå, tror Senterpartiets gruppeleder Jens Olav Løvlid.

Han etterspurte i formannskapet den såkalte Mulighetsstudien som skulle vært på plass for lengst. Nå er den ventet utpå nyåret en gang.

– Den skulle vært klar for ett år siden. Det er beklagelig at vi ikke for lengst har fått den på bordet, sier Løvlid.

Nedleggelse av skolen på Malangseidet vil gi kommunebudsjettet en besparelse på 1,9 millioner kroner på årsbasis.

– Jeg tror man ser de faktiske forhold, og det er ikke elevgrunnlag for skole på Malangseidet slik det ser ut nå, sier ordfører Gunda Johansen fra Arbeiderpartiet.

Stengt i høst

Skolen på Malangseidet ble like etter skolestart i høst stengt etter at branntekniske pålegg ikke ble utbedret. Begrunnelsen var at kommunen ikke hadde fått inn tilbud på jobben. Nå er midlene for de branntekniske utbedringene trukket inn i forslaget til budsjett som foreligger fra konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng.

Ordfører Gunda Johansen vil ikke si at det er lettere å gå inn for å legge ned skolen nå som den har vært stengt noen måneder allerede:

– Nei, det vil jeg ikke si, men det skjer kanskje tidligere enn man kunne tenke seg når denne brannsikringssaken kom opp, sier hun.

Omfordeler brupenger

Inndratt foreslås også midlene til utbedring av bassenget ved Sand skole, i påvente av «veien videre», som det heter i saksframlegget. Med andre ord i påventet av den samme skolestudien som skal behandles av kommunestyret en gang i 2020.

Bevilget beløp til Skutvik bru i Malangen er også foreslått inndratt i budsjettforslaget. Dette fordi pengene ikke strekker til ei fullgod utbedring her, og rådmannen ønsker heller å flytte det bevilgede beløp fra Skutvik bru over til Sandselv bru. Der anser rådmannen tilstanden som mer kritisk enn på Skutvik-brua.

– Jeg synes Malangen rammes ekstra hardt i dette budsjettforslaget, sier opposisjonsleder Jens Olav Løvlid.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten i Balsfjord videreføres, men promillesatsen settes ned fra dagens 7 til 4 promille. Likevel vil dette neppe lette den enkelte boligeiers skattetrykk, ettersom nye skattegrunnlag ventes å bli høyere enn i dag.

– Men vi ønsker ikke økte inntekter fra eiendomsskatten. Innbyggerne våre skal ikke få noen økt belastning, sier ordfører Gunda Johansen om forslaget som foreligger.

Rådmannen vil før endelig budsjettbehandling klargjøre nærmere effektene av den nye grunnlaget for eiendomsskatt.

Organisering vil sette seg

I konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng sitt forord i dokumentdelen til budsjettforslaget heter det at kommunen har hatt fokus på omstilling og redusering av aktivitetsnivå i to år.

«Nå skal 2020 bli en konsolideringsår hvor særlig prinsippene for 2-nivåorganisering av organisasjonen revitaliseres», heter det.

Konstituert rådmann Einar Nøstvik Guleng har lagt fram et budsjettforslag som innebærer nedleggelse av Malangseidet skole.

Budsjettforslaget gir en liten vekst i aktivitetsnivået i kommunen, men samtidig dreies også ressursbruken mot nye lovkrav og demografisk utvikling i kommunen med både lave fødsels- og dødstall. Dette, sammen med usikkerhet om renteutviklinga, kombinert med høy lånegjeld og vedlikeholdsetterslep, mener rådmannen at den reelle balansen i økonomiplanen de neste årene er skjør.

«Driftsbudsjettet for 2020 er stramt, men styrbart for enhetene», skriver rådmannen, som heller ikke mener at det vil bli noe bedre i årene som kommer.

Budsjettet og økonomiplan vedtas av kommunestyret 4. desember.

Powered by Labrador CMS