JOBBER MED LOVLIGHETSKLAGE: Målselv Fremskrittsparti mener et røykeforbud i arbeidstida er ulovlig. Nå spør de Fylkesmannen om de har rett. (Arkivfoto: Iris Hallen)
JOBBER MED LOVLIGHETSKLAGE: Målselv Fremskrittsparti mener et røykeforbud i arbeidstida er ulovlig. Nå spør de Fylkesmannen om de har rett. (Arkivfoto: Iris Hallen)

Setter røykeforbudet på prøve

MÅLSELV: Målselv Fremskrittsparti ber Fylkesmannen vurdere om kommunen har lov til å innføre et røykeforbud i arbeidstida.

Publisert Sist oppdatert

I kommunestyret varslet Frps representanter at de kom til å sende en lovlighetsklage til Fylkesmannen i Troms etter at flertallet gikk inn for et røykeforbud for de ansatte i arbeidstida. De avventer dokumentasjon fra Nordland før de effektuerer klagen. Da fylkeskommunen prøvde å innføre et lignende røykeforbud i 2011, ble klagen behandlet av flere departement. De konkluderte med at røykeforbudet i arbeidstida var ulovlig.

– Vi får hentet og tilsendt info fra klagen etter vedtaket i Nordland fylkeskommune, som fire departement sa var ulovlig i 2010. Det er et greit sammenligningsgrunnlag for oss. Vi har en fjorten dagers frist på oss. Vi jobber med lovlighetsklagen og skal få sendt den av gårde innen fristen.

Stemte mot

Frp stemte mot røykeforbudet i kommunestyret forrige torsdag. Men de ble i mindretall. Med et knapt flertall ble forbudet innført.

– Vi mener det er å trå inn i den personlige sfæren til folk, og at det er et ulovlig vedtak. Det baserer vi på behandlingen saken i Nordland fikk fra fire departement. Da de sa så klart ifra, kan jeg ikke tenke meg annet enn at vårt vedtak er ulovlig. Vi kan ikke gå innenfor jakken til hver enkelt person, sier han.

For å sende en lovlighetsklage må tre eller flere kommunestyrerepresentanter skrive under på den. Partiets tre representanter skriver soleklart under. De har ikke hørt om andre representanter som ønsker å bidra til klagen.

Ikke totalt uenig

– Jeg vil understreke at vi er enig i forbudet i bygg og biler, og i barnehager og skoler, forklarer han.

Men det er de ansatte som kjører egne biler i mellom arbeidssteder og de som jobber utendørs de har store problemer med å nekte å ta seg en røyk. Gruppelederen er rimelig sikker på hva utfallet kommer til å bli.

– Jeg vil bli overrasket om Fylkesmannen sier noe annet enn departementene, sier Andersen.

Samtidig som det politiske flertallet sa ja til et røykeforbud, utsatte de og ba om ytterligere utredninger når det gjelder et eventuelt snusforbud. Andersen håper at svaret på lovlighetsklagen også blir veiledende for den videre saksgangen for når det kommer til snus i arbeidstida.

Powered by Labrador CMS