PRØVEPROSJEKT: Andslimoen legetjeneste har startet et prosjekt som skal sikre oppfølging av diabetespasientene som har fastlege på Andslimoen. Fra venstre kreftsykepleier Trude Marlén Aadde, avdelingsleder Kristine Lavik-Askim og kreftsykepleier Vivi Fjeldstad. Foto: MORTEN KASBERGSEN
PRØVEPROSJEKT: Andslimoen legetjeneste har startet et prosjekt som skal sikre oppfølging av diabetespasientene som har fastlege på Andslimoen. Fra venstre kreftsykepleier Trude Marlén Aadde, avdelingsleder Kristine Lavik-Askim og kreftsykepleier Vivi Fjeldstad. Foto: MORTEN KASBERGSEN

Setter diabetes i system

BARDUFOSS: Andslimoen legetjeneste setter nå oppfølginga av sine diabetespasienter mer i system. I løpet av det neste året skal alle de over 300 pasientene med diabetes kalles inn til kontroll.

Publisert Sist oppdatert

Legetjenesten har et pågående prosjekt hvor de jobber med å sikre oppfølging av diabetespasientene som har fastlege på Andslimoen. Det blir gjort innenfor de rammene som legetjenesten har tilgjengelig, og for å møte deler av det behovet som samhandlingsreformen krever av kommunene. To spesialistsykepleiere skal først ha pasientene inne til kontroll. Deretter blir pasientene sendt videre til lege for eventuelle justeringer av medisiner med mer.

– Dette er et pilotprosjekt som vi skal prøve ett års tid. Hvis det blir vellykket, ser vi for oss å videreføre prosjektet permanent. Vår førsteprioritet er å ivareta kreftpasientene, men innimellom kan vi også ta diabetespasientene, forteller Kristine Lavik-Askim.

Hun er avdelingsleder ved Andslimoen legetjeneste.

Positive tilbakemeldinger

Det er kreftsykepleierne Vivi Fjeldstad og Trude Marlén Aadde som skal ha diabetespasientene inne til kontroll. De har allerede hatt de første pasientene på besøk, og tilbakemeldingene har så langt bare vært positive.

– Folk er veldig positive til det vi gjør. Det er flere som har gitt tilbakemelding om at det var godt å komme til noen som hadde tid til å snakke med dem, forteller Aadde.

Alle diabetespasientene får innkalling i posten. Før de skal møte, må de innom laboratoriet for å få tatt blodprøve og urinprøve. Møtet med spesialsykepleierne starter med utfylling av et diabetesskjema som brukes for å kartlegge sykdommen hos den enkelte. Skjemaet tar blant annet for seg hvordan pasientene følger opp sin diabetes og eventuelle komplikasjoner på grunn av sykdommen. Resultatene av blodprøvene og urinprøvene legges også til skjemaet.

– Vi snakker oss gjennom prøvene og undersøker deretter føttene til pasientene for å forsikre oss om at alt er ok. Deriblant sensibilitet og pulsen i føttene. I tillegg gir vi råd og veiledning om blant annet kosthold og mosjon, sier Trude Marlén Aadde.

Alle diabetespasientene må også inn til fastlegen sin etter samtalen med spesialistsykepleierne.

– Vi lurte på om folk ville komme til kontrollene, men så langt har det vært godt oppmøte. Det virker som pasientene føler seg veldig godt ivaretatt. Mange har spørsmål som de får svar på, sier Vivi Fjeldstad.

Nybrottsarbeid

Initiativet til Andslimoen legetjeneste har blitt lagt merke til i UNN-systemet. Tilbakemeldingene fra UNN-ansatte har vært at det som nå skjer på Andslimoen, er nybrottsarbeid og en ny måte å tenke på i oppfølginga av diabetespasienter i distriktene.

– Vi skal på en nettverkskonferanse om diabetes i november, der vi skal ha et foredrag om hvordan vi har gjort det her på Andslimoen, sier Kristine Lavik-Askim.

Ifølge avdelingslederen ønsker de å bidra til at pasienter med diabetes kan gå ned i medisinering, og at noen kanskje kan slippe å bli medisinert fordi de klarer å legge om kostholdet og få gode mosjonsvaner. Det betyr igjen at pasientene trenger mindre hjelp fra spesialisthelsetjenesten og har behov for færre legetimer, noe som vil lønne seg for samfunnet på sikt.

– Legene på Andslimoen er veldig glade for det spesialistsykepleierne gjør for diabetespasientene. Fastlegene har en presset hverdag, og forebyggende arbeid kan bidra til å avlaste legene, avslutter Lavik-Askim.

Powered by Labrador CMS