SORTERING: Senja Avfall oppfordrer til riktig sortering av papp og plast i jula. Foto: Torbjørn Kosmo
SORTERING: Senja Avfall oppfordrer til riktig sortering av papp og plast i jula. Foto: Torbjørn Kosmo

Senja Avfall oppfordrer til mer kildesortering inn mot jula

MÅLSELV: Mer netthandel i forkant av jula kan fort føre til større mengder avfall i form av plast og papp. Derfor oppfordrer nå Senja Avfall til kildesortering og gjenbruk av emballasje.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil i aller høyeste grad oppfordre til rett sortering av avfallet. Det kommer til å bli mye emballasje av typen pappesker, plast og isopor. Det er viktig at det sorteres korrekt framover mot jul, sier administrerende direktør i Senja Avfall, Tor-Helge Sørensen.

Det er nemlig spådd en oppgang i postforsendelser og netthandel i tiden framover. Først skal Black Week finne sted, og deretter trapper det seg opp mot jul.

Koronapandemien kan tildeles mye av skylden for at det blir nøyaktig slik i år, mener Sørensen.

– Posten ser en økning, og netthandelsselskapene sier det samme. Det skyldes nok korona og at folk er mindre ute i butikkene og handler. De handler mer på nett, sier Sørensen.

Alltid forbedringspotensial

Han mener at folk generelt er flinke når det kommer til kildesortering og resirkulering.

– Men det er bestandig et forbedringspotensial. Vi vet at vi går mot en tid med mer papp og plast. Alle har et potensial for å sortere enda bedre, sier han.

En av Sørensens resirkuleringstips er å flatpakke pappeskene som skal kastes.

– Tramp gjerne pappeska flat slik at du får bedre plass i dunken. Det hadde vi satt veldig pris på, sier han.

Dersom emballasjen ennå er brukbar, oppfordrer han til gjenbruk.

Det er nøyaktig slik Senja Avfall ikke vil at avfallet skal se ut underveis i tiden fram mot jul. Derfor oppfordrer selskapet til riktig sortering.

– Ta vare på eska når du bestiller noe på nett og du vet at du skal sende det videre. Det er et kjempegodt tiltak. Ombruk er absolutt det beste man kan gjøre, etterfulgt av materialgjenvinning. Jeg vil også minne på om at julepapiret skal kastes i restavfallet, sier han.

Oppfordrer til gjenbruk

Sørensens tanker støtter opp under administrerende direktør i Avfall Norge, Cecilie Linds tanker. Hun oppfordrer i ei pressemelding fra Avfall Norge til gjenbruk av emballasje.

– Eskene som folk får med seg hjem i forbindelse med Black Week og handling av julegaver kan gjenbrukes når de skal sende julegaver. Et godt tips er derfor å behandle eskene pent og bruke ekstra tid når man pakker ut slik at de ikke blir ødelagt. Mange kan ikke være sammen med familien i jula, og derfor blir det nok mange som sender julegaver til slekt og venner i år, spår Lind.

Hun mener det i år er ekstra viktig å kildesortere, all den tid folk i større grad blir hjemme og fordi folk handler mer på nett i år enn tidligere.

– Esker og poser tar stor plass og hvis vi ikke er flinke til både å sortere og flatklemme dem, blir avfallsbeholderne veldig fort fulle. Derfor håper vi at alle kan gjøre en ekstra innsats denne julen, er Linds avsluttende oppfordring.

Administrerende direktør i Senja Avfall Tor-Helge Sørensen oppfordrer til gjenbruk av emballasje, i den grad det er mulig for de enkelte.

Powered by Labrador CMS