LITT FORNØYD: Hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offisersforbund, Pål B. Nygaard, mener Stortinget nå har kjøpt seg litt mer tid til å berge stumpene av Hæren. Ifølge han, må ett av målene være at 2. bataljon på Skjold videreføres som ei fullt oppsatt avdeling. Foto: ARKIVFOTO
LITT FORNØYD: Hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offisersforbund, Pål B. Nygaard, mener Stortinget nå har kjøpt seg litt mer tid til å berge stumpene av Hæren. Ifølge han, må ett av målene være at 2. bataljon på Skjold videreføres som ei fullt oppsatt avdeling. Foto: ARKIVFOTO

Ser lyspunkter i landmaktforliket

MÅLSELV: Ifølge Pål B. Nygaard er det flere lyspunkter i landmaktforliket. Men han er langt fra fornøyd med resultatet.

Publisert Sist oppdatert

- Nå bør stortingspolitikerne gå tilbake og lese sine egne landsmøtevedtak, hvor målsettinga er å nå 2 prosent av brutto nasjonalprodukt til Forsvaret innen 2024. Den opptrappinga bør også treffe Hæren, sier Nygaard, som er hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offisersforbund.

Han har vært én av de argeste kritikerne til regjeringas forslag til framtidig landmakt. På plussida etter forliket er Nygaard veldig godt fornøyd med at det skal leases stridsvogner, og framhever at alle stridsvognene av typen Leopard 2 som er i bruk i dag, bør byttes ut. Han er også fornøyd med at Stortinget ikke fatter det han kaller «et forhastet vedtak» om å legge 2. bataljon på Skjold i møllpose.

– Jeg er glad for at Stortinget ber om ei ny behandling av 2. bataljon. Vi har god tid når det gjelder bataljonen. Planen var det ikke skulle skje noe med den før i 2021, men Hæren har en voldsom iver til å iverksette ting så raskt som mulig for spare penger. At vi har fått tenkerom om 2. bataljon er viktig.

Ifølge NOFs hovedtillitsvalgte i Hæren må målet være at 2. bataljon videreføres som en fullt oppsatt bataljon i framtida for å unngå å minske kampstyrken til Hæren.

Ordkløveri

På helikoptersida beskriver Pål B. Nygaard situasjonen som uavklart. Hans klinkende klare oppfatning er at de 18 Bell-helikoptrene må fordeles med ni på Bardufoss og ni på Rygge, slik fordelinga er i dag.

– I helikoptersaken har man stadig vekk aversjon mot å skrive klart og tydelig hva man mener. I stedet legger man inn ordkløveri som kan tolkes i alle retninger.

Nygaard mener bestemt at det vil være galskap å leie inn sivile helikoptre for å støtte Hæren. Ei slik løsning beskriver han som «skrivebordspolitikk».

– Hårek Elvenes i Høyre har blitt talsmann for denne formen for lettvinthet når han slår om seg med all sin uvitenhet rundt helikopterspørsmålet og Hæren, mener den hovedtillitsvalgte.

Alt i alt er han av den oppfatning av regjeringas forslag til landmakt var et historisk lavmål når det gjelder Hæren. Nå håper Nygaard at Stortinget klarer å berge stumpene gjennom å ha kjøpt seg litt mer tid med nye utredninger.

Powered by Labrador CMS