Saklig og redelig i valgdebatten

Martin Kristiansen, ansvarlig redaktør i Nye Troms. Foto: Torbjørn Haugli
Martin Kristiansen, ansvarlig redaktør i Nye Troms. Foto: Torbjørn Haugli

[b]Lokalvalgkampen 2023 er allerede godt i gang.[/b] Det merkes både på debattinnleggene og tallet på politikere som vil i avisen. Vi vil gjerne ha flere politiske debattinnlegg, fra dem som er på valg og de som skal velge dem.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Både redaksjonen og leserne er lei av politiske parti som bruker spalteplassen til å rakke ned på motstanderne, i stedet for å fortelle hva de selv vil gjøre for å løse problemet. Vi har god oversikt på hvilke saker som blir lest, og debattinnlegg generelt blir lite lest. Partikontorenes debattinnlegg der partiene rakker ned på hverandre har så godt som ingen lesere.

Nå skal jeg slippe ei bombe. Debattinnlegg er det minst leste stoffet i avisen. Til tross for at det er det eneste stoffet som fremdeles ligger åpent i de fleste mediene. Faktisk så lite lest at jeg undrer hvorfor folk tar seg tid til å skrive debattinnlegg. Du får antakeligvis flere lesere om du legger innlegget ut på din egen facebookprofil. Ære være idealistene som tar seg tid til dette. Det eneste stoffet som er dårligere lest enn debattinnlegg er avisens egne lederartikler. Derfor har vi, i likhet med mange andre aviser - nå sist Bergens Tidende, avviklet lederen. Denne typen stoff blir så lite lest at det ikke på noen måte er mulig å forsvare tidsbruken.

Når vi nå vil revitalisere valgdebatten, er det for å slutte opp om lokaldemokratiet. Vi er på veg inn i et valgår – og ytringsfrihet og demokratiutvikling er blant medias viktigste jobber. Det er selve kjernen i det vi skal drive med. Når folk ikke vil lese debattinnlegg, må vi ta debatten ut dit folk er. Når folk ikke lenger vil skrive debattinnlegg, må vi invitere dem inn for å stille spørsmålene. Det er ikke sikkert at debattstoff og meningsinnhold skal være forbeholdt ord og bokstaver. Vi må finne nye måter å engasjere til debatt på - og det kommer.

De søker informasjon om hva du som lokalpolitiker kan gjøre for dem. Ikke informasjon om at nabopolitikeren er en fjott

Mengden lokale debattinnlegg har falt mye det siste tiåret. Antakeligvis får folk nå luftet frustrasjonene med innlegg i sosiale medier. Det store flertallet av debattinnlegg som dumper ned i vår epostkasse kommer fra profesjonelle. De politiske partienes Oslo-kontor, PR-byrå og interesseorganisasjoner. Lokale debattinnlegg har uansett førsteprioritet i Nye Troms. Derfor, kjære velger, krev å bli opplyst av lokalpolitikerne. Skriv innlegg og spør hva politikerne vil gjøre med de sakene som interesserer deg.

I forrige valgkamp, i en annen avis, stod jeg i den absurde situasjonen at politikere stod frem i media og følte seg krenket og trakassert. Samtidig som de samme politikerne ville ha leserbrev på trykk som var så usaklige at de fremstod som trakassering av politiske meningsmotstandere. Dit skal vi ikke i denne valgkampen.

Så derfor; Skriv for leseren! Det er det eneste som interesserer oss i redaksjonen. Veldig mange skriver for seg selv, eller for en god krangel med naboen, eventuelt politiske motstandere. Dette når du ikke leserne med. Opplys leserne. Det er mange velgere som flyter mellom partiene. De søker informasjon om hva du som lokalpolitiker kan gjøre for dem. Ikke informasjon at nabopolitikeren er en fjott.

Pressens krav til debattinnlegg og meningsytringer har endret seg voldsomt de siste årene. Tidligere kunne man få omtrent hva som helst på trykk under dekke av at det var et debattinnlegg eller en redaksjonell kommentar. Slik er det ikke lenger. Pressens faglige utvalg (PFU) har felt flere aviser for publisering av debattinnlegg som ikke holder standarden. Det vil si at dersom en innskriver går over streken i forhold til Vær varsomplakaten, kan det klages inn og redaksjonen må svare i PFU. Derfor stilles det nå krav til at leserinnlegg må holde et visst saklighetsnivå, være uten faktafeil og at en part som angripes i et innlegg må få svare på innlegget – enten samtidig eller rett etter, alt etter alvorlighetsgraden i beskyldningene.

Du kan selv legge inn ytringer på våre nettsider. Gå til denne adressen. Skriv inn, last opp bilder og send skjemaet: www.nye-troms.no/minside. Innleggene blir korrekturlest og faktasjekket før publisering. Det kan også hende at du får en forespørsel om å skrive om deler av innlegget, eller rette noe før publisering.

Engasjement trumfer grammatikk. Skriv derfor av hjertens lyst. Enten du er velger eller stiller til valg.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS