FIN FANGST: I tillegg til at mange fisk går opp trappa er det heller ingenting å si på størrelsen og antallet som blir tatt av ivrige fiskere. Foto: Privat
FIN FANGST: I tillegg til at mange fisk går opp trappa er det heller ingenting å si på størrelsen og antallet som blir tatt av ivrige fiskere. Foto: Privat

Rekordoppgang i Målselvfossen

MÅLSELV: Aldri før har så mange fisk gått opp fisketrappa i Målselvfossen. Per i går morges hadde 5653 fisk passert så langt i år, og dermed er alle tidligere rekorder allerede slått.

Publisert Sist oppdatert

Antall fisk som har gått opp fisketrappa i Målselvfossen har økt hvert år de siste fire årene. I 2013 var antallet 4449. I 2014 var første år med over fem tusen fisk (5009) og i fjor var det 5527 passeringer.

Velfungerende forvaltning

Det betyr at det allerede er passert 126 flere fisk enn i fjor, og fortsatt er ikke registreringa over.

– Tidligere har vi holdt på til ut i oktober, mens vi sist år holdt på til i midten av september. Når vi avslutter i år er avhengig av forholdene i elva, sier oppsynsmann Tor Kvammen.

– Hva er årsaken til at oppgangen har økt jevnlig de siste årene?

– Etter vårt syn viser det at forvaltninga av vassdraget fungerer som den skal. Samtidig ser det ut som om det er generelt god oppgang av laks i elvene i nord, sier Kvammen.

395 fisk samme dag

Han forteller at oppgangen i år startet andre uke i juni, men at den for alvor tok av i begynnelsen av juli.

– Vi har hatt åtte dager med mer enn 200 fisk og to dager med mer enn 300 fisk. Første dag med over 200 fisk var 3. juli, og aller mest fisk som gikk opp hadde vi 13. juli. Da ble det registrert 395 fisk opp trappa, sier Kvammen.

I tillegg til at det er ny rekord antall fisk som er gått opp, er det heller ikke noe å si på størrelsen på fisken.

– Gjennomsnittsstørrelsen er veldig bra, og senest i helga gikk det opp en laks jeg vil anslå til nærmere 20 kilo. Jeg har samtidig inntrykk av at det har vært bra fiske, uten at vi har noen eksakt oversikt over det. Når det gjelder størst fisk som så langt er registrert tatt i elva i år, er denne på 19 kilo, sier Kvammen.

Den største sjøørreten som så langt er tatt i år er på 10,4 kilo, mens den største brunørreten veide 3,4 kilo. Den hittil største sjørøya er på to kilo.

90 prosent laks

Kvammen har foreløpig ingen eksakt oversikt over hvor stor andel laks det er blant de 5653 fiskene som har funnet veien opp trappa. Det eksakte tallet får han ikke før tellinga er gjennomført, men et anslag kan han gi.

– Jeg kan tenke meg at det er rundt 90 prosent laks, og de øvrige prosentene består av sjøørret, sjørøye og brunørret, sier Kvammen.

– Har det noen innvirkning på laksebestanden at mange sjøørret går opp?

– Nei. Det virker ikke slik, da de gyter i forskjellige områder. Artene skal i så måte ikke være konkurrenter i noen særlig grad, mener han.

– Er det mye oppdrettslaks som er registrert?

– Det vet vi ikke om ennå. Noen få har vi sett, men mange er det ikke, sier Kvammen.

Han legger til at sist uke ble det også registrert en stor oter som fant veien opp forbi fossen.

– Vi fant også nylig en stor laks i trappa, som oteren mest sannsynlig hadde forsynt seg av, avslutter Tor Kvammen.

Powered by Labrador CMS