Eirik Nymo trodde han hadde fått en håpløs utkikkspost:

GOD STEMNING: Etter å ha fått elgen hjem, flådd og veid, gleda jaktlaget seg til å dra ut i skogen på nytt. Foto: Kari Anne Skoglund
GOD STEMNING: Etter å ha fått elgen hjem, flådd og veid, gleda jaktlaget seg til å dra ut i skogen på nytt. Foto: Kari Anne Skoglund

Så fikk elghunden Piri ferten av skogens konge

NORDMO: Det var enda ikke blitt helt lyst, da Nymo/Nordmo elgvald fikk sitt første elgfall den første morgenen av elgjakta.

Publisert Sist oppdatert

Vi synes denne saken som er skrevet tidligere i år, er verdt et gjensyn.

Klokka 6.10 kunne elglaget som jakter i et område på nærmere ei mil, mellom Rundhaug og nesten til Øverbygd kirke, konstatere at det første dyret hadde falt.

– Det var en kjempestart på årets jakt, sier jeger Erlend Tråsdahl.

Han var en av de to jegerne på Nymo/Nordmo elgjaktlag som felte dyret. Men den som gis hovedæra for det som kanskje var Målselvs første elgfall denne jakta, er elghunden Piri.

Både Eirik Nymo og Erlend Tråsdahl fikk elgen på skuddhold etter at Piri fikk los på elgen.

To skyttere

Piri er tre og et halvt år, og kommer egentlig fra Finland. Eieren Ole Agnar Nordmo henta henne i november i fjor. Dermed var dette den første elgjakta hun er med på. Og for en start! Eieren hadde knapt sluppet henne løs og det var fortsatt ikke blitt lyst, da hun starta jaktkarrieren sin for elgvaldet i mellombygda.

– Vi var oppe i fem tida i dag og var i skogen halv 6. Vi hadde Piri med oss, og med en gang eieren slapp henne løs, merka vi at hun var på jakt. Det gikk kanskje ti minutt fra Piri starta å jobbe, til hun hadde funnet elgen, forteller Eirik Nymo.

Det var øsende regn og Nymo hadde fått utdelt en jaktpost som gjorde at han nesten angra på å ha stått opp tidlig.

– Jeg satt på en helt håpløst utkikkspost – trodde jeg. Men Piri gjorde jobben, hadde los på elgen og jeg skvatt nesten da elgen dukka opp og var på skuddhold fra den posten, sier Nymo.

Hunden Piri er for første gang med på jakt i mellombygda, og hun leverte fra første sekund.

150 kilo

Nymo hadde elgen på skuddhold, og avløste skudd. Men elgen falt ikke. Hunden hadde fortsatt los på den og jaktlaget hadde kontroll på situasjonen. Det var Erlend Tråsdahl som satte det siste skuddet.

– Den kom rett på posten jeg var på, så jeg avslutta det, forteller den han.

Det var en halvannaåring på 150 kilo Piri raskt fikk ferten av i morges.

Klokka var så vidt passert seks, og det var ingen på jaktlaget som angra på at de hadde dratt ut tidlig på morgenen en rimelig våt målselvhøstdag. Elgen, en halvannaåring, ble frakta ned til Nordmo gård, flådd og veid. Den første elgen på en kvote på sju dyr, er dermed sikra.

– Vi fikk belønning for å ha vært tidlig ute, sier Nymo.

Gir æra til Piri

Jaktlaget har nå en okse, to kyr, to ungdyr og en kalv igjen. Allerede før det første dyret falt, har de i kikkerten sett en okse de håper på.

– Det er en okse med ti tagger i geviret vi har sett, som vi virkelig håper å se igjen. Så dette lover bra for den videre jakta, sier jaktleder Martin Nymo.

Etter å ha fått elgen hjem, flådd og veid, gleda jaktlaget seg til å dra ut i skogen på nytt.

På jaktlaget er det totalt 21 jegere, og onsdag morgen var 16 av dem ute på jakt. Om det ikke var det første elgfallet i Målselv, så er det utvilsomt av de første. Æra for jaktsuksess under en time etter at de første jegerne dro ut, er det den ferske elghunden som får.

– Ja, det er Piri som fortjener æra for dette elgfallet, istemmer jaktlaget.

Jaktvaldet er nesten ei mil langt. Her deler Tor Eriksen ut kart over postene.

Powered by Labrador CMS