SAMISK MOTBØR: Aadne Olsrud møter motbør fra Könkämä sameby for planene om Tamok fjellbygd. ARKIVFOTO
SAMISK MOTBØR: Aadne Olsrud møter motbør fra Könkämä sameby for planene om Tamok fjellbygd. ARKIVFOTO

Samene krever Tamok-møte

BALSFJORD: Könkämä sameby krever et møte med myndighetene etter at det er varslet planoppstart av Tamok fjellbygd. Samene varsler at de har klare interesser i området.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til prosjektfirmaet Hemsa skriver ordføreren i Könkämä sameby, Nils Vasara-Hammare, at det er flere feil i dokumentet «Varsel om oppstart av detaljregulering/konsekvensutredning for området Tamok fjellbygd». Samebyen påpeker at området som er tenkt utbygd i Tamokdalen, fra gammelt av har vært et viktig område for reindrift. De krever et møte med Tamok fjellbygd der både Balsfjord kommune og Fylkesmannen i Troms deltar. De vil ha de samme parter med på ei befaring der det i første omgang er tenkt bygget opp mot 50 hytter, to hustomter og en ny avkjøring fra fylkesveg 87. I tillegg skal grendehuset få en annen bruk, og en kafé planlegges bygd. Det over 1300 dekar store området kan også få et heisanlegg, anlegg for overnatting, servering og utleie om det første utbyggingssteget blir vellykket.

For Könkämä sameby betyr planene at de ikke vil kunne nytte området og området i nærheten til fremtidig reindrift, skriver de i sin merknad til de prosjektansvarlige. Samebyen viser til at de også vil bli avskåret fra å kunne nytte beiteområdene Rostafjell som følge av denne utbygginga. Derfor krever de et møte før planene videreføres.

Utbygger Aadne Olsrud i Tamok fjellbygd har i denne omgang lite lyst til å kommentere brevet fra samebyens ordfører.

– Akkurat nå vil jeg ikke si noe om dette brevet som de har sendt. Vi må få se nærmere på dette, sier han.

Könkämä sameby ligger like sør for Karesuando i Nord-Sverige.

Powered by Labrador CMS