OFFENTLIGGJØR EPOSTTRUSSEL: Toralf Heimdal har valgt å offentligjøre en epost han har fått kjennskap til, der Senterpartiet trues av «hardt medfart» som følge av et leserinnlegg han skrev i forrige uke. Foto: Knut Solnes (arkiv)
OFFENTLIGGJØR EPOSTTRUSSEL: Toralf Heimdal har valgt å offentligjøre en epost han har fått kjennskap til, der Senterpartiet trues av «hardt medfart» som følge av et leserinnlegg han skrev i forrige uke. Foto: Knut Solnes (arkiv)

Senterpartiet truet etter ordførers leserinnlegg om koronaviruset

BARDU: En epost om at Senterpartiet kan få stygg medfart i media etter et leserinnlegg fra barduordfører Toralf Heimdal i forrige uke – bringes nå til torgs, nettopp av Toralf Heimdal. Heimdal mener det er på sin plass at eposten offentliggjøres – og har lagt den ut på kommunens postliste.

Publisert Sist oppdatert

– Man truer ikke et politisk parti i Norge i 2020. Det gjør man bare ikke.

Det sier Toralf Heimdal, som i forrige uke ble gjort oppmerksom på en epost fra UiT-professor Ørjan Olsvik til Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Eposten kom som en følge av leserinnlegget «Du syke satan», som er offentliggjort i flere aviser – også i Nye Troms. Som kjent refser Heimdal i dette leserinnlegget Olsvik for det barduordføreren mener er en ufarliggjøring av koronaviruset.

Etterspill

Etter at leserinnlegget stod på trykk og også ble omtalt som nyhetssak i media, har det vært kontakt mellom UiT-professoren og Lundteigen. Ørjan Olsvik skriver dette i eposten til Lundteigen:

«Senterpartiets ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, har avgitt uttalelser som ordfører og dermed Senterpartiet, som nå behandles av Universitetets ledelse, og mulig rettsforfølgning vurderes. Jeg tror at Senterpartiet kan få stygg medfart i media ved et eventuelt juridisk etterspill, men en klar og tydelig beklagelse i de aviser han har uttalt seg til raskt, kan redde situasjonen, både for han, men ikke minst Senterpartiet. Det vil være tungt for partiledelsen å måtte ta avstand fra sin egen ordfører. Jeg forutsetter at det blir tatt kontakt med Heimdal fra partiledelsen med klare føringer.»

Eposten havnet etter hvert hos Toralf Heimdal som umiddelbart tok kontakt med ledelsen i UiT (Norges arktiske universitet).

Valgte å offentliggjøre

Til Nye Troms sier Heimdal at det ble en epost-kommunikasjon med UiT-ledelsen i forrige uke – og han har også gitt Nye Troms innsyn i denne kommunikasjonen.

Han sier at han ser på den første eposten fra Olsvik til Lundteigen som en klar trussel mot Senterpartiet sentralt.

– Jeg må si jeg skvatt, og at jeg umiddelbart tenkte – at dette gjør man ikke. Jeg må også si at det nesten er litt komisk. Også fordi at dette skal vi da ikke bruke tid på nå. Men jeg valgte å legge eposten ut på postlista vår, for en trussel mot meg og mot Senterpartiet, det skyver vi ikke under teppet, sier Heimdal til Nye Troms.

Han kommer imidlertid ikke til å ta saka opp med ledelsen i Senterpartiet.

– Jeg bruker ikke tid på det. Trusselen er så «far out» at ingen der heller vil ta dette seriøst, sier han.

UiT anbefaler ikke rettslige skritt

I kommunikasjonen med rektor Anne Husebekk ved UiT går det fram at Ørjan Olsvik har anmodet universitetsledelsen i Tromsø om å vurdere om det foreligger grunn til å reagere rettslig fra UiT på de ytringene Heimdal kom med i sitt leserinnlegg. UiT-ledelsen skriver i en epost til Toralf Heimdal at man ikke vil foreta seg noe.

– Eposten fra Olsvik var personlig og følgelig ikke forelagt eller godkjent av UiTs ledelse i forkant av at den ble sendt. Etter anmodning fra Olsvik har ledelsen vurdert om det foreligger grunn til å reagere rettslig fra UiTs side. Konklusjonen – som er meddelt Olsvik – er at vi ikke anbefaler en rettslig oppfølging, gitt de vide rammene som er satt for ytringer i norsk offentlighet. UiT vil derfor ikke foreta seg noe, skriver rektoren i eposten.

Hun sier at UiT samtidig har meddelt Ørjan Olsvik at de har forståelse for at han reagerer på ordlyden i leserinnlegget fra Heimdal.

– Trusselen må følgelig stå for Olsviks egen regning, skriver rektoren i eposten.

Tar avstand fra karakteristikk

Som kjent har Toralf Heimdal hamret løs på en rekke utsagn Ørjan Olsvik har kommet med i media om koronaviruset – og da spesielt knyttet dette opp mot øvelse Cold Response som Heimdal på et tidlig tidspunkt ville avlyse – én uke før den ble avlyst.

Heimdal sier til Nye Troms i dag at han ikke betviler at Ørjan Olsvik er flink i sitt fagfelt. Men han er lite fornøyd med kommunikasjonen i saka, og også lite fornøyd med at ikke UiT har større fokus på dødeligheten man ser som følge av viruset – ikke minst ut fra meldingene som kommer fra talia.

I kommunikasjonen mellom Heimdal og UiT-rektoren skriver rektoren dette:

«Professor Ørjan Olsvik er en nasjonal kapasitet i mikrobiologi og hans uttalelser om Covid-19 viruset har jeg stor respekt for. Det synes ikke som viruset gir større dødelighet enn influensavirus, men ettersom det er et nytt virus der ingen er immun og det ikke finnes vaksine, vil sannsynligvis en større andel av befolkningen bli smittet, mange vil trenge behandling i sykehus og det kan forventes mange dødsfall. Professor Ørjan Olsvik uttaler seg ikke om hva samfunnet må gjøre for å beskytte seg mot konsekvensene av pandemien. Det er svært trist og urovekkende at professors Olsviks uttalelser brukes som argumenter for ikke å følge regjeringens og kommunenes regler og råd for å forhindre smitte, og det er ikke Ørjan Olsviks intensjon. Jeg skjønner at du blir fortvilet og maktesløs, men jeg skjønner ikke og tar sterk avstand fra karakteristikken av Ørjan Olsvik i avisen. Håper at vi kan arbeide sammen for å begrense skadene av den pågående pandemien.»

Privat epost

Nye Troms har vært i kontakt med Ørjan Olsvik om saka. Olsvik opplyser at eposten han skrev til Lundteigen var en personlig epost.

«Mailen til Lundteigen ble skrevet til han etter at han ringte meg tidlig om morgenen samme dag, i en annen anledning, og jeg nevnte at ordfører i Bardu hadde kommet med meget nedsettende karakteristikker av meg. Han ba om å få en mail – fra min side personlig og ikke til videre formidling – fra meg i sakens anledning. Lundteigen sendte den videre til Stortingsrepresentant Borch (?) som visstnok videre sendt den videre til ordføreren», skriver Olsvik i en epost til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS