PLATESLIPP: Ragnhild Furebotten slapp plata 'Klopper' på torsdag. I september er hun også månedens artist på Riksscenen i Oslo. Foto: Helge Brekke
PLATESLIPP: Ragnhild Furebotten slapp plata "Klopper" på torsdag. I september er hun også månedens artist på Riksscenen i Oslo. Foto: Helge Brekke

Ragnhild Furebotten slipper plata «Klopper» – og er månedens navn på Riksscenen i Oslo

MÅLSELV/OSLO: Torsdag kveld spilte Ragnhild Furebotten fra Målselv på Riksscenen i Oslo. Men selve ideen bak albumnavnet «Klopper» stammer fra et vatn i Målselv.

Publisert Sist oppdatert

En høstdag i fjor går felespiller og komponist Ragnhild Furebotten på ett av sine faste turmål i Målselv. På veien møter hun på noe nytt. Ved Broderstadvatnet har en dugnadsgjeng lagt nye klopper, det vil si en eller flere trestammer, tvers over myra. Og slik oppstår ideen om låta «Klopper».

– Jeg liker veldig godt å gå på tur i Målselv, og har noen få faste turmål som jeg går om og om igjen. Det var en fantastisk fin dag, og dugnadsgjengen hadde ordna det skikkelig fint, forteller Furebotten.

«Klopper» ble også navnet på plata som Furebotten slapp torsdag denne uka. Furebotten forteller at alle låtene på plata, med unntak av ei låt, er skrevet av henne selv. Låtene er blitt til de siste fire-fem årene, men selve prosessen med produksjon av plata har gått fort.

– Navnevalget har jo også en symbolsk betydning. Å gå på klopper betyr å komme seg tørrskodd over myra. Navnet gjenspeiler de siste fem årene av livet mitt, sier Furebotten.

Live plateinnspilling

Vi spoler fram i tid, fra gåtur på klopper i nydelig høstvær, til festspillene i Nord-Norge i Harstad i juni. Under festspillene holder Furebotten fem konserter på tre dager, hvor hun spiller gjennom alle låtene på plata. Og konsertene blir til plate.

– Det stemmer at plata er spilt inn live under festspillene i Nord-Norge i Harstad. Det er mange måter å spille inn plate på, og jeg har sikkert prøvd de fleste. Jeg er mest glad i å spille konsert, og hadde lyst til å fange opp den spillegleden. Jeg prøvde å få med på plata den gleden det er å spille for et publikum, sier Furebotten.

Furebotten legger til at det er mange utfordringer med å spille inn plate live, men at hun er veldig fornøyd med resultatet.

– Det gikk veldig bra, sier hun.

: Navnet på plata stammer fra en høsttur i nydelig vær til Brostadvatnet i Målselv.

Låter til ettertanke

Mange kjenner nok Furebotten som felespiller og komponist i bandet Hekla Stålstrenga. I tillegg har Furebotten spilt inn en rekke soloprosjekter. Furebotten har spilt inn 15 album, i tillegg til å medvirke på flere album for andre artister. Sist Furebotten slapp soloplate resulterte det i Spellemannpris. «Klopper» er ifølge Furebotten litt mer lavmælt enn den musikken hun tidligere har gitt ut.

– Det er låter til ettertanke, sier Furebotten.

Med seg på plata har hun Frode Haltli på trekkspill, og Emilia Amper på nyckelharpe. Furebotten forteller at det er lett å spille og lage musikk sammen med Haltli og Amper.

– Frode har jeg samarbeida med i 12-13 år, og han var med på den første soloplata mi «Endelig vals» som kom i 2007. Emilia starta jeg å jobbe med i forbindelse med en kvinnedagskonsert for 4-5 år sia. Jeg har satt sammen denne trioen og syns det er veldig bra samspill mellom oss, sier Furebotten.

Månedens artist

Rundt et år etter Furebottens gåtur over nylagte klopper, spiller hun plata på Riksscenen i Oslo. Riksscenen er en scene for folkemusikk og folkedans, og Furebotten er månedens artist i september. Et konsept Riksscenen har hatt i noen år.

– Som månedens artist kan man fylle flere programposter litt sånn fritt etter hva man ønsker å gjøre. Det er morsomme prosjekt hvor man har kunstnerisk frihet, sier Furebotten.

Furebotten har tre planlagte konserter i nærmeste framtid i forbindelse med at hun er månedens navn. På spørsmål om hun skal holde konserter på hjemlige trakter, svarer Furebotten at først skal hun bli mamma.

- Men selvfølgelig skal jeg spille i Målselv. Jeg ønsker å nyte gleden av det her prosjektet i mange år framover. Ingen av oss er travel med at alt skal skje på en gang. Det er stor glede og veldig tilfredsstillende å lage plate, men alt det som kommer framover er jo enda morsommere. Alle konsertene vi skal gjøre sammen, sier Furebotten.

Powered by Labrador CMS