FÅR EKSPERTHJELP: Han har holdt på i nesten 60 år på feltet, canadieren Bob Proctor som hjelper Annabell og Dagfinn å satse internasjonalt. Her fra et kurs i Toronto tidligere i høst. Foto: Privat
FÅR EKSPERTHJELP: Han har holdt på i nesten 60 år på feltet, canadieren Bob Proctor som hjelper Annabell og Dagfinn å satse internasjonalt. Her fra et kurs i Toronto tidligere i høst. Foto: Privat

Satser internasjonalt på fredsarbeid i heimen

HEGGELIA: For fem år sia starta Annabell Stefanussen Fredsarbeid i heimen. Sia har hun hatt stor suksess med onlinekurs for foreldre. Nå satser hun og ektemannen internasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

Annabell og Dagfinn Stefanussen driver veiledningsselskapet sitt fra kjøkkenbordet hjemme i Heggelia. De har nådd ut til mødre og fedre rundt om i hele Norge med webinarene sine. Nå prøver de også å ta et nytt, stort steg. De vil nemlig hjelpe foreldre rundt om i verden, og aller først i USA.

– Drømmen er å få oversatt kursene og nå ut internasjonalt, forteller Annabell.

Lavterkseltilbud

La oss gå fem år tilbake i tid. Gestaltterapeuten Annabell Stefanussen hadde jobba i prosjekter med ledere i blant anna Målselv og Balsfjord kommune. Det for å hjelpe dem med kommunikasjonen med sine ansatte og for å få et høyere arbeidsnærvær. Arbeidsoppgaven var gjennom bevissthet om hvordan de snakka sammen å bidra til å gjøre dem til bedre ledere. Her henta hun inspirasjon til selskapet hun i slutten av 2014 tok steget ut og starta på egenhånd, vel og merke med Dagfinn som support. Hun så og hadde også selv erfart viktigheta av å være en god «leder» som mor og forelder. Hun starta Fredsarbeid i heimen, for å kunne hjelpe først og fremst mødre til å være gode «ledere» på heimebane. Det tok ikke lang tid før hun fant ut av onlineveiledning var en måte å nå ut på. Fem år seinere er Dagfinn teknisk support på heltid, og 50 000–60 000 nordmenn har deltatt på de nettbaserte webinarene hennes. Fredag 27. september begynner hun opp med en ny webinar-sesong. Bare mens intervjuet med Nye Troms pågikk tikka fire nye påmeldinger inn.

– Fredsarbeid i heimen er et onlinekurs hvor jeg i hovedsak har spissa meg mot mødre, hvor jeg ønsker å kurse og veilede dem i det jeg kaller tydelig og vennlig kommunikasjon. Da særlig til mødre og foreldre som strever med familien sin, og kanskje spesielt i møtet med ungene, sier hun.

Lavterskeltilbud

Det er snakk om et lavterskeltilbud og gruppekurs som man kan følge hjemme fra si eiga stue.

– Du kan si at Annabell driver med undervisning, opplæring og opplysning. Når Annabell kjører webinarene er det som å være i et klasserom. Mange sitter og ser på, og de kan stille spørsmål i temaene hun underviser i. Vi har truffet på ei gruppe som egentlig er en velfungerende familier, men som har problemer med kommunikasjon. Og det kan alle ha, supplerer Dagfinn.

Annabell bruker mye humor og byr på egne erfaringer nå hun underviser foreldre på webinarene sine. Dagfinn sørger for at alt det tekniske fungerer.

Webinarene går over åtte uker, og deltakerne har tilgang på gestaltterapeuten i et år. Vanligvis har de to webinar-sesonger i året.

Annabell var selv ei autoritær mor til sine nå voksne sønner og bidro ikke akkurat til fred i sin egen heim. Det var da hun innså det og endra sin væremåte som mor, hun fikk egne erfaringer med hvordan kommunikasjonsmåte kan endre en heim. Det var da eldstesønnen var i Forsvaret og han ble spurt om han hadde noen viktige rollemodeller som hadde gjort ham til den han var i relasjoner til andre og han svarte «ho mamma», at Annabell innså at foreldre også er ledere og rollemodeller.

