MINNER: Skolekorpsets uniform fra 1960-tallet og fram til midten av 80-tallet.
MINNER: Skolekorpsets uniform fra 1960-tallet og fram til midten av 80-tallet.

Setermoen skolekorps inviterer til musikk og morro

BARDU: Setermoen skolekorps feirer 60 årsjubileet sitt med å invitere til et spesielt prosjekt. De håper prosjektet vil blåse litt mer liv i korpset.

Publisert Sist oppdatert

Leder i Setermoen skolekorps, Jorunn K. Trøen, forteller at korpset ønsker å rekruttere flere medlemmer, og gi nåværende musikanter et bedre musikktilbud. Derfor gjennomfører de nå et jubileumsprosjekt, der de inviterer alle tidligere medlemmer til å spille og drille sammen med korpset i høst.

– Alder og størrelse spiller ingen rolle. Alle som har spilt eller drillet i korpset, er invitert. Sammen skal vi øve inn noen få musikkstykker, som vi framfører på årets høstkonsert på Setertun søndag 28. oktober, forteller hun.

Samarbeid

Trøen kan fortelle at øvingene blir gjennomført hos kulturskolen kveldstid torsdager, i tillegg til ei øvingshelg konserthelga 26. og 27. oktober.

– Vi starter torsdag 30. august, og håper mange blir med for å spille god korpsmusikk, mimre, le og ha det koselig sammen. De som bor et stykke unna Bardu kan også melde seg på, og delta kun siste helga i oktober, sier Trøen.

Idéen om jubileumsprosjektet kom fra en av korpsets musikanter som spiller både i skolekorpset og musikkforeninga. Da Bardu Musikkforening fylte 70 år gjennomførte de et lignende prosjekt, som bidro til at korpset vokste litt. Det siste året har Setermoen skolekorps hatt et samarbeid med Bardu musikkforening, og opptrådt som et generasjonskorps. Det ligger an til at de fortsetter med det etter jul, når jubileumsprosjektet er over. Trøen kan fortelle at Setermoen skolekorps gjennom årenes løp har hatt samarbeid med flere korps fra nabokommunene, noe Trøen meddeler har vært både artig og erfaringsrikt.

- Korpset har også igjennom alle år dratt på musikkstevner både innen- og utenlands. Å dra på tur og musikkstevner er den lille «gulrota» for musikantene våre, som jobber og spiller gjennom hele året for å glede seg selv og andre med fin korpsmusikk, sier hun.

Et tilbakeblikk

Setermoen Skolekorps er et tilbud til barn og unge fra cirka 6 til 18 år.

– I tillegg har vi tatt imot «ferske» voksne, som ønsker å lære å spille et korpsinstrument. Opplæringa skjer igjennom Bardu kulturskole, der man få enkelttimer med opplæring i noter og på instrument. Etter en tid begynner musikanten på fellesøvinger med korpset, i tillegg til å fortsette enkelttimene i kulturskolen, forteller Trøyen.

Skolekorpset ble stifta 20. mars 1958 etter ønske og initiativ av flere kvinner i Bardu. Korpsets første dirigent var H.C. Olsen, og på 70-tallet fikk korpset også drilltropp. Da korpset fylte 30 år i 1988, var det over 50 medlemmer – inkludert aspiranter og drillere. Liv Bruhaug er én av dem som var med i oppstarten av Setermoen Skolekorps. Hun var 10-11 år da hun starta, og kan fortelle at hun spilte B-kornett i korpset i fire år.

– Korpset bestod av rundt 20-25 musikanter, som fikk noteopplæring i skolen og instrumentopplæring på øvingene én gang i uka. Musikkøvelsene ble gjennomført, da som nå på ettermiddag/kveldstid, og musikantene bestod av barn og unge fra barneskolen og framhaldsskolen, forteller Bruhaug.

MINNER: Skolekorpsets uniform fra 1960-tallet og fram til midten av 80-tallet.

Hun husker at alle fikk utdelt en stjerne hvert år de var med, og at de spilte litt rundt om i nærområdet. Øvingene bestod hovedsakelig i trening fram mot 17. mai. Da måtte hun lære seg å marsjere i takt samtidig som hun spilte instrument. Uniformene skolekorpset hadde den gang var båtlue, hvit skjorte, svarte bukser til guttene og svart foldeskjørt til jentene, samt et skjerf knyttet rundt livet. Den gangen marsjerte og spilte skolekorpset alene uten støtte fra Bardu Musikkforening.

– En av marsjene som jeg husker godt er «Guttene kommer», forteller Liv.

Få medlemmer

«Guttene kommer» er en gammel slager, for ifølge nåværende korpsleder, Trøen, er marsjen fortsatt på korpsets spilleliste. Marsjen er kanskje den samme, men antallet medlemmer har minket kraftig.

– Setermoen Skolekorps har i dag seks medlemmer fra ni til 17 år og ingen drillkorps. Vi har heller ikke dirigent. Vi har krympa kraftig siden 90-tallet, forteller Trøen.

Hun tror årsakene er mange og individuelle.

– Bardu er ei aktiv idrettsbygd, og vi får tilbakemeldinger fra musikanter som slutter på at det blir for travelt med både korps og idrett.

Trøyen tror at mange foreldre kanskje ikke har tid til å følge opp barna i korps, i tillegg til alt annet, men ønsker å framheve at det ikke er mye dugnad som kreves for å være med i skolekorps.

– Den største dugnaden er 17. mai der Setermoen Skolekorps er ansvarlig for 17. mai-frokosten til musikantene og 17. mai-komiteen. I tillegg har vi kafè frem til folketoget går på formiddagen, forteller hun.

Trøyen forteller at korpset stod i fare for å bli nedlagt sist i 2011. Da var det en liten gjeng med foreldre som trådte til som støttespillere og klarte å holde liv i korpset.

– Vi hadde ikke spilt i korps på mange år, men med øving og trening gikk det bra. Siden 2011 har vi hatt musikanter som har kommet til og falt fra. Og nå er vi dessverre i den situasjonen at vi er så få at vi ikke kan delta på musikkstevner eller andre musikalske arrangement alene, sier Trøyen.

– Meld deg på

Korpset har ikke dirigent, men i anledning jubileumsprosjektet har de fått Magnor Larsen som musikalsk leder og dirigent til prosjektet.

– Magnor som nå er bosatt på Setermoen, har mange års erfaring som dirigent i skolekorps i Skøelv og Sørreisa. Vi er heldig som får han som dirigent, sier Trøen, og legger til:

– Påmeldingsfristen var 1. juli, men korpset har sett at fristen må utvides litt.

Dermed er det enda mulig å melde seg til å være med på jubileumsprosjektet. Trøen kan fortelle at det til nå er over 20 som har meldt seg på.

– Et håp og ønske med prosjektet er at vi får profilert oss slik at korpset kan vokse, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS