Reinbeitekonflikten Norge–Sverige:

ØNSKER SAMDRIFT: Bardu-ordfører Toralf Heimdal mener myndighetene må etablere støtteordninger som oppfordrer til samdrift mellom norske og svenske reindriftsutøvere. Han tror ikke ensidig norsk regulering av svensk rein i Norge er veien å gå. (ARKIVFOTO)
ØNSKER SAMDRIFT: Bardu-ordfører Toralf Heimdal mener myndighetene må etablere støtteordninger som oppfordrer til samdrift mellom norske og svenske reindriftsutøvere. Han tror ikke ensidig norsk regulering av svensk rein i Norge er veien å gå. (ARKIVFOTO)

Samdrift på tvers av landegrensene er løsninga

BARDU: Ordfører Toralf Heimdal mener regulering av svensk rein ikke er veien å gå. Han mener samdrift på tvers av landegrensene er løsninga.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent at landbruksminister Jon Georg Dale har besluttet at det ikke blir flere forhandlinger mellom Norge og Sverige om en ny konvensjon om grenseoverskridende reindrift. Statsråden vil i stedet få på plass en lovhjemmel som gjør at norske myndigheter kan begrense tallet på svensk rein i Norge. Dale trakk Troms fram som det mest prekære området hvor driftsforholdene til norsk reindrift har blitt svært vanskelig på grunn av et stadig økende antall svenskrein.

– Det er for så vidt bra at det skjer noe fordi vi må ha framdrift i denne saken. Men det som nå skjer, er et skritt tilbake, sier Bardu-ordfører Heimdal.

Han mener at det bare er én ting som kan løse utfordringene på sikt. Det er samarbeid mellom norske og svenske reindriftutøvere. Heimdal viser til at det er områdeprotokollen som er problematisk med forslaget til ny reinbeitekonvensjon fra 2009, konvensjonen som svenskene i sommer sa at de ikke ville ratifisere. Områdeprotokollen sier hvem som skal beite hvor og til hvilket tidspunkt.

– Problemstillingene som er rundt områdeprotokollen, kan bare løses gjennom domstolene. Det er ulike syn, to lands lovverk og internasjonale traktater som slår inn. Det bør være en sak mellom staten og de svenske samene, og den må komme fort.

Avviser økning

Bardu-ordføreren avviser for øvrig landbruksministerens påstand om at tallet på svensk rein som benytter beiteområder på norsk side, har økt i antall over mange år. Heimdal bruker Saarivuoma sameby som eksempel. Samebyen har sommerbeite i både Bardu og Målselv.

– Saarivuomas vinterflokk har gått ned fra 16 000 til 12 000 dyr de siste fem-seks årene. Reintallet har med andre ord gått ned, og det regner jeg med at den norske reindriftsforvaltninga har fått beskjed om, sier han.

Ordføreren avviser også at områdene i Indre Troms og i de kystnære områdene er nedbeitet eller står i fare for å bli nedbeitet. Ifølge han kan alle som ferdes i naturen i Bardu og Målselv, med selvsyn se at det ikke er noe stort problem med overbeite for rein. I motsetning til situasjonen i indre Finnmark.

Ønsker støtteordninger

I arbeidet med den regionale planen for reindrift har Toralf Heimdal spilt inn sitt ønske om samdrift mellom norske og svenske reindriftsutøvere.

– Er det realistisk å få reindriftsutøverne til å samarbeide på tvers av landegrensene?

– Ja, det mener jeg absolutt. De svenske samene sier at det vil være en fordel med noen på norsk side som har reindriftsfaglig kompetanse til å løse utfordringer i næringa, for eksempel på høsten. Det er 400 kilometer én vei for svensksamene i Saarivuoma å kjøre til Altevatnet for å sjekke noe. Da er det greit for dem å ta en telefon til Norge og be dem som kanskje allerede er i området, om å gjøre det.

Ordføreren mener også at myndighetene må se på mulighetene for å etablere støtteordninger som oppfordrer til grenseoverskridende samdrift. Rett og slett gi reindriftsutøverne på begge sider av grensa ei gulrot for å prøve å samarbeide.

– Hvis man får til avtaler om samdrift, slipper man områdeprotokollen. Da har man sommerbeite og vinterbeite og unngår også dobbelbeiting.

Heimdal legger til at han håper at landbruksminister Jon Georg Dale kan komme en tur til Indre Troms for å se hvordan forholdene er, og kanskje møte noen av reindriftsutøverne.

Powered by Labrador CMS