«MULDFÔR»: Oddlaug Lakseide (t.v.) viser her knollen til den svært vanlige fjærbregna, som likner på en artiskokk og smaker som mandelpotet. - Dette var det som kaltes for «moillfôr», og som ble brukt mye til dyrefôr i gamle dager, om det var knapt med andre ressurser, opplyser hun sin kollega Audhild Olaisen.
«MULDFÔR»: Oddlaug Lakseide (t.v.) viser her knollen til den svært vanlige fjærbregna, som likner på en artiskokk og smaker som mandelpotet. - Dette var det som kaltes for «moillfôr», og som ble brukt mye til dyrefôr i gamle dager, om det var knapt med andre ressurser, opplyser hun sin kollega Audhild Olaisen.

Rundtur i Målselvs matkultur

MÅLSELV: Målselv historielag ønsker seg passasjerer fra både fortid og framtid når de neste søndag planlegger en guidet busstur gjennom Målselv matkultur 23. september.

Publisert Sist oppdatert

Selv om prosjektet Kulturminnedagen er avsluttet, ønsker Målselv historielag likevel å slå et slag for matkulturen i Målselv.

- 2018 er det internasjonale Kulturarvåret, og vi ønsker å stimulere til å utforske den rike og mangfoldige kulturarven vi har. Årsaken at vi er ei uke for sein er at det tar tid å få i stand ei reise i mat, som jo innebærer å høste grønnsaker eller plukke bær. Nå har vi imidlertid råvarene, forteller Oddlaug Lakseide, og håper riktig mange vil bli med på en interessant, lærerik og viktig dag.

Sammen med Audhild Olaisen vil hun invitere alle med interesse og nysgjerrighet for lokal mattradisjon, og også litt om den påvirkninga som andre kulturer har hatt på vår, til å bli med på en guidet busstur gjennom mat-Målselv.

Lakseide mener vi er heldige i bygda vår som blant gårdbrukerne har både geitebruk, sauebruk, kjøttproduksjon samt grønnsaker, poteter og melkeproduksjon.

- Vår arv er blitt til i møte med andre europeiske kulturer, og denne gangen valgte vi å fokusere på mat, sier Olaisen.

Ønsker økt interesse for lokal foredling

Det handler om kultur og tradisjoner, men også de kvalitetene som landbruket står for og har stått for gjennom generasjoner, gjennom å være ei bærekraftig næring.

- Vi må ta vare på matjorda, den er en stabil ressurs. Vi er nødt til å tro på det bærekraftige og det som vi kan klare å få til, sier Olaisen, og får støtte av sin sidevenninne.

- Det er spesielt givende å se den entusiasmen de unge gårdbrukerne legger for dagen, og det gjør meg både stolt og ydmyk. Det er tippoldeforeldrene deres som har lagt grunnlaget, og etter en periode med nedgang, har nå den yngste generasjonen tatt over. Nå har vi fortida med oss inn i framtida, og det gir oss en identitet og ei tilhørighet, sier Lakseide.

Hun etterlyser at næringslivet nå hiver seg med på de gode strømningene i lokalsamfunnet, og ser nærmere på det med å etablere mottak for å foredle jordbruksprodukter her i nærområdet, i stedet for å sende de til byene.

- Slik kan vi beholde de unge i bygda, og samtidig ta vare på gammel mattradisjon. Vi trenger foredning og tilgjengelighet, sier Lakseide.

Fra Moen til Kjerresnes – via Storjord og Leirbekkmo

I løpet av dagen i matkulturens tegn, vil deltakerne få stifte bekjentskap – eller for noens del; gjensyn – med gamle Moen mølle, som hadde en viktig funksjon .

- Dessverre er den ikke i orden, men vi skal likevel få til å male mel, lover de to damene.

Et gårdsbesøk hos bygdas aller yngste skudd på gårdbrukerstammen, Jon Marius Nesvold på Storjord, og til Leirbekkmoen og Robert Innes sine grønnsaker.

Det er i programmet lagt inn flere rastestopp, og etter en middag på Vikingheimen, går turen til Kjerresnes og Eirik Willmann Østring, som har kalt foretaket sitt for Målselvmat. Han har i tillegg til grønnsaker også griser på skogsbeite.

Målselvmat er også tittelen på et hefte som Hans Olav Løvhaug utga for 23 år siden, der han samlet både oppskrifter og mathistorie fra Målselv.

Dette er en publikasjon som Else Marie Øverbø ved Universitetet i Tromsø også har kikket til i sin nye bok, Tradisjonsmat fra Østerdalen.

- Vi er hoppende glad for at Øverbø kommer og er sammen med oss på denne bussturen. I utgangspunktet hadde hun ikke anledning, men hun ryddet i timeplanen, sier Lakseide.

Powered by Labrador CMS