TAKKER FOR LIVET: Karine Skoglund, Sebastian Solberg Nilsen og Ole Kristian Strand fikk takket sine redningsmenn for livet på torsdag. Ordfører Ole-Johan Rødvei hedret Nils-Erik Nilsen (t.v.) og Erling Harkinn (midten) på vegne av Norges livredningsselskap. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
TAKKER FOR LIVET: Karine Skoglund, Sebastian Solberg Nilsen og Ole Kristian Strand fikk takket sine redningsmenn for livet på torsdag. Ordfører Ole-Johan Rødvei hedret Nils-Erik Nilsen (t.v.) og Erling Harkinn (midten) på vegne av Norges livredningsselskap. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen

Redningsmennene ble hedret

BALSFJORD: Redningsheltene hadde hatt trøbbel med båtmotoren. Men da Nils-Erik og Erling skulle redde tre elever som holdt på å drukne, startet motoren på første forsøk.

Publisert Sist oppdatert

Nils-Erik Nilsen og Erling Harkinn ble torsdag hedret på Nordkjosbotn skole. De fikk diplom, blomster, heder og ære for innsatsen de gjorde 30. mai 2013, altså for like over et år siden.
Nye Troms skreiv lørdag om Sebastian, Karine og Ole Kristian som nesten druknet da de var på skoletur med klassen sin i Fiskebukta. Da de skulle forsøke å vasse over til andre siden av Sjøvollan, gikk de utenfor en marebakke og ble tatt av strømmen fra Nordkjoselva. Elevene er ikke i tvil om at de ikke hadde vært i live i dag om det ikke var for Harkinn og Nilsen, som tilfeldigvis var i Fiskebukta da uhellet skjedde.

Meningen

Verken Harkinn eller Nilsen hadde egentlig noen spesielle planer om å dra til Fiskebukta den dagen. Det var ganske tilfeldig at de var der begge to. Harkinn hadde dratt for å fiske, mens Nilsen dreiv med vedlikeholdsarbeid på båten sin, selv om det enda var ei stund til han hadde planer om å ta den med ut på fjorden.
– Jeg hadde bestemt meg for ikke å dra for og fiske. Det var fordi noen hadde fortalt med at det var så mange skoleelever der. Men uten at jeg egentlig kan forklare hvorfor, sto jeg plutselig der og fisket likevel, forklarer Harkinn.
Det var mye roping og skriking fra ungdommene som var ute og vasset. Plutselig så Harkinn at noen av elevene hadde lagt på svøm.
– Jeg tenkte at de var noen tøffe ungdommer som badet når det var såpass kaldt i vannet, sier Harkinn.
Plutselig trodde han at han hørte noen som ropte etter hjelp, men han var litt usikker, siden det var mye roping og skriking fra ungdommene. Men en av skolekameratene som sto igjen på land, hørte at det var hjelp det ble ropt etter, og sa ifra videre til Harkinn.
Han løp opp til Nilsen som jobbet på båten sin.
– Jeg sa at ungdommene drukner. Vi må komme oss ut dit.
På et øyeblikk hadde de fått av presenningen, snudd båten og fått den på vannet.
– Jeg gjorde et forsøk på å starte motoren, og båten startet med det samme. Det har aldri skjedd før. I tillegg til at ingen av oss to egentlig skulle vært der den dagen. Det var ikke meningen at de ungdommene skulle dø den dagen.

Livreddere

Harkinn og Nilsen er ikke i tvil om at ungdommene ikke hadde levd i dag om det ikke var for at de ikke var der.
– Det var ingen andre båter der den dagen. Det var bare den ene båten. Hadde vi ikke vært der, hadde det nok endt helt annerledes enn hva det gjorde, sier de.
De forteller at de har brukt mye tid det siste året på å tenke på hendelsen denne maidagen i fjor. Noe av det de har tenkt aller mest på, er det rørende besøket fra elevene og deres foreldre på kvelden samme dag ulykken skjedde.
– De kom til oss med blomster og kort. Der takket de for at vi hadde vært der da de trengte det mest. Det er klart at det gjør inntrykk, sier Harkinn.

Hedret

Torsdag ble de to redningsheltene hedret av Norges Livredningsselskap. De har tradisjon med å hedre mennesker som har reddet andre fra å drukne. Tidligere i år tok de kontakt med rektor på Nordkjosbotn skole og ordfører Ole-Johan Rødvei for at de skulle overrekke diplom og heder på vegne av selskapet.
Rødvei takket de to redningsheltene for at de var så snartenkt, og sa at han verdsatte at livredningsselskapet nå viser at de setter pris på det Harkinn og Nilsen gjorde. Også de tre ungdommene som nesten druknet, fikk sagt takk til sine redningsmenn. De fortalte at de var evig takknemlig for å ha blitt reddet den dagen det nesten gikk helt galt.
– Dette setter vi selvfølgelig veldig stor pris på, sier Harkinn.
De var imponert over hvor mange som har møtt opp for å få med seg begivenheten på Nordkjosbotn skole, selv om sola steikte utenfor.
– Jeg så både barn, barnebarn og oldebarn her. Det er spesielt. Og det var det mange fine ord som ble sagt, sier Nilsen.
Harkinn har det siste året har hatt mange tanker som går i retning av hvis, om og dersom.
– Men det er klart at man ikke kan gå og tenke slik. Vi må bare være glad for at det gikk så bra som det faktisk gjorde, sier Harkinn.

Powered by Labrador CMS