JA OG NEI: Tre løyper i den nye skuterforskriften i Bardu får nå ja. Men løypa over Leina er stridens kjerne i løypenettet. Foto: Knut Solnes (arkivfoto)
JA OG NEI: Tre løyper i den nye skuterforskriften i Bardu får nå ja. Men løypa over Leina er stridens kjerne i løypenettet. Foto: Knut Solnes (arkivfoto)

Refser løypeforslag

BARDU: Forum for natur og friluftsliv i Troms kommer med tungt skyts mot Bardu kommunes skuterløypeforslag som nok en gang inneholder en løypetrasé over Leinavatn.

Publisert Sist oppdatert

I et høringsbrev som nettopp er sendt til Bardu kommune, skriver forumet at de stiller et stort spørsmål ved prosessen der Bardu kommune i september vedtok forskrift om kommunalt løypenett for snøskuter i Bardu.

Som kjent har Bardu kommune nå saken om løypenett på høring igjen etter at den forrige forskriften ble underkjent av Fylkesmannen. Det nye forslaget er justert i forhold til det gamle. Det er løypa på Leinavatn som får friluftsforumet til å reagere, og denne løypa har også tidligere vært påklaget.

«Kommunestyremøtet 13. september synes preget av hastverk og uavklarte forhold. Med et knapt flertall ble det vedtatt å sende ny forskrift på høring umiddelbart, hvor den konfliktfulle løypa over Leinavatn var inkludert uten behandling i forkant. Når konfliktnivået er så høyt som på Leinavatn, samt at en tidligere har vært igjennom en omfattende klagebehandling, ville vi forventet en grundigere behandling av saken», skriver forumet.

Redusert

I brevet frarådes Leina-løypa. Forumet skriver at de ser at den opprinnelige løypa mellom Altevatn og nasjonalparkgrensa er tatt ut i den nye forskriften, og at også løype 3, som er den såkalte Leina-løypa, er redusert i forhold til det gamle forslaget.

«Likevel er det foreslått en løype over hele Leinavatn inn til 100 meter fra svenskegrensa. Dersom politikerne i Bardu mener at det er tungtveiende grunner for en løype over Leinavatn ut over perspektivet knyttet til kommunens selvbestemmelse og råderett, burde deres argumentasjon og vekting komme tydeligere fram for høringspartene», skriver Forumet for natur og friluftsliv.

Flere klager

Forumet peker også på at kommuneadministrasjonen i saksforberedelsen til løypesaken pekte på at ei løype innover Leinavatn vil ha små sjanser for å bli godkjent. De viser også til møter mellom Bardu kommune og Troms fylkeskommune og Fylkesmannen der det kom signaler om at ei Leina-løype vil bli påklaget.

«Det meste lå til rette for å utelate Leinavatnet i løypenettet. Forslaget om å legge løype over vatnet og inn til svenskegrensa oppfattes av en rekke natur- og friluftsorganisasjoner som kontroversielt. For her åpnes et helt nytt område for skuterkjøring. Området har store verdier som villmarksområde, stille rom, og for tradisjonelt friluftsliv og mangfold. Området må sees i en større sammenheng, da det representerer et av få større sammenhengende villmarksområder i Europa. Områder uten støy, trafikk og betydelige inngrep er i dag et knapphetsgode», skriver forumet.

De kommer ikke med noen innsigelser mot forslaget om Altevatnløypa, Altevatn–Slåttmoberget, og løypa fra Solbakken til Sverrevatnan. De er heller ikke imot løypa til næringsformål til Paradisbukta.

Både skuter og friluftsliv

I går fikk også Bardu kommune høringsinnspillet fra Fylkesmannen i Troms, der samme løype – Leina-løypa, altså Oustu–Leina, blir påklaget. På lik linje med Forum for friluftsliv sier Fylkesmannen ja til de andre løypeforslagene i Bardu.

Det hører med til historien at da løypesaken kom opp til behandling i kommunestyret i Bardu i september, ville både rådmannen, Arbeiderpartiet og Venstre i Bardu utsette saka.

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu har lite til overs for motstanden som igjen kommer fra Fylkesmannen og fra Forum for natur og friluftsliv.

– Jeg synes ikke de kommer med noe her, og denne gangen kan de i alle fall ikke klage på forstyrrelser av rovdyr. Det er ingen motsetninger, vi klarer å leve med begge deler, både friluftsliv og skuter, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS