HUMPEVEI: Inntil påskeaften gikk det på førstegiret for å komme seg til Altevatn. Foto: Terje Tverås
HUMPEVEI: Inntil påskeaften gikk det på førstegiret for å komme seg til Altevatn. Foto: Terje Tverås

Reddet påskereturen for altevassbilistene

BARDU: De ofret siste del av påska og skrapte veien. Tor Rognlund og Roger Nilsen i Mesta forvandlet fylkesvei 847 fra et «hullvete» til en farbar vei.

Publisert Sist oppdatert

Den hullete veien fra Solbu til Innset ble den store snakkisen for skituristene og hyttefolket mens de feiret påska ved Altevatn. Mange gruet seg til å kjøre ned igjen. Leder i hytte- og båteierforeninga, Ivar Foshaug, var en av dem.

– Da jeg kjørte opp onsdag, vet jeg ikke om jeg ville kalle det for vei. Så gale har jeg aldri før sett den. Det var helt grusomt, sier han.

Mellom Setermoen og Altevatn, ei strekning på 37 km, brukte han i snitt rundt 30 km/t. Stort sett gikk det på førstegiret. Hullene preget grusveien oppover til Innset, og bilistene med henger fikk noe å bryne seg på.

– Men andre påskedag, da jeg kom ned, var den blitt fin, sier Foshaug og vil rose dem som hadde skrapt veien i mellomtida. – De har gjort en veldig bra jobb.

Nattarbeid

Det viste seg at Statens vegvesen hadde vært på befaring langfredag og sett på forholdene. Lørdag kveld, altså påskeaften, begynte derfor Mesta, etter pålegg fra Vegvesenet, å kjøre på grus og skrape veien.

Det var Tor Rognlund og Roger Nilsen i Mesta som sto for veiarbeidet.

– Vi måtte benytte natta mens det var liten trafikk. Derfor jobbet vi natt til første og natt til andre påskedag, sier Rognlund.

Med en hjullaster og en veghøvel tok de fatt på den hullete veien. Tidligere var kantene brøytet med en sidehøvel slik at smeltevannet rant vekk. Men på de flate partiene var grusveien likevel blitt til mildest talt en humpevei.

Ny grus

I løpet av de to nettene la de ut 400 kubikk grus og skrapte veien nedover. Vegvesenet har et deponi på 6000 kubikk grus liggende ved Hanstad, ikke langt fra Innset, som er beregnet for denne veien. Dermed var alt klart for veiarbeidet som mange påsketurister ved Altevatn mente var manna fra himmelen da de oppdaget at veien var blitt reparert store deler av strekninga. Blant dem var Svein Solbakken, som før påske klaget på veien ved Solbu.

– Jeg vil takke og bukke for arbeidet som er gjort. Mesta skal ha ros for det, sier han.

Powered by Labrador CMS