OVER: Sesongen er nærmest over for Torstein Stenersen etter at han har fått påvist twar-bakterien. I beste fall får han et par renn på tampen av sesongen. (Arkivfoto)
OVER: Sesongen er nærmest over for Torstein Stenersen etter at han har fått påvist twar-bakterien. I beste fall får han et par renn på tampen av sesongen. (Arkivfoto)

Sesongen over for Torstein

SKISKYTING: Torstein Stenersen kan mest sannsynlig bare glemme resten av sesongen. Skiskytteren har fått påvist twar-bakterien.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan kanskje konkurrere helt på tampen av sesongen, men jeg vet ikke om det er noen vits å prøve gå svensk eller norsk mesterskap uten skikkelig trening. Mitt fokus nå er allerede rettet mot neste sesong, sier Torstein Stenersen.

25-åringen fra Målselvs skiskyttere ble syk julaften og hanglet hele januar uten å bli frisk. Han tok derfor flere blodprøver. Da fikk han påvist at han har hatt twar-bakterien i kroppen. Sannsynligvis har han hatt sykdommen for et par år siden, uten å vite om det.

– Det kan være årsaken til at jeg sleit veldig for et par-tre sesonger siden, uten å få kroppen til å fungere skikkelig, sier Torstein Stenersen.

NM på hjemmebane

I tida rundt norgesmesterskapet hjemme på Bardufoss i 2011 var det tungt, og lite fungerte som det skulle. Kroppen har mest sannsynlig fått bukt med bakter­i­en, men nå har den blomstret opp igjen.

Nå er en knallhard kur med 4-5 ulike medisiner godt i gang.

– Jeg har vært hos en spesialist i Örebro som har forsket på twar i 40 år, så nå er det 6-8 uker på blant annet antibiotika, sier Torstein Stenersen.

Flere dødsfall

Twar-bakterien har rammet man­ge idrettsutøvere, og på nit­titallet døde et par orienteringsløpere. Selv om det ikke er sik­kert, tror man som følge av syk­dommen. Twar kan gi betennelse i hjertemuskelen og kollaps. Bakterien er ikke uvanlig ved luftveisinfeksjoner, og mange får twar både én og flere ganger i livet. Det er for topp­idrettsutøv­ere som trener hardt at den ska­per størst uro.

Har presset hardt

– Jeg er ikke redd, men man ten­ker jo litt på at flere idrettsutøv­ere kan ha dødd på trening som følge av at de hadde sykdom­men. Jeg har presset meg hardt med sykdommen i kroppen, og den er ikke til å spøke med. Nå er jeg bare glad jeg kan behandles og fortsatt kan trene litt rolig, sier Torstein Stenersen.

Mange har fått både én og to sesonger ødelagt av bakterien. Skiskytterkollega Alexander Os fra Ishavslaget er blant dem. Han har slitt med å komme seg tilbake for fullt i verdenseliten etter at han ble rammet av bakterien.

Satser videre

Torstein Stenersen er likevel glad at sykdommen er oppdaget og akter ikke legge seg nedpå som følge av det.

– Det er selvsagt trist som f… at alle sesongmål er røket, men jeg må bare trene for videre satsing. Jeg er heldigvis ikke falt mellom to stoler. Jeg får hjelp, sier han.

I stedet for konkurranser blir det heller mer servicefunksjon på ham de neste ukene.

– En fin måte å fortsatt være i miljøet på. Nå får jeg bare finne meg en plass i smørevogna, smiler Torstein Stenersen.

Powered by Labrador CMS