Sett av en halv mill.

Det er disse erfaringene, samt gestaltutdanninga hennes, som gjorde at hun tok steget ut og ble gründer.

– Den eneste du kan forandre, er deg selv. Du skal ikke endre ungen eller tenåringen, men du skal endre din måte å være på overfor dem. Det var det jeg fikk beviset på, og som andre la merke til. Da er det et fredsarbeid en som mor eller far gjør, for da begynner også ungene å funke bedre i sine relasjoner til andre. Det var sånn jeg begynte å tenke på at det må være flere foreldre enn meg som har kjent og strevd med dette, og det var sånn jeg fikk lyst å begynne å jobbe med foreldre, sier hun.

Det er dette som er grunnstammen og essensen til Fredsarbeid i heimen, og som de stadig får nye eksempler på gir ønska effekter i kursdeltakernes hjem. Til kurset som starter fredag lagde de ei Facebook-annonse på kjøkkenet, vel og merke mens det var rotete og overfylt. Den har blitt sett av svært mange, og de aller fleste kjente seg igjen i det uperfekte rotet en så lett irriterer seg over og skylder på andre i familien for.

– Jeg syns det er utrolig artig at det går an å starte en slik bedrift i ei lita bygd og nå ut. I onlinebransjen er vi den bedriften som når størst ut i Norge. Den siste annonsen vi hadde, nådde vi ut til over en halv million foreldre med. Det tror jeg ikke at noen andre har klart. Jeg merker nå en snøballeffekt, og at mange ser oss og vet hvem jeg er. Målet mitt var å bli den største i Norge innen det vi tilbyr, sier Annabell.

USA neste

I fjor tok Cappelen Damm kontakt og ønska et mulig bokprosjekt med dem. Nå vil de nå ut til flere enn bare norske foreldre. Tidligere i år var de i Canada, hvor de går i lære hos ekspert på feltet, Bob Proctor.

– Han sa til oss at han ser vi har truffet ganske godt i det norske markedet. Som han sa: «Dere sitter på et universalt konsept, når det har truffet så godt i Norge, vil det treffe internasjonalt, i USA, Texas, Hellas, Tyskland og så videre». Foreldre finner vi overalt, forteller Annabell.

– Foreldre er foreldre. Vi er mer lik en ulik, legger Dagfinn til.

Han har holdt på i nesten 60 år på feltet, canadieren Bob Proctor som hjelper Annabell og Dagfinn å satse internasjonalt. Her fra et kurs i Toronto tidligere i høst.

Drømmen om å satse internasjonalt har spesielt Annabell gått og båret på ei god stund, men hvordan de skulle gjøre det har de ikke helt visst. Men nå har de tatt det første steget.

– Det vi skal gjøre i 2020 er å begynne å oversette kurset. Så er tanken å lage et lisensprogram sånn at vi kan selge det og jeg lærer opp kursledere, og de tar det ut til sine respektive land. Vi blir å begynne i USA, og teste det ut der. Så må vi bare ta det steg for steg, sier Annabell.

Vil nå én mill.

Med fem års erfaring innenlands vet de at veien blir til mens man går.

– Det er noe med å begynne, og så kan man justere underveis. Det kjenner jeg på at på disse fem årene, så har det vært prøving, feiling og læring, og prøve på nytt igjen, sier Annabell.

Målet for 2020 er å både gi ut bok og å satse internasjonalt, og først i USA. Annabell sier at hun vet det er to store mål. Men det var det også for fem år sia, da Fredsarbeid i heimen ble til.

– Visjonen min er å nå ut stort i verden med dette, og jeg tror og føler vi sitter på et konsept som er en nøkkel til et fredsarbeid. Jeg har kjempelyst å ta det internasjonalt, og vi har knytta til oss samarbeidspartnerne med kunnskap og erfaring. Nå er jeg en person som tenker stort, og til og begynne med har jeg som mål å prøve å hjelpe en million. Så må man sette nye mål om vi når det, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS