– BOIF har ikke kommet med noen tilbud mens jeg har vært på Bardufoss, sier Patrik Andersson og ler.

Har spilt for Bayern München og Barcelona: Nå skal Patrik gå Reistadløpet

Patrick Andersson har en fotballfortid de færreste i Norden kan matche. Lørdag er han klar for 50 kilometer på ski fra Setermoen til Rustahøgda.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gleder meg. Det blir fantastisk. Jeg så tv-bildene i fjor, og det var de som gjorde at jeg ville nordover. Så langt nord i Norge har jeg ikke vært før, og med dette været blir det en opplevelse, selv om det nok blir tungt for meg, sier Patrik Andersson.

52-åringen fra Skåne har ingen ambisjoner om å være blant de raskeste på den 50 kilometer lange distansen fra Setermoen til Bardufoss lørdag.

Med skrekkblandet fryd ser Patrik Andersson fram til lørdagens Reistadløp. Bak er skikompis Johan Korsvik.

– Jeg skal ikke legge meg i ryggen på Valnes og Nyenget ut fra start, sier han og ler.

Sitt første skirenn siden han var barn gikk han som 48-åring i 2019, i Marcialonga, men som fotballspiller har svensken hatt en karriere de færreste, nesten uansett nasjonalitet, kan vise maken til.

– Jeg har vel en av de største karrierer inne svensk fotball, innrømmer han nesten motvillig.

Meritter

Fakta er at Patrik Andersson vant mesterligaen med Bayern München i 2001, og han har også spilt for storklubber som Barcelona, Borussia Mönchengladbach og Blackburn, i tillegg til at han har spilt i svensk toppserie for Malmö FF. På det svenske landslaget har han vært kaptein og spilt 96 landskamper, og han vant VM-bronse med landslaget i 1994 og spilte EM-semifinale to år tidligere.

Patrik Andersson er best med ball, men nå er det ski som gjelder for Patrik Andersson.

To år i sin 17 år lange proffkarriere vant han «Guldbollen» som Sveriges beste mannlige fotballspiller. Kun Zlatan Ibrahimovic har vunnet flere enn to slike gjennom tidene. Andersson la fotballskoene på «hylla» etter en større skade i 2005.

– Jeg fikk spille et par sesonger med Zlatan i hans yngre år, sier Patrik Andersson.

Tilfeldig

Reistadløpet blir hans tredje langløp i Ski Classics i vinter. At den nå Stockholms-bosatte ex-proffen går langløp kommer mest som følge av tilfeldigheter.

Det var i forbindelse med Europa League-finalen mellom Manchester United og Ajax i 2017 i Stockholm at Patrik Andersson ble spurt om han ville ha startplass i Marcialonga av en sponsor, og det takket han ja til.

– Jeg tok utfordringa på strak arm, sier han og ler.

Siden har han gått det tradisjonsrike løpet også i 2022 og nå i vinter, og etter at det første løpet ble gjort unna på 6.28 timer, har han senket tiden til 5.35 og 4.50 timer de siste deltakelsene.

– Det er fint å forbedre seg og ha progresjon fra gang til gang. Spørsmålet er når det ikke går lenger å slå sin forrige tid, hva som mer finnes å hente, sier Patrik Andersson og ler.

Ikke de beste forhold

I Ski Classics har han også en liten rolle via selskapet W-Sportsmedia, men skitreningen synes han er god å ha i det daglige livet der han nå jobber som forretningsutvikler for eiendoms- og entreprenørselskapet Serneke. Et selskap som tidligere hadde et eget profflag i Ski Classics.

– Jeg skulle gjerne trent mer på ski for å bli bedre, men forholdene til det i Stockholm er nok ikke de beste. Det blir mye alternativ trening, sier Patrik Andersson foran debuten i Reistadløpet.

Liker staking best

Han er spent før 50 kilometer på ski i en ganske tøff løype.

– Jeg skulle helst hatt ei løype jeg bare kunne stake i, men her blir det feste og diagonalgang i tøffe bakker, selv om det ikke er det jeg liker best og trener mest på. Jeg håper og satser på det likevel går bra. Det er bare å ta utfordringa og stå i det, sier den svenske fotballhelten, som besøkte Falun og kjørte noen økter i løypenettet der nylig.

– Jeg testet teknikken i Mördarbakken, sier Patrik Andersson og ler.

Lokkes nordover

Han tror mange svensker vil la seg lokke til Indre Troms når de lørdag får se tv-bildene fra årets løp, sannsynligvis med et landskap badet i sol fra skyfri himmel.

Patrik Andersson stålsetter seg for lørdagens renn fra Setermoen til Bardufoss. Johan Korsvik er hans kompis på skituren til Indre Troms.

– Jeg er ikke sikker på at det vil trekke så mange nye svenske løpere, men det vil trekke turister hit ut fra de tv-bildene som vises. Det er jeg sikker på, sier den tidligere fotballstjernen.

Han tror ikke han kommer til å få noen av sine tidligere lagkamerater fra det svenske landslaget – eller noen av storklubbene han har spilt på – til Reistadløpet neste år.

– I hvert fall ikke Zlatan, sier han og ler.

Bommet på straffe

Og bare for ordens skyld; Patrik Andersson sin straffe gikk IKKE i nettmaskene da Bayern München slo Valencia 5–4 etter straffekonkurranse på San Siro i Milano i mesterligafinalen i 2001:

– Nei, jeg bommet på straffen min. Canisares (keeper på Valencia, jour. anm.) kastet seg til rett side for en gangs skyld, men vi vant, sier Patrik Andersson og ler godt.

Spent på hva som venter på ham i Reistadløpet.

Powered by Labrador CMS