LITE FORSTÅELSE: Høyre-politiker og kommunestyrerepresentant Ole-Johan Rødvei synes kontrollutvalget i Balsfjord var for harde i kritikken mot rådmannens manglende kontroll av ulovlige byggesaker. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
LITE FORSTÅELSE: Høyre-politiker og kommunestyrerepresentant Ole-Johan Rødvei synes kontrollutvalget i Balsfjord var for harde i kritikken mot rådmannens manglende kontroll av ulovlige byggesaker. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Rettet kritikk mot manglende oppfølging i byggesaker

BALSFJORD: Kommunestyre i Balsfjord har rettet kritikk mot rådmannen for manglende oppfølging av ulovlighetskontroll i byggesaker. Kritikken ble imidlertid ikke så streng som kontrollutvalget hadde innstilt på.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål omkring kommunens arbeid med tilsyn i byggesaker kom første gang opp i kontrollutvalget i 2016. Tema ble behandlet i kontrollutvalget flere ganger i tidsrommet 2016-2018. Bakgrunnen for at kontrollutvalget i sin tid tok tak i saken, var tips om ulovlig byggevirksomhet i kommunen, og manglende oppfølging på dette.

Langt tilbake

Saken går langt tilbake i Balsfjord kommune. I 2016 ble det altså lagt fram for kontrollutvalget fra rådmannen at kommunen ikke hadde en etablert rutine for tilsyn i byggesaker. Etter det har kontrollutvalget i flere omganger forsøkt å behandle saken, med ulike rådmenn. Første gang ba de på slutten av 2017 om at det blir etablert rutiner for kontroll og tilsyn i byggesaker. De ønsket også en redegjørelse på hvordan rådmannen følger opp varsler om ulovlig bygging. I starten av 2018 fikk de til svar at slike skriftlige rutiner ikke eksisterte, og at tilsynsoppgavene ikke hadde vært prioritert som følge av knapphet på ressurser.

Avglemt

Kontrollutvalget bestemte seg den gang for å rette kritikk mot rådmannen for manglende oppfølging, og saken skulle legges fram for kommunestyret, men ble avglemt med begrunnelse i rådmannsbytte. I slutten av 2018 informeres kontrollutvalget på nytt om at kommunen ikke har ført tilsyn i tråd med vedtatte retningslinjer. Det blir bedt om at rådmannen innen sommeren 2019 legger fram en oversikt over gjennomførte og planlagte tilsyn. I mellomtida går Balsfjord kommunes ledelse gjennom store endringer, rådmannen blir permittert og en ny rådmann konstituert. Ingenting mer skjer i saken før konstituert rådmann, Einar Nøstvik Guleng, i november informerer kontrollutvalget om at det dessverre ikke har blitt gjennomført godt nok arbeid når det kommer til gjennomførsel av tilsyn det siste året, heller. Men at det planlegges en intensivering av arbeidet i 2020, med særlig fokus på bolighus.

Kritikk

Kontrollutvalget har vurdert at sakens alvor tilsier at kommunestyret bør informeres og at de bør fatte vedtak, og saken ble dermed lagt fram for kommunestyret i Balsfjord denne uka. Kontrollutvalget innstilte på at politikerne skulle rette kritikk mot rådmannen for manglende oppfølging, og det vedtok de å gjøre, men ikke alle mente kritikken var like berettiget.

– Jeg synes kanskje det er litt urimelig kritikk som kommer fram fra kontrollutvalget. De vet hvilke utfordringer vi har hatt, med tanke på både rådmannssituasjon og kapasitetsmangel, sa Høyres Ole-Johan Rødvei.

Han forklarte at han tenker det er andre lovpålagte oppgaver kommunen har som bør prioriteres framfor ulovlighetskontroll.

– Hvis dette skal prioriteres framfor alt annet, så synes jeg det er å gå for langt, sa Rødvei fra kommunestyrets talerstol.

Senterpartiets Jens-Olav Løvlid var ikke enig.

– Jeg er litt forbauset over den milde krikken fra Ole-Johan Rødvei, og føler han prøver å dempe det som står fra kontrollutvalget. Dette er ikke en ny sak, dette er en gammel sak, som går mange år tilbake. Det er kommuner som ansetter folk ekstra for å ta dette. Vi ønsker jo at lovverket vi har skal følges, og da er det helt på sin plass med innstillinga fra kontrollutvalget, sa Løvlid.

Må redegjøre

Kommunestyret vedtok å rette kritikk mot rådmannen for manglende oppfølging av arbeidet med ulovlighetskontroll i byggesaker, og de vedtok at kommunestyret forventer at arbeidet med ulovlighetskontroll i byggesaker følges opp. Rådmannen må ifølge vedtaket gi kontrollutvalget en skriftlig redegjørelse over planlagte og gjennomførte tiltak, for å bringe arbeidet med ulovlighetskontroll i samsvar med plikter i lov og forskrift innen august 2020.

Powered by Labrador CMS