Redningshelikopteravdeling i Troms

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Hvis fylkespolitikerne kjenner sin besøkelsestid, stiller de nå krav om en ny avdeling for redningshelikoptertjenesten lagt til Bardufoss flystasjon hvor det er gjort betydelig med investeringer for å bygge opp hovedbasen for Forsvarets helikopter.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Den tragiske ulykka i Tamokdalen har igjen aktualisert behovene for en redningshelikopteravdeling i Troms. Når statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Tor Kleppen Sættem (H), 8. januar i distrikts- og landsdekkende nyheter peker på Tromsø som stedet for en ny base/avdeling for redningshelikoptertjenesten mellom Bodø og Banak, fordi der er helsevesenet og politiet, er nok dette enten en bevisst politikk, eller så kjenner han ikke redningshelikoptertjenesten. Det er Luftforsvaret som drifter redningshelikoptertjenesten med 330 skvadronen, og den har i dag avdelinger ved Rygge, Sola, Florø, Ørland, Bodø og Banak. Få av avdelingene er nært helsevesenet og politiet.

Hovedredningssentralene har det overordnede koordineringsansvaret for all sjø-, luft- og landredningstjeneste. 16 moderne redningshelikoptre av typen AW101 skal leveres til redningstjenesten og erstatter 12 Sea King. I den forbindelse bygges det nye anlegg for helikoptrene og deres mannskaper på basene Rygge, Sola, Florø, Ørland, Bodø og Banak, hvor det er tilstedevakt med besetning, redningsmann og anestesilege. Forsvaret drifter helikoptrene, mens Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for redningshelikoptertjenesten som har som hovedoppgave å gjennomføre søk- og redningsoppdrag, med ambulanseflyging, katastrofehjelp og spesialoperasjoner som sekundære oppgaver.

Allerede ved samlingen i mars 2011 ble det fra fylkestinget i Troms stilt krav til regjeringen om økt redningsberedskap fra Lofoten til Nordkapp. Hvis fylkespolitikerne kjenner sin besøkelsestid, stiller de nå krav om en ny avdeling for redningshelikoptertjenesten lagt til Bardufoss flystasjon hvor det er gjort betydelig med investeringer for å bygge opp hovedbasen for Forsvarets helikopter. Med politisk vilje og samordning av Forsvarets helikopterressurser kan regjeringen raskt iverksette redningsberedskap i Troms i påvente av en egen redningshelikopteravdeling på Bardufoss.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS