TRIVES: Renholdspersonellet ved Nordkjosbotn skole, Karina Brynlund, Ragda Rashdan og Aina Bakketun Mo trives godt i hverandres selskap, og tar språklige utfordringer på strak arm og med godt humør. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TRIVES: Renholdspersonellet ved Nordkjosbotn skole, Karina Brynlund, Ragda Rashdan og Aina Bakketun Mo trives godt i hverandres selskap, og tar språklige utfordringer på strak arm og med godt humør. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Ragda lærer norsk i vaskejobben sin

NORDKJOSBOTN: Det siste halve året har Ragda Rashdan vasket på Nordkjosbotn skole to dager i uka. Språkpraksisen har gjort det enklere å lære seg norsk.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med to av sine renholds-kolleger på Nordkjosbotn skole, Karina Brynlund og Aina Bakketun Mo, sitter Ragda Rashdan. De diskuterer hvor lenge Rashdan har vært i språkpraksis ved skolen, og jobbet sammen med dem. Selv er hun overbevist om at det kan være maks tre-fire måneder, men Brynlund husker at hun fikk julegave av Rashdan, og at det dermed må ha vært siden før jul. De blir enige om at det har gått et halvår, og at tida flyr når man har det morsomt sammen på jobb.

Lærer norsk

Rashdan og 10-15 andre flyktninger som har kommet til Balsfjord i løpet av de siste årene har vært i språkpraksis hos ulike bedrifter i kommunen. Rashdan er kjempetakknemlig for at hun får lov til å være med å vaske på skolen, og bekrefter at det har gjort sitt for norskkunnskapen.

- Karina snakker sånn at jeg forstår, og da forstår jeg mer andre også etter hvert, sier hun.

Hun forteller, på norsk, hva hun er med på å gjøre, de to dagene i uka som hun er i språkpraksis.

- Vi vasker og rydder, også er jeg sammen med Karina og Aina. Vi vasker bord og gulv, sier Rashdan, før Brynlund minner henne på den gangen hun hadde blandet ordene gulv og tak.

- Det skapte en del forvirring omkring hva vi egentlig skulle vaske, sier Brynlund og ler.

Latter

De forteller at det ofte blir mye latter i løpet av arbeidsdagene, men at de også har lært mye av hverandre. Når det kommer til renhold, språk og forskjellige kulturer.

- Når det kommer til renhold så har hun lært å fylle dosering på flaskene og at det er fargekoder på klutene vi bruker.

- Ja, den rosa er til toaletter, sier Rashdan fornøyd.

De to kollegene har blitt invitert hjem til Rashdan på tradisjonell syrisk mat, og selv om hun liker å styre på kjøkkenet hjemme, så er det på jobb og på skolen hun trives aller best.

- Jeg vil jobbe. Jeg liker ikke helg. Når det er fredag og folk sier god helg, så tenker jeg huff, nei. Er det helg nå igjen, sier Rashdan og ler.

Tilrettelegger

Brynlund forteller at hun aller mest ser på sin syriske kollega som en ekstra ressurs de dagene hun er sammen med dem. Litt tid går bort til å forklare og kommunisere, men Rashdan arbeider hardt.

- Så er hun et friskt pust og et hyggelig innslag i arbeidshverdagen, sier Brynlund.

Fagleder for flyktningetjenesten, Elisabeth Mikkelsen, synes det er kjempeflott å se hvor godt samarbeidet mellom Rashdan og hennes språkpraksisplass fungerer.

- Det er så mange fordeler med språkpraksis. Først og fremst er det jo en måte å lære språk uten å sitte på skolebenken. Men man får bruk for språket på en annen måte, samtidig som man lærer litt om norsk arbeidsliv og hvordan en norsk arbeidsplass fungerer, med sine regler og rutiner, sier Mikkelsen.

Hun forteller at det er voksenopplæringa som har hovedansvaret når det kommer til praksisplasser, men at hun har inntrykk av at de fleste bedrifter og arbeidsplasser i Balsfjord har vært positive.

- Vi ønsker oss alltid enda flere. Det er jo på en måte hele samfunnet sin jobb at de flyktningene som kommer skal bli integrerte i samfunnet, og næringslivet er en aktør oppi det, sier Mikkelsen som er veldig glad for alle arbeidsplassene som har stilt opp.

Og i likhet med Brynlund på Nordkjosbotn skole, poengterer Mikkelsen at fordelene er mange, også for arbeidsplassene som tar imot.

- De som kommer kan jo komme med ideer og tanker som man kanskje ikke har tenkt over før, så får man en input og blir kanskje litt mer bevisst. Så tar kanskje noen ting litt lenger tid å forklare, men så hjelper de jo til med det praktiske, sier Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS