Nå er Forskningsdagene 2021 i gang:

ARENA: Forsvarsmuseet på Setermoen er arena for et av foredragene under Forskningsdagene 2021. Det går av stabelen på torsdag. Foto: Marius Mikalsen
ARENA: Forsvarsmuseet på Setermoen er arena for et av foredragene under Forskningsdagene 2021. Det går av stabelen på torsdag. Foto: Marius Mikalsen

Rikt program om krevende tema

MÅLSELV/BARDU: Forskningsdagene i Midt-Troms foregår mellom 20. september og 3. oktober. Det er et variert program for liten og stor i årets utgave som har tema «fred og konflikt».

Publisert Sist oppdatert

For 18. gang koordinerer Næringshagen Midt-Troms de årlige forskningsdagene i regionen. Temaet i år er som nevnt fred og konflikt, og sammenfaller med FNs fredsår 2021. Daglig leder for Næringshagen Midt-Troms, Åsta Sortland, er veldig fornøyd med årets program.

– Jeg er veldig glad for at vi får lage arrangement og at så mange arrangører stiller opp. Programmet i år er godt og variert, og det er fint at vi kan strømme en del av arrangementene slik at de blir tilgjengelig for flere, sier hun.

Skal være trygt

Hun får støtte fra prosjektleder Veronica Stensrud, som sier hun synes de har fått til mange interessante tilbud og store navn under forskningsdagene i år.

– Samfunnet har åpnet litt opp igjen, og vi ønsker veldig å møtes på fysiske arrangement. Samtidig skal vi forholde oss til smittevernrådene og sørge for at alle arrangementene er trygge for publikum, sier hun.

Oppdaterer programmet

I pressemeldingen de sendte ut mandag formiddag presenterte de et bredt program, med arrangementer blant annet i Bardu og Målselv.

– Dette programmet oppdateres fortløpende, for det kommer nye ting inn hele tiden, sier Stensrud til Nye Troms.

Blant arrangementene er historien om målselvgutten som deltok i flere av de store hendelsene under andre verdenskrig.

Det foregår på Troms Forsvarsmuseum på Setermoen 23. september, og har fått tittelen «Tett på soldaten».

– Når man snakker om krig så er det jo ikke så mye koselig. Men det er mye interessant, og jeg tror det arrangementet på Setermoen blir veldig fint, sier Stensrud.

Mye personlig

I Målselv arrangeres det et åpent møte i regi av Målselv kommune og sannhets- og forsoningskommisjonen, med innlegg av Ivar Bjørklund, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Dette foregår hos Høgtun kulturklynge 23. september.

– Det blir personlige historier, prat om forsoning og mandatet og granskningsarbeidet til kommisjonen, forteller Stensrud, som legger til at det også blir et digitalt foredrag om forekomst av alvorlige brudd på menneskerettigheter, og hvordan slikt eventuelt kan forebygges av førstelektor i statsvitenskap, Tor Christian Dahl-Eriksen.

– Ikke et veldig lystig tema, men det er veldig interessant, sier hun.

– Viktige historier

Den 28. september skal det være et kveldsseminar i Finnsnes kirke, som har fått tittelen «Fred og konflikt – spor i levd liv». Her vil Roald Linaker fra Bardu delta med sin sterke historie om å finne veien videre etter at sønnen Gunnar (23) ble drept på Utøya 22. juli 2011.

– Det blir en veldig sterk og personlig kveld. Arrangementet er åpent for alle, og det er viktig å høre disse historiene, sier Stensrud.

Dette arrangementet strømmes ikke digitalt, siden temaet er såpass personlig og sårt.

Aktiviteter for alle

Hun forteller videre at det for skoleklasser og barn er flere aktiviteter.

– Vitensenteret skal på turné på skolene i hele regionen, blant annet i Bardu og Målselv, og vi håper det skal tenne gnisten for forskning og informasjon hos ungene, sier hun.

Hun håper publikum kommer seg ut og opplever tilbudet i løpet av forskningsdagene, og nevner at bibliotekene i regionen arrangerer forskerkonkurranse i samarbeid med Vitensenteret.

– Her må man følge med på nettsidene våre, for vi oppdaterer programmet der. Vi skulle jo ønske at alt var klart til start, men det har vært et krevende arbeid å sy sammen programmet når vi fikk grønt lys rett før fellesferien, sier Stensrud, som understreker at de likevel er veldig fornøyd med hvor mange som har blitt med på arrangementer og hvor bra programmet har blitt så langt.

Powered by Labrador CMS