Saboterer Målselv kommune by-utviklingen på Andselv?

Det tidligere hybelbygget Venstad 5 har stått tomt i mange år og forfaller, mener artikkelforfatteren. Foto: Stephen Strand
Det tidligere hybelbygget Venstad 5 har stått tomt i mange år og forfaller, mener artikkelforfatteren. Foto: Stephen Strand

Jeg leser med vantro at formannskapet i Målselv har innstilt på å bygge et hybelbygg for studenter på tomten ved møbelforretningen på Andselv. Dette er den mest attraktive tomten for kommende forretninger og butikker på Andselv, Bardufoss sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Hadde det blitt bygd forretningslokaler i gate-plan kunne jeg ha forstått dette. Men et rent hybelbygg vil blokkere for fremtidig utvikling av forretnings-sentrum på Andselv. Det finnes nok av tomter i gang-avstand til Andselv som er bedre egnet til hybelbygg.

Dette er helt i tråd med nedbyggingen av Andselv som sentrum på Bardufoss, som Målselv kommune ser ut til å har bedrevet de siste 30 årene, bl.a med byggingen av Målselv-senteret midt på industri-området på Andslimoen, langt unna folk. Dette har ført til svekking av Andselv som sentrum, hvor det begynner å bli glissent med butikker, samtidig som noen av de største forretningene på Måselvsenteret har gått med underskutt i årevis.

Andselv var i mange ti-år handelssentret i Målselv, hvor alle dro for å handle. Men med oppsplittingen av handel mellom Andselv og Målselv-senteret på Andslimoen, må folk kjøre i sikksakk og karusell for å finne fram til butikkene de trenger, hvis butikkene overhodet eksisterer lenger. Mange er jo lagt ned. Dette blir jo både tidkrevende og slitsomt for folk flest. Da er det nok adskillig enklere for folk i Målselv å ta den relativt korte veien til Finnsnes for å handle. Her finner en alle butikkene en trenger på en plass.

I stedet for å bygge opp Andselv som et livskraftig sentrum, er Målselv blitt et oppland til den nye byen Finnsnes. Det begynner å bli så ille at Målselv kommune kansje burde tvangs-sammenslåes med Senja, slik det var på 1800-tallet. Finnsnes fungerer jo på mange måter idag som sentrum for Målselvs innbyggere. Til og med tannelege- pasienter henvises til Finnsnes fordi en ikke har tilstrekkelig kapasitet på Bardufoss. En skam og en stor skandale etter min mening, at en ikke har grunnleggende tannhelsetilbud til sin egen befolkning i Målselv engang.

En direkte konsekvens av nedbyggingen av Andselv som sentrums-område, er at bl.a at staten har flyttet hundrevis av arbeidsplasser fra Bardufoss til det mye mindre men mer kompakte Setermoen i sør og til Finnsnes i vest. Bardufoss og Målselv sitter igjen som Svarte-Per. Men det virker ikke som representantene i Målselv kommunestyre forstår dette. Det virker ikke som de skjønner at utflyttingen av alle arbeidsplassene fra Målselv er et direkte resultat av deres eget vanstyre og elendige planlegging. Man kan faktisk lure på om det har foregått planlegging i det hele tatt. Det virker på meg som om Bardufoss lider under totalt mangel på planlegging, hvor alt skjer etter tilfeldighets-prinsippet og innfallsmetoden.

Der står et stort rødt hus i Jørnlia/Venstad, (Venstad 5) som forfaller, og som sikkert er modent for riving. Dette er et hus som tidligere har vært brukt som hybelhus for skoleelever Tomta er mer en stor nok til et nytt hybelbygg, og studentene ville fått en fantastisk utsikt i et trivelig bo-område, med en kort 5 minutters spassertur til Andselv sentrum. Huset med tomt kan sikkert anskaffes adskillig billigere en tomta ved Fagmøbler. Det er vel dette som kalles byfornyelse. Det går an å bygge et hybelbygg her slik at det arkitektonisk glir inn i boligfeltet på en harmonisk måte. Men jeg har begrunnet mistanke om at mange av de som sitter i formannskapet og kommunestyret i Målselv og gjør vedtak, har minimalt med peiling på hva de bedriver.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS