Den gamle storløperen Stanislav Rezac går for det tsjekkiske laget Slavia Pojistovna Sport Team i Ski Classics. Nå gleder han seg til Reistadløpet.

Stanislav: – Det er slik skiløyper skal være

Den tsjekkiske veteranen Stanislav Rezak gleder seg til Reistadløpet og et skikkelig klassisk langrenn.

Publisert

– Jeg gleder meg til å gå Reistadløpet, for det er slik løyper skal være, sier Stanislav Rezak og smiler godt, mens han med armene demonstrerer god diagonalgang.

Han har vunnet både Birkebeinerrennet og Marcialonga tidligere i sin lange karriere.

– Jeg staker ikke her. Det blir klassisk diagonalgang for meg, og med dette været og føret blir det blå extra under skiene.

50-åringen innehar den grå veterantrøya i Ski Classics som de eldste løperne kjemper om, men noen kamp om å vinne lørdagens turrenn fra Setermoen til Bardufoss er han slett ikke med på:

– Nei, nei, nei, det har jeg ingen sjanse til, sier Rezak og smiler.

I fjor endte han på en 33. plass, vel ti minutter bak vinneren, Martin Løwstrøm Nyenget.

Det var hans debut som langrennsløper i Indre Troms. Han ler godt når han forteller at han i fjorårets Summit 2 Senja slo Erik Valnes:

– Erik ble 27, mens jeg ble nummer 24, sier tsjekkeren, som er stolt over at den gamle toppløperen og Reistadløp-vinneren Tord Asle Gjerdalen går for hans tsjekkiske profflag, Slavia Pojistovna Sport Team.

– Vi er ett av tre lag i Ski Classics fra Tsjekkia, sier Stanislav Rezak.

Tsjekkiske Stanislav Rezac testet forholdene på Setermoen torsdag før lørdagens Reistadløp.

Han var for 15-20 år siden en av verdens aller beste langløpere, og vant Birkebeinerrennet både i 2002, 2005, 2008 og 2011. I 2005 vant han også Marcialonga, takket være at de «vante» vinneren på den tiden ikke kunne stille opp.

– Jørgen Aukland vant det løpet i flere år, men ble syk det året. Det var min sjanse, og da grep jeg den og vant, sier Stanislav Rezak og ler godt.

I 2011 fikk han sin beste plassering i Vasaloppet da han kun ble slått av Jørgen Brink, med ett fattig sekund. Seire har han også i andre store internasjonale klassikere i langløp som König Ludwig Lauf i Tyskland og Jizerska hjemme i Tsjekkia. Stanislav Rezak vant langløpscupen sammenlagt i 2010, mens han var toer og treer i årene etter.

– Etter det gikk det bare nedover, sier han og ler.

Nå er han i Indre Troms, dit han ankom i bobil denne uka.

– Med den har jeg fartet rundt i det siste, og den er hjemmet vårt til vi er ferdig med Janteloppet på Hafjell neste helg, sier sympatiske Stanislav Rezak.

Powered by Labrador CMS