STORE PRISFORSKJELLER: Næringssjef i Målselv, Kjell Furu (t.h.), her sammen med Marius Solheim Nilsen, leder i Målselv næringsforening, mener store prisforskjeller på flybilletter for reisende til og fra Bardufoss sammenlignet med Tromsø rammer næringsliv og personkunder i Midt-Troms på en urettferdig måte. Foto: Privat
STORE PRISFORSKJELLER: Næringssjef i Målselv, Kjell Furu (t.h.), her sammen med Marius Solheim Nilsen, leder i Målselv næringsforening, mener store prisforskjeller på flybilletter for reisende til og fra Bardufoss sammenlignet med Tromsø rammer næringsliv og personkunder i Midt-Troms på en urettferdig måte. Foto: Privat

Reagerer på store prisforskjeller på flyreiser

MÅLSELV: Flybilletter som er flere tusenlapper dyrere fra Bardufoss enn Tromsø opprører lokalt næringsliv i Midt-Troms. Samtidig må lokalt næringsliv selv bli mer attraktiv for de reisende.

Publisert Sist oppdatert

– Fly er et nødvendig transportmiddel i nord, og vårt marked er både nasjonalt og internasjonalt. Pris på flyreiser er derfor av stor betydning for næringslivet, sier Kjell Furu, næringssjef i Målselv kommune.

Store prisforskjeller

Han reagerer derfor kraftig på at billettpriser til og fra Bardufoss svært ofte er betydelig høyere enn billettpriser SAS opererer med både til og fra Tromsø.

– En tur/retur-billett til og fra Oslo er som regel over dobbelt så dyr via Bardufoss kontra Tromsø. Enkelte dager er forskjellen enda større. Eksempelvis fant jeg ut at midt i desember kan man reise med SAS for 798 kroner tur/retur Tromsø. Tilsvarende reise med samme selskap koster 3.617 kroner via Bardufoss, sier Furu.

Han mener at for næringslivet som har behov for reisende, er det en klamp om foten å ha så store forskjeller på billettpriser.

– Det sier seg selv at den store forskjellen i billettprisene som betales om man reiser med fly til/fra Bardufoss rammer næringsliv og personkunder i Midt-Troms på en urettferdig måte. Spesielt rammes våre reiselivsaktører konkurransemessig i forhold til hoteller og event-selskaper i Tromsø, sier Furu.

Næringssjef i Målselv, Kjell Furu (t.h.), her sammen med Marius Solheim Nilsen, leder i Målselv næringsforening, mener store prisforskjeller på flybilletter for reisende til og fra Bardufoss sammenlignet med Tromsø rammer næringsliv og personkunder i Midt-Troms på en urettferdig måte. Foto: Privat

Prisbevisste passasjerer

Han legger til at samme generelle trekk mener en å se gjelder for reise til og fra Evenes.

– Det ble gjennomført en spørreundersøkelse tidligere i år der det kom inn 460 svar, hovedsakelig fra personer fra Målselv, Bardu og Senja. En undersøkelse som viste at folk er prisbevisste, da hensyn til pris utvilsomt var det viktigste kriteriet for valg av utreisested, sier Furu.

Forståelig reaksjon

At både reisende og næringslivet reagerer på de store prisforskjellene mener han er forståelig.

– Flypriser er tatt opp med SAS, som flyr via Bardufoss med en stor forsvarsavtale som grunnlag, uten at en ser gode forklaringer på hvorfor det generelt skal være dyrere å fly Oslo–Bardufoss kontra Oslo–Tromsø. Når vi vet at man ofte må ut med over 5.000 kroner for en tur/retur-reise via Bardufoss, er det klart at mange reagerer på dette, sier Kjell Furu.

Må bli attraktiv

Reidun Traasdahl Nilsen, daglig leder på Rundhaug gjestegård AS og Basecamp Nord, mener store prisforskjeller på flybilletter fører til tapte inntekter for næringslivet i hele regionen. Samtidig mener hun det hele er mer kompleks.

– Det er viktigere enn noensinne at vi klarer å posisjonere oss som et attraktivt reisemål. Det er eneste måten vi får økt trafikk over Bardufoss lufthavn og det er eneste måten å få ned prisene. Billigere flypriser gjør oss attraktive og dermed velger reisende oss fremfor Tromsø. Vi må selv gjøre en jobb for å få dette til, sier Nilsen.

Hun mener det er opplagt at folk bruker alternativ som er langt billigere. Derfor mener hun det er viktigere enn noen gang å bidra til å bli et attraktivt reisemål.

– Vi må gjøre hjemmeleksa og jobbe med å tilby interessante opplevelser, mat og overnatting. Reiselivsaktører krever forutsigbarhet, og vi må jobbe mot turoperatører og reiseagenter som kan gi oss større grupper og øke volumet, sier Nilsen.

BaseCamp NORD-sjef Reidun Traasdahl Nilsen mener det er viktigere enn noen gang at næringsaktører i Midt-Troms klarer å porsjonere seg som et attraktivt reisemål.

Må sloss ekstra

Hun forteller at det som ofte skjer er at deres gjester ofte kommer fra utlandet via Oslo.

– Prisforskjellene på flybilletter som er i dag gjør at vi må slåss ekstra for å få disse hit, sier Nilsen.

Uten at hun har eksakte tall sier hun det er klart at næringslivet i regionen taper penger på de store forskjellene i billettpriser.

– Det er klart at vi taper penger, uten at jeg kan sette kroner og ører da det er mage faktorer som spiller inn. Når det bare er Forsvaret som er grunnen til at de flyr til Bardufoss, blir det dyrt for sivile. Eneste løsning er som sagt å få enda flere sivile inn over Bardufoss lufthavn, sier Reidun Traasdahl Nilsen.

Dynamiske priser

John Eckhoff, pressesjef i SAS, sier til Nye Troms at det er godt å se at det er engasjement, samtidig som han påpeker at SAS driver kommersielt og skal tjene penger.

– Også vi ønsker økt trafikk over Bardufoss lufthavn, men vi ønsker ikke å prise oss ut. At næringslivet selv ønsker å bidra til å gjøre Bardufoss lufthavn enda mer attraktiv som destinasjon er veldig positivt, sier Eckhoff.

Samtidig sier han at det er en rekke hensyn å ta.

– Prisbildet er dynamisk. Om billettene er dyre eller ikke kommer an på hva man sammenligner med, og på generell basis er det slik at det er tilbud og etterspørsel som avgjør prisen, sier Eckhoff.

Han forteller at om man er tidlig ute og bestiller er det mulig å få billige billetter også på reiser til og fra Bardufoss.

– Vi har kampanjebilletter liggende ute helt ned i 498 kroner på reiser via Bardufoss, så da kan man jo spørre hvor billige billetter man egentlig ønsker seg. Og – det er slik at bestiller man nær opp mot avreisedato, vil prisene være høyere enn dersom man bestiller billetter i god tid før avreise. De rimeligste billettene går først, avslutter pressesjefen.

Powered by Labrador CMS