EMMY-VINNER: Natt til tirsdag ble det klart at NRK-serien «Mammon 2» vant Emmy-pris for beste internasjonale dramaserie. Malangsjenta Cecilie Mosli har hatt regien på tre av sesongens totalt åtte episoder. Da Nye Troms møtte henne tirsdag, beskrev hun det hele som en absurd opplevelse.
EMMY-VINNER: Natt til tirsdag ble det klart at NRK-serien «Mammon 2» vant Emmy-pris for beste internasjonale dramaserie. Malangsjenta Cecilie Mosli har hatt regien på tre av sesongens totalt åtte episoder. Da Nye Troms møtte henne tirsdag, beskrev hun det hele som en absurd opplevelse.

– Så absurd at det ikke har gått opp for meg

OSLO: Klokka 04.00 natt til tirsdag spratt Cecilie Mosli opp for å sjekke telefonen. Hun var da Emmy-vinner.

Publisert Sist oppdatert

Natt til tirsdag ble det klart at NRK-serien «Mammon 2» vant den høythengende prisen for beste drama under den internasjonale Emmy-prisutdelingen i New York. Malangsjenta Cecilie Mosli har hatt regien på tre av sesongens totalt åtte episoder. Da Nye Troms møtte Mosli på kafeen Chill out på Grünerløkka i Oslo tirsdag ettermiddag, var det en sliten, men stolt Mosli som prøvde å ta innover seg alle inntrykkene.

– Nå fikk vi en gratulasjon fra statsministeren. Kulturministeren twitret også tidligere i dag om prisen. Det er helt absurd hele greia, sier Mosli.

– Hvor stort er dette?

– Hva skal jeg si. Emmy er VM i TV. For meg er det hels ubeskrivelig. Jeg vet ikke når, eller om det noen gang vil gå helt opp for meg, sier hun.

Mosli visste sånn cirka når vinneren ville bli kunngjort fra New York. Da klokka var 04.00, sjekket hun telefonen.

– Da hadde jeg fått mange meldinger. Etterpå var det jo umulig å sovne igjen, og jeg ble liggende og lese om det hele i flere timer, sier hun.

Jobber beinhardt

Det er brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen som står bak manus, og som har produsert serien. I kategorien «beste drama» konkurrerte «Mammon» mot australske «Wanted», brasilianske «Justica» og japanske «Moribito: Guardian of the spirit». Mosli sier at prisen sier mye om nivået på norsk TV.

– TV-drama er inne i en gullalder. Det er i TV utviklinga skjer, og det er der ressursene legges. Endelig klarer Norge å hevde seg, slik at vi han være med i konkurransen, sier hun.

Andre sesong av «Mammon» har totalt fire regissører. I tillegg til Mosli er det Janic Heen, Pål Jackman og Roar Uthaug som har stått for regien. Mosli har regissert episode 4, 5 og 6. I sesong én av «Mammon» hadde hun hele regien alene. Det er ikke menneskelig, ifølge malangsjenta.

– Det er absolutt ikke slik at jeg ser det som noe nederlag å gå fra å ha hele sesong én, til å ha tre episoder i sesong to. Om du vil se familien din, eller om du rett og slett vil ha tid til å sove, kan man ikke ha en hel slik sesong alene. Det normale er at flere regissører er med, så jeg er veldig takknemlig for at vi var flere som bidro sammen, sier hun.

Hun forteller at det var et mål å heve nivået fra sesong én.

– Jeg er veldig stolt av å ha vært med å lage «Mammon», og vi ønsket at sesong to skulle bli bedre enn første sesong. Det vil jeg si at vi lyktes med, og det er et resultat av godt teamarbeid, sier hun, og legger til at «Mammon» også har gitt henne mye personlig.

– «Mammon» er min skolegang i TV-regi. Rent teknisk har jeg lært en hel haug med ting, og jeg var veldig heldig som ble ansatt. For meg åpnet det blant annet døra til USA, og etter å ha skjønt hvor mange flinke folk jeg konkurrerte med, kan jeg ikke være annet enn ydmyk, sier hun.

Likevel har hardt arbeid vært et viktig prinsipp for Mosli hele livet. Det tror hun har vært med på å gi henne de mulighetene hun har fått.

– Jeg har alltid jobbet hardt. I hver enste jobb jeg har hatt, har jeg gått inn ett hundre prosent for å gjøre en så god jobb som mulig. Det har til tider vært beinhardt. Men da smaker det også så innmari godt når man lykkes. Jeg lever også etter prinsippet om at jeg skal sette meg selv i en posisjon der jeg kan stille dumme spørsmål. Å tro at man kan mer enn man faktisk kan, tar deg ingen steder. Nå lærer jeg noe nytt hele tida, sier hun.

Per Fugelli-fan

Mosli er oppvokst i Malangen og har satt sitt avtrykk på en rekke norske seriesuksesser, både foran og bak kamera. Bak kamera har hun stått for regien av filmen «Kaptein Sabeltann – kongen på havet», og TV-serien «Mammon», fire episoder av serien «Frikjent» og to episoder i NRK-serien «Hjemmebane». Hun er også idéskaperen og har stått for deler av manus i serien «Hjerterått». Hun har også hatt regien på én av episodene i den amerikanske sykehusserien «Grey’s Anatomy». Mosli er også utdannet skuespiller ved Statens teaterhøyskole, og hun har gjort flere roller i ulike filmer. Blant annet spilte hun i filmen «Naboer», «Kompani Orheim» og i TV-serien «Snøfall». Men om hun trives best foran eller bak kamera, klarer hun ikke bestemme seg helt for.

– Bak! Eller … Jeg elsker å være foran kamera også. Jeg ser meg selv som historieforteller, noe som er en viktig del av jobben både foran og bak kamera. Bak kamera har jeg større mulighet til å være med å påvirke, og om det oppstår et problem, kan jeg fikse det selv. Men jeg koser meg også veldig foran kamera. Jeg liker å variere, sier hun.

– Er du veldig selvstendig?

– Ja. Men jeg ser ikke på meg selv som individualist av den grunn. Jeg liker Per Fugelli-filosofien, og jeg har tro på at mennesker får til ting sammen, sier hun.

Grey’s-premiere

Det er ingen tvil om at jenta fra Malangen er i vinden for tida. I går kveld var det også premiere på hennes episode av «Grey’s Anatomy». I sesong 14 av den populære TV-serien har Mosli hatt regien på sesongens femte episode, som har fått navnet «Danger zone».

– Det skjer mye om dagen, det er det ingen tvil om. Å få være med og regissere denne serien har også vært vanvittig lærerikt for meg, sier hun.

Men om hun selv skulle se episoden sin på TV, var hun tirsdag ikke så sikker på.

– Jeg har sett den før, og akkurat i kveld tror jeg rett og slett at jeg har lyst til å slappe av. Planen akkurat nå er å sitte i joggedress, lage ostesmørbrød med barna mine og kanskje skeie ut med en pose potetgull. Jeg har heller ikke fått feiret emmyprisen skikkelig ennå. Jeg og mannen min hadde lunsj tidligere i dag, men bortsett fra det, får det vente. Det er deilig å bare ta det helt rolig også, sier hun.

Og at vi får høre mer fra Mosli også framover, er det liten tvil om.

– Jeg jobber med flere prosjekter, så det skjer mye om dagen. Men dette kan jeg ikke snakke så mye om ennå. Jeg har også noe på gang utenfor Norge. Men én ting av gangen, sier hun.

Powered by Labrador CMS