HEKLA STÅLSTRENGA: Hekla Stålstrenga var én av gruppene som spilte under lørdagens «Se mot nord». Foto: Thor Hauknes
HEKLA STÅLSTRENGA: Hekla Stålstrenga var én av gruppene som spilte under lørdagens «Se mot nord». Foto: Thor Hauknes

Satte Målselv på kartet fra Riksscenen

MÅLSELV: I helga var det tid for Målselvs folkemusikere å erobre Riksscenen i Oslo. Det gjorde de til det fulle.

Publisert Sist oppdatert

Med en bil full av utstyr, mat og øl, kjørte Folkemusikk Nords

Terje Foshaug nedover til Oslo forrige uke. Samtidig fløy rundt 90 målselvdøler med godt humør til hovedstaden for å vise hva de er gode for. Arrangementshelga «Se mot nord» har vært planlagt i lang tid, og nå var det endelig tid for Målselv å erobre Riksscenen. Lukta og lyden av Målselv spredte seg utover Grünerløkka på lørdagen, og forbipasserende kunne slå av en prat, ta en liten dans med Kartellet, drikke en kopp kaffe, nyte litt lokal mat, se på kunstutstilling eller høre på Mellembygd mannskor og Spellemannslaget.

– Det var mange smådrypp på femten-tjue minutter som virket som spontanopptredener, men som var nøye planlagt. Det var mange folk som så på og syntes det var flott, sier Foshaug.

Han forteller at det var mange besøkende på utearrangementet, og at det var både av de som hadde planlagt å komme og de som stoppet opp og lurte på hva som foregikk. Fredag og lørdag skulle artistene innta Riksscenen, og Mellembygd mannskor åpnet arrangementet med å stille seg i trappa og synge mens publikum gikk inn i salen. Deretter gikk de inn og sang «Målselvdalen» før sceneteppet åpnet.

– Vi er glad for at de ble med. Det var virkelig prikken over i-en da de sto i trappa og sang, sier Foshaug.

Vellykka

Med mange artister som skal opptre på én kveld, kan det bli kaotisk og lite tid for øving på scenen for hver enkelt artist. Men resultatet ble bra, og Foshaug synes det gikk over all forventning. Forestillinga «Anføttes» hadde fullt hus, og lørdagens «Se mot nord»-forestilling hadde bare noen få ledige stoler i salen. Foshaug sier de har fått gode tilbakemeldinger fra publikum.

– Du har de som er fra Målselv og får hjemlengsel og synes alt var bra. Så har du de som ikke har noe med Målselv å gjøre, og som har et litt annet blikk på det. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra fagmiljøet rundt i landet, fra utflytta målselvdøler og fra folk som besøker Riksscenen jevnlig, sier han.

Det var mye arbeid før og under arrangementet med øvinger, steking av elghakk, bærplukking, baking av fattigmenn og pakking av utstyr. Foshaug mener likevel det frister til gjentakelse, men et slikt arrangement kan ikke gjøres hvert år.

– Vi har samlet mye økonomi og krefter i Troms for å få dette til, så det må gå noen år mellom hver gang. Slike store løft blir fort mye arbeid hvis det blir for ofte, sier han.

I tillegg skal Riksscenen rullere på arrangementene for å vise mangfoldet i landet, og det blir i så fall ikke Målselv som er i fokus neste gang. Folkemusikk Nord skal arrangere opptredener i Oslo. Men minnene fra helgas arrangement kan både Folkemusikk Nord, artistene og de andre involverte leve lenge på. Også Riksscenen var godt fornøyd med arrangementet og skrev at det er gjennom slike arrangementer at Riksscenen berettiger sin posisjon som nasjonal scene.

– Det vi leverte, holdt skikkelig mål, og vi fikk til en skikkelig start på et samarbeid med Riksscenen, sier Foshaug.

Powered by Labrador CMS