SYKKELFEST: Denne enorme sykkelen i rosa og blått skal sjarmere TV-seerne og sette Balsfjord på kartet under Dronningetappen til Arctic Race lørdag. Dronefoto: Alexander Fause
SYKKELFEST: Denne enorme sykkelen i rosa og blått skal sjarmere TV-seerne og sette Balsfjord på kartet under Dronningetappen til Arctic Race lørdag. Dronefoto: Alexander Fause

Rundballe-sykkel skal begeistre TV-seerne

BALSFJORD: En 60 meter lang og 30 meter «høy» sykkel skal sette Balsfjord på kartet under Dronningetappen til Arctic Race lørdag.

Publisert Sist oppdatert

103 rundballer, og minst like mange arbeidstimer, har gått med i arbeidet med å få plassert den enorme sykkelen på jordet ved Nordkjosbotn. Sykkelen, som kun kan sees fra lufta, har bonde Jens Olav Løvlid laget, i samarbeid med næringsforeninga på stedet.

– De kontaktet meg og lurte på om jeg hadde mange baller. Som det mannfolket jeg er, så kunne jeg svare ja på det, humrer Løvlid.

Håpet er at TV-kameraene som følger dronningetappen gjennom Balsfjord skal la seg begeistre av den enorme sykkelen som er farget i blått og rosa, til inntekt for forskning på prostata- og brystkreft.

-180 land skal sende bilder fra etappen. Jeg håper dette bidrar til å sette Balsfjord på kartet, sier Løvlid.

Matematisk oppmåling

Sp-politikeren og bonden hadde aldri i sin villeste fantasi trodd at det skulle gå med så mange rundballer til prosjektet som det faktisk gjorde.

– Vi brukte rundt seks timer på å frakte og stable rundballene. Jeg vet ikke om vi har laget verdens største sykkel, men det er i alle fall Balsfjords største, sier Løvlid.

Reidun Dalheim i næringsforeninga på Nordkjosbotn kan fortelle at hun og mannen har lagt ned minst tre dager og ti arbeidstimer for å få prosjektet i havn. Tirsdagen gikk med til oppmåling med merkespray, slik at Løvlid skulle vite hvor rundballene skulle plasseres.

– Det var en matematisk oppmåling, sier Dalheim.

Det gikk 47 rundballer med til hvert hjul. I tillegg er plast brukt til å merke opp ramma og styret. Når Arctic Race er overstått, skal sykkelen pakkes sammen og demonteres.

Kortvarig glede

Dalheim håper på bred mediedekning lørdag, og tror helikoptrene ser sykkelen når de filmer Russetinden, hvor en gjeng sprekinger er ventet å stå på toppen med store norske flagg.

– Da legger de nok merke til sykkelen også, sier Dalheim, som fredag blir belønnet med en tur i helikopter under sykkelrittets andre etappe. Den får hun for sitt arbeid med å forskjønne uteområdene på Nordkjosbotn, og det er Statskog som henne med på «litt av en luftetur».

– Dette har jeg jo egentlig ikke tid til. Men det blir fint, sier hun.

Arctic race-tappen starter ved foten av Lyngsalpene på Lyngseidet, og går så via Storfjord og inn i Balsfjord kommune ved Øvergård. Deretter følger sykkelrittet E6 forbi Nordkjosbotn og Storsteinnes, så videre til Josefvatn og Mestervik. Deretter forbi Sand, resten av Malangen og gjennom Ryatunnelen. Så sykles det videre til Kvaløya, med målgang i Finnvikdalen.

Powered by Labrador CMS