Saane (15) er yngstemann i klubben – nå vil de etablere juniortilbud

Setermoen Sportsskytterklubb driver med sporten dynamisk sportsskyting. Til høsten er det Nordnorsk mesterskap i Narvik, og som en sport i vekst har de ambisjoner om et bedre idrettstilbud.

Publisert Sist oppdatert

Ole-Richard Berntsen i Setermoen Sportsskytterklubb inviterte Nye Troms på et besøk under skytetrening inne på Setermoen skytefelt. Sammen med sønnen Saane (15), deler han et engasjement for sporten som i utgangspunktet er dominert av militærfolk, men som vokser mer og mer sivilt. Saane ble med for ca. ett år siden og har fått denne sporten som hobby.

– Det hjelper jo å ha en pappa som allerede er i sporten. Det er ganske artig og interessen kom egentlig ganske fort, forteller Saane.

TEAM BERNTSEN: Ole-Richard Berntsen forteller om en sport i vekst, og som forhåpentligvis får tilskudd til å vokse enda mer. Sammen med sønnen, Saane Berntsen, skal han og flere ta seg turen til Narvik i august for å delta i Nordnorsk mesterskap. – Jeg er nok generelt over gjennomsnittet interessert i våpen, sier Ole-Richard og ler.

NNM

I August er det Nordnorsk Mesterskap i dynamisk skyting i Narvik. Sammen med flere fra klubben skal Saane være med på konkurranse. Med strenge regler rundt sikkerhet, har han ambisjoner om bedre prestasjon enn forrige gang han deltok.

– Forventningen er at jeg ikke blir diskvalifisert, som jeg ble forrige gang. Da pekte jeg pistolen litt utenfor banen, forteller han og ler forsiktig.

Sikkerheten tas på høyeste alvor i denne sporten, tilføyer Ole-Richard.

– Det er ikke farlig. Per nå har vi ingen skader i sporten vår, det er sikkerhet, og det er sikkerhet, og det er sikkerhet. Du blir disket dersom det er noe feil på våpenet. Det kan også være så enkelt at du blir disket for å streife våpenet framfor en kroppsdel, eller om du peker utenfor banen som guttungen gjorde på NNM. Han pekte litt utenfor sikkerhetsvinkel, og da er du diskvalifisert, sier han.

Ellers om interessen og ambisjoner i sporten, er Saane kort og konkret i talen.

– Det er stort sett bare en hobby og noe jeg gjør på fritida, sier han med et smil.

FRITIDS: Saane Berntsen har holdt på med sporten i ca. ett år, etter å ha blitt inspirert av sin far. Han trives godt på skytefeltet. – Akkurat når jeg skyter er det ikke så mye annet som foregår i hodet. Det er bare å skyte, men jeg tenker på reglene om hva som må gjøres og hva som ikke må gjøres. Det har blitt en hobby, forteller han.

Juniortilbud

Rundt månedsskifte i Mars, sendte Ole-Richard inn en forespørsel til Bardu kommune om muligheter for tilskudd til å starte et juniortilbud i sportsskytterklubben. Så langt har han ikke noe nytt å fortelle om det, men ambisjonen er å se om det er mulig å få kjøpt inn utstyr som medlemmer kan låne på banen. Det er en tidkrevende prosess og strenge regler for kjøp av våpen i Norge, i tillegg til at det koster en del.

– Grunnen til at vi søker om midler er fordi det er en dyr hobby. Det koster en to-tre kroner per skudd, og det går fort av gårde 200 skudd på en trening. I tillegg skal du kjøpe deg et våpen. Et brukt våpen til 8–10 tusen kroner kan funke, men mange vil ha egne våpen som ikke er brukt så mye. Samtidig er du nødt til å ha gode våpen. Du har ikke rom til at det blir feil på våpenet, da er du ute av konkurransen, forteller han.

– Du kan ikke som en vanlig person bare si at «guttungen har lyst å begynne med skyting». Du må ha tilgang på våpen. Hvis klubben ikke kan låne det ut så må du selv begynne med sporten også må du kjøpe et våpen som guttungen kan låne for å kunne begynne med sporten, fortsetter han.

SIKKERHET: Reglene for sikkerhet er nøye og strenge, forteller Ole-Richard Berntsen. Pistolen skal alltid ligge låst i riggen (hylsteret) når den ikke er i bruk, det skal ikke være ammunisjon i våpenet og avtrekkeren skal være dekket. Også på banen med våpenet i bruk er det strengt på å kun holde våpenet mot markert område.

Sport i vekst

Ole-Richard forteller at Setermoen Sportsskytterklubb består av omkring 40 medlemmer, i all hovedsak er det militærfolk, men flere og flere sivile melder seg inn. Han har selv vært med siden klubben ble startet i 2014. Han har sett over til nærmeste naboklubb for inspirasjon, og har håp om å etablere et juniortilbud på Setermoen.

– Det er andre klubber i nærområdet. Når jeg sier nærområde så er det jo selvfølgelig noen mil unna, sier han og ler før han fortsetter.

– Harstad har juniorskyttere. De har søkt midler og fått en del tilskudd for å starte opp og kjøpe inn våpen som kan brukes. Grunnen til at Saane kan drive med det her er jo at jeg har ekstravåpen som han kan låne, forklarer han og sikter til prosessen med privat kjøp.

Powered by Labrador CMS