1000 KG: Det var ulike typer søppel som ble hentet opp fra fjæra. Totalt 1 tonn med søppel. Foto: Privat
1000 KG: Det var ulike typer søppel som ble hentet opp fra fjæra. Totalt 1 tonn med søppel. Foto: Privat

Ryddet bort ett tonn søppel fra seks kilometer med fjære

BALSFJORD: Ansatte fra Cargill Ewos i Balsfjord plukket opp ett tonn med søppel da de kjørte strandryddedag på ei halv mil av fjæra på østsida av fjorden.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Cargills årlige «Green day» at de kjørte en Strandryddedag med ti av sine ansatte. De gikk etter fjæra fra Hamnnes ved Nordkjosbotn og nesten ut til Seljelvnes, ei strekning på 5-6 km, og ryddet denne for søppel og avfall. Returen tok de til fots langs den kommunale veien og plukket det som var av søppel i veigrøfta.

- Der var det lite søppel, men i fjæra var det mye. Også mye farlig avfall for både barn, voksne og dyr, sier fabrikksjef ved Cargill Ewos, Jan Vidar Olsen.

Ryddegjengen hadde nok å gjøre med å bære med seg søppel og avfall.

«Green day» er en fast årlig aksjonsdag i Cargill-systemet, der de ansatte skal jobbe for samfunnsnyttig aktivitet. I Balsfjord ble aksjonen «Hold Balsfjord rent» et naturlig valg da fabrikksjefen skulle sende de ansatte ut for å bidra for samfunnet og miljøet. Ti mann var i sving i fjæreryddinga. I tillegg gikk en mann med ryddeutstyr og gjorde de trafikksikkerhetsmessige forholdene rundt Bergneset tryggere for veifarende gjennom å sage ned vegetasjon rundt veien.

- Alle de ansatte synes det var en super måte å bidra for samfunnet på, sier Jan Vidar Olsen.

I fjærevandringa på østsida av fjorden ble det hentet opp intet mindre enn 1000 kg søppel. Alt fra plast til tomme oljefat og bildeler og annet farlig avfall ble gravd fram og fjernet. Tauverk og plastsekker var også på «fangstrapporten».

- Vi tok med oss alt vi klarte å bære, selv om det var en hel jobb. Felles for alt er at det virker som om det meste har ligget lenge ute. Det er bra å se at det synes som om folk kastes mindre fra seg nå enn det de tydeligvis gjorde tidligere, sier Jan Vidar Olsen.

Det var ulike typer søppel som ble hentet opp fra fjæra. Totalt 1 tonn med søppel.

Ryddegjengen fra Cargill måtte la noen større ting ligge igjen. Det var et par områder der det må gravemaskin til for å få avfallet bort. Som ei knust campingvogn og armeringsmatter som var gravd ned.

Jan-Vidar Olsen roser jobben som aksjonsgruppa bak «Hold Balsfjord rent» gjør.

- Det er en fantastisk jobb de som står bak den aksjonen, og alle deres hjelpere, gjør for å holde Balsfjorden ren. Det synes vi det var fint å bidra med vårt til, sier Jan Vidar Olsen.

Arbeidsgjengen fra Cargill var med godt mot og i godt humør hele dagen i solsteiken.

For Cargill Ewos er miljøaspektet viktig. De har dette på agendaen hver eneste dag, med tanke på å ha kontroll på avfall og korrekt avfallshåndtering. At de, som jobber med å produsere fiskefôr, også vil ha et best mulig miljø langs fjorden, synes fabrikksjef Jan Vidar Olsen er helt naturlig.

- Det er en del av vår filosofi å jobbe for et bedre miljø og ha kontroll på avfallshåndteringa, sier Olsen.

Han tror mye av fangsten de gjorde mandag kommer fra gamle synder, fra tiden da avfallshåndtering ikke ble tatt så tungt.

- Jeg tror holdningene til folk endrer seg over tid. Nå er avfallsmottakene der, og mulighetene for folk til å bruke dem mye bedre enn tidligere, sier fabrikksjef Jan Vidar Olsen.

Powered by Labrador CMS