FLERE ANSATTE: Rådmannen foreslår å ansette flere i Skrållan barnehage for å sikre stabil drift framover. Arkivfoto: Maiken Kiil Kristiansen
FLERE ANSATTE: Rådmannen foreslår å ansette flere i Skrållan barnehage for å sikre stabil drift framover. Arkivfoto: Maiken Kiil Kristiansen

Rådmannen vil øke bemanninga i barnehagen

I Skrållan barnehage på Mortenhals er det utfordrende å skaffe tilstrekkelig bemanning og barnehagen er svært sårbar for sykefravær. Det vil rådmannen løse ved å øke bemanninga i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen som i fjor var nedleggingstruet, kan snart få ekstra bemanning for å få barnehagehverdagen til å gå opp.

Enhetslederen i Malangen barnehage har meldt fra til Balsfjord kommune som er barnehageeier og barnehagemyndighet at det er enkelte utfordringer knyttet til driften av Skrållan barnehage. Utfordringene knytter seg til at det er krevende å skaffe tilstrekkelig bemanning og at barnehagen er svært sårbar for sykefravær.

Vikarmangel

Det siste halvåret har barnehagen hatt et totalt sykefravær på omkring 50 prosent. Av dette har korttidsfraværet vært på 13 prosent siste kvartal. Barnehagen har tilgang til tre personer som kan jobbe som vikar enkelte dager i april, mens det fra mai ikke er noen tilgjengelige vikarer, står det i saksframlegget til torsdagens formannskapsmøte.

Formannskapet skal ta stilling til om det skal opprettes en ekstra 50 prosent-stilling i Skrållan barnehage. Barnehagen vil da eventuelt ha en halv stilling mer enn hva bemanningsnormen krever. Rådmannen har innstilt på å innføre den ekstra stillinga, som er ei assistentstilling.

Viktig for lokalsamfunnet

Rådmannen har i sin vurdering av saken oppsummert at driften av Skrållan barnehage er viktig for lokalsamfunnet, og at foresatte sterkt ønsker å ha et barnehagetilbud i sitt nærmiljø.

«For at driften skal kunne være forsvarlig både fra et faglig-, miljø- og helsevernperspektiv, må det tilføres minimum 50% ekstra bemanning. Driften vil likevel være sårbar på grunn av mangel på vikarer ved sykefravær, og reduserte åpningstider og stenging på enkeltdager må kunne forventes,» informerer rådmannen.

GOD LØSNING: FAU-leder i Skrållan barnehage, Siri Skaalvik, håper og tror økt bemanning i barnehagen vil være ei god løsning på utfordringene som har vært, knyttet til bemanning og fravær. Foto: Privat

Rådmannen mener det er anbefalt å drifte med 50 prosent overbemanning. Dette har en direkte merkostnad på omtrent 257.000 kroner. Det erkjennes også at tiltaket kan gjøre det svært utfordrende for Malangen barnehage å oppnå innsparingskravene som alle kommunens enheter skal nå i år og de kommende årene.

Fornøyd

Siri Skaalvik har to barn i Skrållan barnehage og er leder av foreldreansvarsutvalget i barnehagen. Hun sier at foreldre i barnehagen har fått merke utfordringene knyttet til fravær og bemanning.

– Det er jo ikke ideelt, men når det er naturlige årsaker til og forklaringer på fraværet så har man jo forståelse for det, sier Skaalvik.

Hun mener det er liten tvil om at det er vanskelig å drifte en liten barnehage, og at det er naturlig at det blir utfordringer. Da synes hun det er positivt at forslaget på å løse utfordringene er å øke bemanninga.

– Barnetallet i barnehagen hos oss tilsier vel at vi skal ha omtrent to stillinger. At rådmannen innstiller på å øke bemanninga ekstra for at barna skal ha en trygg barnehagehverdag og ikke minst for at de voksne sitt arbeidsmiljø skal ivaretas synes jeg er veldig positivt, sier Skaalvik.

Powered by Labrador CMS