BERGET: De to reinene som gikk gjennom fjordisen utenfor Aursvika onsdag ble berget opp i isbryteren Vass. Foto: Privat
BERGET: De to reinene som gikk gjennom fjordisen utenfor Aursvika onsdag ble berget opp i isbryteren Vass. Foto: Privat

Rein på tynn is

MALANGEN: Tre rein forvillet seg i går ut på glattisen ved Aursvika. Det endte heldigvis lykkelig for alle.

Publisert Sist oppdatert

Det var med middagstider i går at brøytebilsjåfør Arild Eide oppdaget dyrene som da var vandret godt utpå fjordisen ved Aursvika. Han så at det var sannsynligvis tre rein som var et godt stykke utpå. To reinsdyr hadde da allerede gått gjennom isen, men var i live, mens ett dyr enda var oppå isen.

- Dyrene var flere hundre meter ute fra land, sier Arild Eide.

Han varslet både reineieren som har dyr på vinterbeite på Aursfjordhalvøya, og alarmerte isbryteren som var ved Målsnes. Reineierne som kom til stedet gikk sammen med Eide om bord i isbryteren Vass for om mulig hjelpe til med å berge dyrene.

Da de kom ut til råka der de to reinene lå, klarte de å få begge dyrene som da kjempet for livet i vannet, opp i isbryteren. Det var to godt voksne simler som var havnet i fjorden. Det tredje dyret som Arild Eide så oppe på isen tidligere, hadde sannsynligvis kommet seg på trygt land da isbryteren kom til råka.

- Etter sporene å dømme var det sannsynligvis en kalv som hadde vært med simlene ut på fjordisen. Den var såpass lett at den ikke gikk gjennom isen og berget seg på fast land, sa Arild Eide.

Det er Oskal-familien som har vinterbeite i området. Hva som har fått dyrene til å sette kursen utover den enda tynne fjordisen, vet ikke Arild Eide:

- Jeg tror ikke dyrene er blitt skremt utpå. De er kanskje heller på jakt etter mat.

Powered by Labrador CMS