KAN BLI DYRT: Onsdag skal politikerne ta stilling til om familiebarnehagen i Hamnvåg skal måtte betale kommunen 72.000 kroner i husleie i året. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
KAN BLI DYRT: Onsdag skal politikerne ta stilling til om familiebarnehagen i Hamnvåg skal måtte betale kommunen 72.000 kroner i husleie i året. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Reagerer på ny husleie

BALSFJORD: Onsdag skal politikerne i Balsfjord ta stilling til om Hamnvåg familiebarnehage skal måtte betale for å bruke det kommunale bygget som de i dag driver barnehage i.

Publisert Sist oppdatert

Hamnvåg familiebarnehage har siden oppstarten hatt en avtale med Balsfjord kommune om å få leie lokalene som de bruker, gratis. Det ser det ut til at de kanskje ikke får lov til lenger.

Barnehagen ble i januar varslet om at framtidige tilskudd vil bli fratrukket verdien av gratis husleie. Det betyr 72.000 kroner mindre å rutte med. Varselet fikk styrer Bjørn Toldnes over e-post.

- Jeg ble veldig overrasket. Dette er sinnsykt mye penger for oss. Kanskje er dette bare småtterier for en stor barnehage, men for oss blir det dyrt, sa han i januar.

Til politisk behandling

Hamnvåg familiebarnehage har leiekontrakt med Balsfjord kommune. Den er signert rådmannen og godkjent i kommunestyret. I kontrakten står det følgende: «Leien for lokalene er vederlagsfri mot at leietaker har det totale drifts- og vedlikeholdsansvar(..) Men i formannskapsmøte i mai ble politikerne enige om å gå tilbake på dette. Det var kun Jens-Olav Løvlid (Sp) som stemte mot innstillingen til rådmannen. Onsdag skal saken til behandling i kommunestyret.

Under sist formannskapsmøte underrettet fungerende kommunalsjef for oppvekst, Lillian Pedersen, om at lovverket gir tydelig beskjed om at husleie skal trekkes fra tilskuddet som barnehagen får. Kommunen stiller seg positive til at barnehagen kan leie ut bygningen så lenge lokalene benyttes til familiebarnehage. Men da er det opp til barnehagen selv å vurdere om de skal ta betalt husleie eller ikke.

- Vi kan ikke overse loven når det avdekkes feil. Det må vi forholde oss til. Hadde det fantes en mulighet for å ta bort husleia, så tror jeg vi kunne vurdert det. Men jeg ser ikke at det er en mulighet her, sa ordfører Gunda Johansen (Ap) i mai.

Reagerer

En som reagerer på at saken i det hele tatt skal opp til politisk behandling er styrelederen i Hamnvåg familiebarnehage, Widar Skogan. Han mener at Balsfjord kommune har feil forståelse av barnehageforskriften.

- Det vi bestrider er utregningen de har gjort av leie, sier han.

«Den enkleste tilnærmingen for kommunestyret er å vise til at markedsleie for barnehagebygg i Hamnvåg er null. I motsetning til på større steder er det neppe noen annen privat aktør som ser økonomi i å leie et barnehagebygg i Hamnvåg for å drive barnehage. Forskriften om tilskudd til private barnehager legger ikke til grunn at en skal beregne et trekk i tilskuddet etter en beregning av kommunal markedsinntekt ved alternativ anvendelse av bygget,» skriver Skogan i et brev til kommunen og ordfører Gunda Johansen i forkant av kommunestyrets behandling.

Han mener også at familiebarnehager har et annet finansieringssystem enn andre barnehager, og at det ikke er noe som kommunen har lagt til grunn.

- Om man hensyntar finansieringssystemet for familiebarnehager, så har de ikke grunnlag for å kreve ei slik husleie.

Han mener leia som kommunen har satt er for høy, og at et vedtak i tråd med formannskapets tilrådning i verste fall kan føre til at ansatte og foreldre ikke ser grunnlaget for videre drift.

- Allerede i dag så drifter vi tilbudet i null. I fjor gikk vi i minus med 6000 kroner, og det er innebefattet en god del ekstraarbeid og dugnad som ikke betalt. Kommunen la ned fordi det var for dyrt å drive, og nå drives det av en privat foreldregruppe dårligere finansiering, så skal de trekke av tilskuddet vi får, sier Skogan og minner om at Balsfjord kommune har et ansvar for at alle barn har et barnehagetilbud.

- De ni som går der har også et krav på et tilbud, sier han.

Han mener kommunen må se på forskriften og hva den innebærer på nytt, før de trekker fra tilskuddet.

- Konklusjonen er enkel, kan med utgangspunkt i loven kan de trekke hele forslaget om husleietrekk i tilskuddet, mener han.

Powered by Labrador CMS